Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 00:00

Το αγαπημένο μου RPG, Κωνσταντίνος Κουτσανδρέας & Pendragon

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Κωνσταντίνος προσφέρθηκε να μας μιλήσει για το Pendragon, ένα από τα RPG που θέλω να δοκιμάσω με την παρέα μου. Για να δούμε αν θα κινήσει το ενδιαφέρον και σε εσάς στη συνεντευξη που ακολουθει.

 

 

Αν σου ζητούσαν βιογραφικό για να σε προσλάβουν σε μια εταιρία παιχνιδιών τι ψέματα θα έγραφες;

Πολύ ωραία ερώτηση! Αρχικά δεν θα έλεγα ψέματα, δεν θα υπήρχε λόγος. Λοιπόν, αν και αγαπάω το επάγγελμα που ασκώ, ωστόσο θα με ενδιέφερε να εργαστώ στη βιομηχανία παιχνιδιών ακόμα και ως πωλητής. Λατρεύω τα παιχνίδια κάθε είδους από Transformers και Playmobil μέχρι "Πολιορκία", "Stratego", σκάκι και παιχνίδια ρόλων...

Μου αρέσουν πολύ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κυρίως τα παιχνίδια στρατηγικής, όμως τα αποφεύγω λόγω του εθισμού που σίγουρα θα μου προκαλέσουν...  Αρέσκομαι στη δική μου φαντασία και των παικτών μου και όχι τόσο στην "έτοιμη" φαντασία των designers ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού... 

Ψέματα τέλος! Αληθινό Βιογραφικό Gamer:

Ξεκίνησα την "καριέρα" μου κυρίως ως DM, και σπανιότερα ως παίκτης, στα 12 μου χρόνια. Σήμερα που μιλάμε είμαι 32, κατά συνέπεια κλείνω 20 χρόνια ενασχόλησης με τα παιχνίδια ρόλων. 

Ο διπλανός μου στην τάξη και μέντοράς μου με μύησε στον κόσμο του φανταστικού. Μέχρι τότε έπαιζα παιχνίδια όπως το Hero Quest, Dragon Game System κ.ά., όμως βλέποντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα RPG σύντομα τα παράτησα. Έπαιζα για χρόνια AD&D κυρίως Forgotten Realms, Dragonlance και Ravenloft. Έπειτα άρχισα να ψάχνομαι και μπλέχτηκα με παιχνίδια όπως το Call of Cthulhu, Engel, Vampire The Masquerade, Wraith The Oblivion και Mage The Ascension.

 Για καιρό έψαχνα ένα παιχνίδι στα μέτρα μου, της αρεσκείας μου και των παικτών μου και έτσι κατέληξα στο Pendragon. Αυτόν τον καιρό παίζω Pendragon (The Great Pendragon Campaign) και Call of Cthulhu (Masks of Nyarlathotep). 

Τι είναι το Pendragon περίγραψέ το:

To Pendragon, ή King Arthur Pendragon, είναι ένα παιχνίδι ρόλων στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο Ιπποτών και φέρνουν εις πέρας ηρωικά και ιπποτικά κατορθώματα. Το παιχνίδι βασίζεται σε ένα ψευδο-ιστορικό setting όπου διαπλέκεται ο μύθος του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του με την Ιστορία της Βρετανίας του 5ου μεταχριστιανικού αιώνα.

 Οι ήρωες συγκροτούν χαρακτήρες με ένα σχετικά απλό σύστημα. Έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους, Strength και Dexterity μεταξύ άλλων, αποκτούν ικανότητες πολεμικές και μη όπως Lance fighting, Dancing, Singing, πάθη όπως Love (Spouse), Hate (Saxons) και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους βάσει του κώδικα αξιών της Ιπποσύνης όπως Modest, Proud, Generous. 

Το παιχνίδι μπορεί να στηθεί σε διάφορες περιόδους της αρθούρειας εποχής. Για παράδειγμα την εποχή που ακόμη ο Αρθούρος είναι αγέννητος και κυβερνάει ο πατέρας του ο Uther Pendragon ή την εποχή που η βασιλεία του Αρθούρου βρίσκεται στο απόγειό της και η αυτοκρατορία του εκτείνεται ως την Ανατολή. 

