Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 00:00

Zombie Cinema, χωρίς εισιτήριο

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Θα γράψω λίγα λόγια για το RPG/storytelling game Zombie Cinema, που βασίζονται σε ένα session που παίξαμε πριν λίγες μέρες με τρεις παίκτες. Θα περιγράψω τα περιεχόμενα, τους απλούς κανόνες του, τι προσπαθεί να πετύχει και θα δώσω μερικά παραδείγματα actual play. Θα μάθουμε σε ποιους παίκτες απευθύνεται, πόσο διαρκεί, πόσο κοστίζει, και ελπίζω διαβάζοντας να καταλήξετε σε συμπέρασμα κατά πόσο αξίζει να ασχοληθείτε με αυτό.

 

Αρχίζω λέγοντας ότι μου άρεσε πολύ και πέρασαν 90 λεπτά σαν να ήταν μόλις 10. θα διαβάσετε μια θετική κριτική. Στόχος του παιχνιδιού είναι να αφηγηθούμε μια ταινία survival horror και το πετυχαίνει 100%.

Περιεχόμενα:
Μέσα στο κουτί υπάρχει ένα μικρό ταμπλό που εκεί κινούνται τα πιόνια των Χαρακτήρων και ένα πιόνι που αντιπροσωπεύει τα ζόμπι. Ένα πλακίδιο που πηγαίνει από παίκτη σε παίκτη καθορίζει κάθε πότε κινούνται τα ζόμπι προς τους ήρωες. Έξι ζάρια και έξι πιόνια σε έξι χρώματα. 27 κάρτες τριών κατηγοριών. Το φυλλάδιο των κανόνων.

Πως παίζεται;
Αρχικά συμφωνούμε στο setting, για τους αρχάριους ένα απλό "σήμερα, στην πόλη μας" είναι αρκετό. Μετά διαλέγουμε τρεις κάρτες, μία από κάθε κατηγορία, αυτές θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το χαρακτήρα μας. Βάζουμε τα πιόνια Χαρακτήρων και το μοναδικό των ζόμπι, στο ταμπλό, στις θέσεις έναρξης. Το πιόνι των ζόμπι αρχικά είναι μακρυά από τα υπόλοιπα.

Με βοήθεια την έμπνευση που θα πάρουμε από τις τρεις κάρτες που τραβήξαμε θα φτιάξουμε στα γρήγορα το Χαρακτήρα μας και θα αποφασίσουμε ποιο είναι το κίνητρο του. Εγώ έφτιαξα έναν ογδόντα χρόνων φανατικό παπά που επέμενε σε όλο το παιχνίδι να πάει στην εκκλησία του. Οι άλλοι δύο Χαρακτήρες ήταν μία νοικοκυρά που ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της για να βρει τα παιδιά της και τον άντρα της και μία αστυνομικός που ήθελε να προστατεύσει τους πάντες με το ζόρι.

Ένας γύρος χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Ο πρώτος παίκτης στην πρώτη φάση στήνει την σκηνή, δηλαδή περιγράφει την τοποθεσία και ποιοι χαρακτήρες λαμβάνουν μέρος. Σαν πρώτη σκηνή διάλεξα το εμπορικό κέντρο όπου οι τρεις ήρωες βλέπουν σε μια οθόνη ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων σχετικά με μια περίεργη υπόθεση που αφορούσε... zombies.

Στην δεύτερη φάση όλοι μαζί περιγράφουν τι συμβαίνει, τι λένε οι χαρακτήρες τους, πως αισθάνονται, τι κάνουν. Εμείς αφού γνωριστήκαμε κάτω από συνθήκες πανικού αποφασίσαμε να φύγουμε από το εμπορικό κέντρο. Η σκηνή τελείωσε με μία διακοπή ρεύματος! Classic.