Οι παίκτες αναλαμβάνουν ως φτασμένοι νεαροί Ιππότες ή ακόμη και ως ταπεινοί Ιπποκόμοι και συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα γεγονότα έτσι όπως περιγράφονται από τους μύθους και την Ιστορία. Για παράδειγμα αντιμετωπίζουν Σάξονες εισβολείς ή άγριους Πίκτες του Βορρά, βρίσκουν το Excalibur και το παίρνουν από τα χέρια της κυράς της Λίμνης, βοηθούν το Merlin, αντιμετωπίζουν τον προδοτικό δούκα Gorlois, συμμετέχουν σε μεγάλες ιστορικές μάχες, γίνονται Ιππότες του ίδιου του Αρθούρου και τον ακολουθούν στις εκστρατείες του, μπλέκονται στην αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου και αντιμετωπίζουν μέχρι και γίγαντες, δράκους, μάγισσες, trolls, wyverns.

Γυναικείους Χαρακτήρες υποστηρίζει; Αν θέλει να παίξει μια φίλη μου τι χαρακτήρα θα φτιάξει;

 Tο παιχνίδι δεν απαγορεύει τις γυναίκες, ας μην ξεχνάμε τις γυναίκες πολεμίστριες όπως την Κέλτισσα Boudica, τη Σκοτσέζα Scathach, πριγκίπισσες ή βασίλισσες όπως η Igraine, η Guinevere, η Medb, μάγισσες σαν την Morgana, την Morgause, την Elaine, την Viviane, την Nimue και άλλες πολλές.

 Οι γυναίκες στο παιχνίδι αντιμετωπίζονται ως αρχέτυπα, όπως για παράδειγμα η πονηρή γόησσα, η πανούργα μάγισσα, η υπάκουη, η πιστή σύντροφος και μητέρα, η κρυφή ερωμένη, η ικανή και διπλωμάτισσα δούκισσα κλπ.

 Το παιχνίδι εστιάζει κυρίως στους αρσενικούς χαρακτήρες και στα κατορθώματά τους και λιγότερο στους γυναικείους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάγκη του μεσαιωνικού αξιωματούχου να πετύχει έναν γάμο της προκοπής, να πάρει καλή προίκα και να αποκτήσει γιους ώστε να ανέλθει στην κοινωνική κλίμακα. Οι έρωτες και οι αποτυχίες των παικτών να παντρευτούν κάποια αξιόλογη κοπέλα της αυλής ή κάποια σπουδαία του παλατιού όπως πριγκίπισσα ή χήρα δούκισσα (μην ξεχνάμε ότι οι μάχες αφήνουν πολλές χήρες) έχουν πολύ πλάκα και είναι απίστευτα διασκεδαστικοί!  

Τι το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα RPG;

Το Pendragon είναι ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Θα αναφέρω μερικά από αυτά που εγώ θεωρώ πολύ δυνατά σημεία του.

Η δημιουργία του ήρωα είναι πολύ διασκεδαστική. Προσφέρονται εξαιρετικές ιδέες ως προς το background του ήρωα: από πού κατάγεται όπως χώρα, περιοχή, χωριό ή πόλη, το θρήσκευμά του, τι θέση είχαν οι γονείς του, και κυρίως ο πατέρας του, στην μεσαιωνική κοινωνία. Επίσης αν είναι ο πρώτος γιος και άρα κληρονόμος της πατρικής περιουσίας και κληρονομιάς.

Πολύ δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι τα στατιστικά της προσωπικότητας του ήρωα. Αυτά διακρίνονται σε ένα θετικό και ένα αρνητικό χαρακτηριστικό και καθορίζουν τον κώδικα αξιών του ήρωα και κατ' επέκταση τις επιλογές του. Για παράδειγμα ένας ήρωας μπορεί να είναι "Γενναιόδωρος" αλλά ταυτόχρονα να είναι "Παράτολμος". Μπορεί να είναι "Ενάρετος" αλλά και "Υπερήφανος". Μόνο όταν ένας Ιππότης καταφέρει να αποκτήσει τις αρετές αυτές μπορεί να θεωρείται ότι υπηρετεί τις αρχές της Ιπποσύνης.

Με λίγα λόγια το παιχνίδι δίνει εξαιρετικά πάρα πολλές πληροφορίες αναφορικά με το fleshing out του ήρωα και το χτίσιμο ενός εξαιρετικού και in-the-mood background.

Τέλος, θεωρώ πολύ δυνατό feature την δυνατότητα συνδυασμού role playing με το roll playing και την εμπλοκή των ηρώων τόσο σε ίντριγκες, δολοπλοκίες, έρωτες, συμμαχίες, περιπέτειες όσο και σε κυνήγια κάπρων ή αρκούδων, ιππικούς αγώνες, καυγάδες, μονομαχίες, αψιμαχίες, πολιορκίες και εκτεταμένες μάχες. Προφανώς πρόκειται για παιχνίδι που απευθύνεται σε οπαδούς του καλού επικού roleplaying και των σφαγών!

Ναι αλλά οι σφαγές οδηγούν συχνά και σε θάνατο χαρακτήρων. Οι μάχες είναι θανατηφόρες και ρεαλιστικές;

Βεβαίως! Εξάλλου τον 5ο αιώνα τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα και όχι μόνο λόγω των πολέμων!

Βέβαια οι Ιππότες έχουν άλλα μέσα! Για παράδειγμα το επίπεδο διαβίωσής τους είναι υψηλότερο, τρώνε καλύτερο φαγητό, ζούνε με ανέσεις, φορούν πανοπλίες, κρατούν ασπίδες, καβαλάνε πολεμικά άλογα κατάλληλα εκπαιδευμένα για μάχη, είναι οι ίδιοι εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν πολεμικές τακτικές και μανούβρες, κραδαίνουν όπλα που οι βάρβαροι αντίπαλοί τους δεν έχουν ξαναδεί ή δε συνηθίζουν να χρησιμοποιούν στη μάχη. Συν τοις άλλοις μπορούν να έχουν πεζικό στρατό ή ακόμα και ιππείς ή πολιορκητικές μηχανές, οπότε εκεί αξιοποιείται ένα άλλο σύστημα μάχης, battle αντί για skirmish rules. Οι μάχες είναι αρκετά ρεαλιστικές και αν ο "παραμυθάς" είναι εξοικειωμένος με τους κανόνες, τότε προσφέρεται στους παίκτες απλόχερα η αγωνία και το σασπένς!

Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση ένας Ιππότης χάσει τη ζωή του στη μάχη, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την υστεροφημία του, μέρος της δόξας του κερδίζει ο γιος του ή ο εγγονός του και αναλαμβάνει αυτός να διαφυλάξει τη κληρονομιά του πατέρα του ή του παππού του και να πάρει εκδίκηση! Επιπλέον, εύκολα μπορεί να αναλάβει έναν από τους pregenerated characters που με σοφία ο "παραμυθάς" έχει προετοιμάσει…

Όταν κάτσω να παίξω τι θα συμβεί; Τι κάνουν οι παίκτες στο τραπέζι;

Οι παίκτες έχουν τους ήρωες τους και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη σκληρή εποχή του 5ου αιώνα μ.Χ. Στην αρχή έχουμε παρουσίαση των ηρώων ταυτόχρονα με ψιλοκουβεντούλες και διάφορες συζητήσεις, βάζουμε κατάλληλη μουσική, έχουμε δίπλα μας τόνους βιβλίων, supplements, ζάρια, εικόνες. Μετά από λίγο κάνουμε μια ανασκόπηση των όσων συνέβησαν σε προηγούμενες συναντήσεις και το παιχνίδι ξεκινά.

Τι; Τόνους βιβλίων; Γιατί; 

Κοίταξε οι τόνοι βιβλίων αφορούν εμένα κυρίως και την ομάδα μου. Θεωρώ πως το καλό role playing, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, πρέπει να στηρίζεται στη λεπτομέρεια. Ακριβώς επειδή δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι μεγάλη φαντασία ούτε και γεννιούνται με γνώσεις, θεωρώ ότι στα βιβλία μπορούν να βρουν τις λεπτομέρειες που θα κάνουν το χαρακτήρα τους να ξεχωρίζει, να έχει impact και να διατηρηθεί στην μνήμη των παικτών μετά από χρόνια…

Να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Πώς θα επιλέξεις ένα τυπικό όνομα της εποχής ή της φυλής για τον ήρωα σου ή το θρήσκευμά του ή το είδος του αλόγου που καβαλάει (διότι άλογο από άλογο διαφέρει) ή το είδος του όπλου που χρησιμοποιεί η φυλή του ή τα ρούχα που φοράει ανάλογα με την κοινωνική του θέση, αν δεν μελετήσεις τα ήθη, τα έθιμα, τις θρησκείες, τις γλώσσες και τους θρύλους της εποχής και της περιοχής που σε ενδιαφέρει; Όπως καταλαβαίνετε αυτό αφορά τον κάθε έναν προσωπικά και πού εστιάζει το ενδιαφέρον του. Σε κάθε περίπτωση όμως το Core Book έχει αρκετές πληροφορίες, ώστε ακόμη και ένας αρχάριος να καταφέρει πολλά. Οπωσδήποτε δε χρειάζεται να εκπονήσεις διδακτορική διατριβή στην Ιστορία για να διασκεδάσεις με τους φίλους σου!  