Η τρίτη φάση ξεκινά μόλις οι χαρακτήρες έρθουν σε αντιπαράθεση. Για παράδειγμα ο παπάς ήθελε να πάει στην εκκλησία γιατί "αυτοί οι σατανάδες ήρθαν για να μετανοήσουμε" αλλά η νοικοκυρά ήθελε πρώτα να πάνε σπίτι της επειδή είχε χάσει την επικοινωνία με την οικογένεια της. Ποιος θα πείσει τον άλλον; Οι εμπλεκόμενοι στη σκηνή ρίχνουν ένα εξάπλευρο και όποιος φέρει το μεγαλύτερο κερδίζει το δικαίωμα να διηγηθεί πως τελείωσε η σύγκρουση, φυσικά υπέρ του. Έτσι ανεβαίνει και ένα τετράγωνο στο ταμπλό φτάνοντας πιο κοντά στο να αποδράσει από την απειλή ενώ ο χαμένος πέφτει ένα τετράγωνο πιο κοντά στα zombie. Αν έρθουν ισοπαλία τότε τα ζόμπι ανεβαίνουν προς τα πιόνια των παικτών και γίνονται πιο απειλητικά. Κάθε θέση στο ταμπλό έχει και μια μικρή περιγραφή σχετική με το βαθμό επικινδυνότητας. Στην αρχή τα ζόμπι είναι απλά μία φήμη ενώ προχωρώντας η επιρροή τους γίνεται όλο και πιο καθοριστική για την αφήγηση των σκηνών π.χ. ένα καινούριο είδος κάνει την εμφάνιση του, μπορεί και τρέχει και φτύνει καυστικό οξύ! Μετά τελειώνει ο γύρος και ο επόμενος παίκτης μπορεί να στήσει την επόμενη σκηνή και όλοι μαζί συνεχίζουν να αφηγούνται τι συμβαίνει. Πάντα μέσα από την ματιά του Χαρακτήρα τους.

Θα μου αρέσει είπες;
Όπως συμβαίνει με όλα τα storytelling παιχνίδια σκοπός δεν είναι να νικήσει κάποιος παίκτης, γλιτώνοντας στην προκειμένη περίπτωση, αλλά να πούμε όλοι μαζί μια τρομακτική ιστορία. Δεν ενδείκνυται για τους ανταγωνιστικούς φίλους μας, ούτε σε όσους φοβούνται εύκολα. Θα το πρότεινα στους λάτρεις αυτού του κινηματογραφικού είδους οι οποίοι δεν θα έχουν καμία δυσκολία να περιγράψουν την δράση ακόμα και αν δεν έχουν ξαναπαίξει τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι κανόνες είναι πανεύκολοι και εξηγούνται σε δέκα λεπτά. Η διάρκεια είναι περίπου 30' ανά παίκτη και κοστίζει €24 ευρώ. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από πριν παρά μόνο ένας να έχει διαβάσει τους κανόνες. Ότι χρειάζεστε υπάρχει στο κουτί. Είναι για τρεις μέχρι έξι παίκτες.

Fun Fact: Το κουτί του παιχνιδιού είναι θήκη VHS βίντεοκασέτας.
Fun Fact 2: ο παπάς μου στη μέση του παιχνιδιού φαγώθηκε από τα ζόμπι. Από ότι φαίνεται το να τους φωνάζει "μετανοείτε" δείχνοντας τους ένα σταυρό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το να τρέχεις ή να πυροβολείς. Το παιχνίδι δεν τελείωσε για μένα, συνέχισα να διηγούμαι την ιστορία μαζί με όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Δεν υπάρχει player elimination.
Fun Fact 3: Και επειδή σίγουρα αναρωτιέστε: Η νοικοκυρά αργότερα έφτασε σπίτι της αλλά δεν βρήκε κανένα... και στην τελευταία σκηνή η αστυνομικός βρήκε ένα τζιπ και αφού της επιτέθηκαν τα παιδάκια ζόμπι από το πίσω κάθισμα κατάφερε να ξεφύγει.
Playing Tip: οι παίκτες πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους στην αφήγηση των σκηνών αλλά οι Χαρακτήρες τους πρέπει να συγκρούονται με κάθε ευκαιρία. Αυτό γίνεται εύκολα ακολουθώντας την προσωπικότητα του Χαρακτήρα και το κίνητρο του όπως βγαίνει από τις κάρτες που μοιράζονται στην αρχή.
Rules Tip: το κόκκινο πλακίδιο αρχικά πηγαίνει στο παίκτη που θα αφηγηθεί πρώτος. Προσοχή, πηγαίνει στον επόμενο παίκτη μόνο όταν έρθουν τα ζάρια ισοπαλία και όχι κάθε φορά που αλλάζει ο αφηγητής.