Περίγραψε μια χαρακτηριστική στιγμή από ένα session που θυμάσαι. 

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες παραθέτω αυτούσια μια συζήτηση:

Sir Dirac: Δίκιο έχεις, φίλε μου! Υπερασπίστηκες εμένα και την αλήθεια με θάρρος και τιμή… Γι’ αυτό εγώ και το βασίλειο μου θα σε θεωρούμε για πάντα φίλο μας… Πάντα θα μπορείς να βρεις καταφύγιο σ’ εμάς στους σκοτεινούς καιρούς που έρχονται… Σάξονες, άγριοι Ιρλανδοί και Πίκτες, δολοφόνοι και σφετεριστές βασανίζουν τη χώρα τούτη, εμείς όμως σου σταθούμε ότι κι αν συμβεί! Για το καλό, λοιπόν, που μου έκανες σου χαρίζω αυτό εδώ το δόρυ… Ήταν το δόρυ του πατέρα μου στη μάχη, πολύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείτε εσείς στη μάχη… Ελπίζω να σου σταθεί πολύτιμο κάποια στιγμή στη ζωή σου!

Sir Lohot: Σε ευχαριστώ, βασιλιά! Έκανα μόνο το καθήκον μου…

Τι θα συμβούλευες ένα GM αν αποφασίσει να ασχοληθεί με το King Arthur Pendragon;

Πρώτα πρώτα πρέπει να του αρέσει η εποχή και το περιβάλλον. Βρετανία του 5ου αιώνα, Σάξονες εισβολείς, Πίκτες του Βορρά, Ιρλανδοί άγριοι της Δύσης, φεουδάρχες της ηπειρωτικής Ευρώπης, καταλαβαίνετε!

Επίσης θα πρέπει να του αρέσουν οι μάχες, οι ίντριγκες και οι έρωτες.

Να σημειώσω ότι πρόκειται για παιχνίδι στο οποίο η μαγεία είναι πολύ περιορισμένη και την τέχνη της κατέχουν ορισμένοι πολύ συγκεκριμένοι χαρακτήρες όπως για παράδειγμα ο Merlin, η Morgana, και φωτισμένοι κληρικοί.

Οπωσδήποτε ο GM θα πρέπει να διαβάσει πολύ. Το παιχνίδι προσφέρει πολλούς τίτλους εξαιρετικών βιβλίων βοηθητικών αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κάνει και περαιτέρω έρευνα. Να μελετήσει θρύλους, ιστορίες, παραμύθια, λαογραφία, ιστορία, γλώσσες, θρησκείες. Οπωσδήποτε εκτός από διασκέδαση θα αποκομίσει πολλές γνώσεις. 

Ξεπερνώ το πολύ διάβασμα που χρειάζεται, γιατί σε μερικούς αρέσει και σε άλλους όχι. Όμως μου δημιουργήθηκε μια άλλη ερώτηση, αν κάποιος παίκτης θέλει να παίξει magic user θα απογοητευτεί;

Πιθανολογώ ναι… Η χρήση της μαγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Βέβαια κάποιος μπορεί να σπάσει το κατεστημένο και να δημιουργήσει κάποιον βάρδο, φωτισμένο κληρικό ή μοναχό ή έστω έναν μάγο και να έχει πρόσβαση έτσι στις μαγικές τέχνες. Στον αρθούρειο κόσμο η μαγεία είναι παντού, ιδιαίτερα την εποχή του απογείου της βασιλείας του Αρθούρου, να θυμίσω Merlin, Morgana, Forest Sauvage, μαγικά πλάσματα, μαγικά όπλα και αντικείμενα. Όμως οι Ιππότες θαυμάζουν και απορούν με τη μαγεία, είναι – πώς να το πω – αντί-ιπποτικό, αντίκειται στον κώδικα της Ιπποσύνης να λύνεις τα προβλήματα με τη μαγεία…

Οι παίκτες δεν πρόκειται να συναντήσουν woosh boom fireball spells. Επιπλέον, η μαγεία συνηθέστερα μπορεί να γίνει κτήμα των γυναικών, συνδέεται με την αρχετυπική φύση τους…   

Τι χρειάζεται για να αρχίσω να παίζω King Arthur Pendragon;

Τα βασικά: φίλους και φίλες να αναλάβουν τους Ιππότες, ένα σετάκι ζάρια, και το Core book. Αυτά φτάνουν. Από εκεί και πέρα: γνώσεις, φαντασία, ιδέες, κατάλληλη μουσική και διάθεση για ώριμο role playing.

Ώριμο; Να υποθέσω ότι η ομάδα θα πρέπει να πάρει το παιχνίδι στα σοβαρά; Απαγορεύονται οι αναφορές στους Monty Python;

Μάλιστα, ώριμο δε σημαίνει στρυφνό, όπου απαγορεύονται το χιούμορ, οι κουβέντες και οι πλάκες. Αυτό εξαρτάται από τους παίκτες και τον GM. Για μένα προσωπικά ώριμο σημαίνει να θέλουν οι παίκτες να επενδύσουν στο παιχνίδι, να φύγουν από το τραπέζι ωριμότεροι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, προβληματισμένοι και φυσικά ψυχαγωγημένοι.

Να το θέσω διαφορετικά, ο παίκτης, είτε είναι ο GM είτε ο player, παίζει για να κερδίσει κάτι – με την ευρύτερη έννοια του όρου – να φύγει καλύτερος, βελτιωμένος, προβληματισμένος. Αν θέλει σκέτη διασκέδαση, χιούμορ κενό, γέλια και χαζά, τότε κανένα πρόβλημα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του.  Εγώ στον περιορισμένο χρόνο και χώρο που έχω, λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων θέλω το παιχνίδι να είναι συγκροτημένο, οργανωμένο και να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίσως σε κάποιους αναγνώστες να ακούγομαι αυστηρός ή τελειομανής ή υπερβολικός, τι να κάνουμε!

Τι αρέσει σε όσους παίζουν King Arthur Pendragon;

Οπωσδήποτε θα τους αρέσει ο συνδυασμός της Ιστορίας και των θρύλων. Ελάτε τώρα, σε όλους αρέσει ο θρύλος του Αρθούρου!

Αυτό είναι αλήθεια! Αλλά τι μπορεί να μην αρέσει σε όσους παίζουν King Arthur Pendragon;

Ίσως σε κάποια σημεία το παιχνίδι κουράζει με τους πολλούς κανόνες, τους πολλούς πίνακες, και μάλλον τη "συμμόρφωση" του ήρωα σε ένα κώδικα αξιών, επιλογών και πράξεων.

Είναι πιο βαρύ από το D&D 3.5 σαν σετ κανόνων για παράδειγμα;

Δεν γνωρίζω την 3.5 έκδοση όμως σας διαβεβαιώνω ότι, αν θέλετε πολλούς κανόνες, πίνακες, καταλόγους για random ζαριές και τα σχετικά, στο Pendragon θα βρείτε πολλούς, πάρα πολλούς ιδιαίτερα στα supplements. Από την άλλη ένας ευέλικτος "παραμυθάς" μπορεί να ξεπεράσει το "πρόβλημα" εύκολα. Το βασικό σετ κανόνων κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολύ μεγάλο…

Τι θα παίζεις σε ένα χρόνο από σήμερα;

Πιθανολογώ Pendragon και Call of Cthulhu.

Πού σε βρίσκουμε στο Ίντερνετ; 

Στο Obsidian Portal. Ο χώρος μας είναι εδώ όπου παίζουμε pbem.

Τελευταία διάσημα λόγια;

Άντρες, όσοι ήσασταν στη μάχη του Lindsey, θυμάστε την ήττα του Octa! Σαν πελεκισμένη βελανιδιά σωριάστηκε στη λάσπη κάτω από το ξίφος μου! Φαίνεται πως το δέντρο πέταξε φύτρες ξανά. Αλλά όχι για πολύ ακόμα. Μέχρι να δύσει ο ήλιος το κεφάλι του Σάξονα βασιλιά και του μπάσταρδου γιου του θα κοσμούν τους πασσάλους έξω από τη σκηνή του Uther! Αυτό το ορκίζομαι στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν!

Ευχαριστούμε για αυτή τη φανταστική περιγραφή του Pendragon, εγώ θέλω να διαβάσω το βιβλίο. Τώρα! Αν έχετε απορίες και ερωτήσεις για το σύστημα ή για οτιδήποτε άλλο ρωτήστε εδώ από κάτω και ο Κωνσταντίνος θα σας απαντήσει με την πρώτη ευκαιρία.