Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 00:00

Fiasco

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένα πανεύκολο παιχνίδι που δεν χρειάζεται προετοιμασία και GM, κατά την διάρκεια του οποίου φτιάχνεις παρανοϊκές ιστορίες που καταλήγουν σε... φιάσκο! 

Βρήκα το Fiasco, ψάχνοντας για ένα story-telling παιχνίδι που να είχε σχέση με εγκλήματα. Το γεγονός πως δεν χρειάζεται προετοιμασία και κάποιον να κάνει τον Game Master, μου κίνησε το ενδιαφέρον (επιτέλους, θα παίξω κι εγώ...). Η όλη αισθητική του εξωφύλλου του, με έκανε να το σκεφτώ ακόμα πιο σοβαρά αφού θυμίζει έντονα δεκαετία 60, με λιτά και όμορφα σχέδια. Μπόρεσα να το βρώ στο DriveThruRPG με $12 http://rpg.drivethrustuff.com/product/78548/Fiasco?term=fias (κάπου γύρω στα 9 ευρώ χρεώθηκα). Εκτός από το pdf έλαβα και άλλα δύο αρχεία, ένα mobi για το kindle και ένα epub για άλλα tablets. 

 

Το βιβλίο είναι καλοσχεδιασμένο, αλλά κακογραμμένο. Πλατειάζει δίχως λόγο και σε αφήνει με απορίες, κάνοντάς το να μοιάζει πιο περίπλοκο από όσο είναι, που δεν είναι καθόλου περίπλοκο δηλαδή. Ευτυχώς μια αναζήτηση στο youtube με βοήθησε αρκετά, αφού βρήκα μια σειρά από επεισόδια του tabletop με τον Wil Wheaton (το παιδάκι από το Star Trek) και τον John Rogers, συγγραφέα της (αγαπημένης μου) σειράς Leverage. Το είδα, γέλασα, και αποφάσισα πως το παιχνίδι που αρέσει στον τύπο που έγραψε το Leverage, δεν θα μπορούσε παρά να είναι τέλειο... Πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οι χαρακτήρες αργά ή γρήγορα θα θέλουν να παγιδέψουν ο ένας τον άλλο, ακολουθώντας την συμβουλή του βιβλίου, να έχουν δηλαδή “υψηλές προσδοκίες και χαμηλό έλεγχο των παρορμήσεών τους”. Πιστέψτε με, ακόμα κι αν δεν το εξηγήσετε αυτό στους φίλους σας, θα το κάνουν από μόνοι τους, κάτι που λέει πολλά για το ποιόν τους - και το δικό σας βεβαίως... 

 

Οι κανόνες

Το παιχνίδι χωρίζεται σε 5 κομμάτια. 

1. Set up

2. Act one

3. Tilt

4. Act two

5. Aftermath

 

1. Set up

Στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού, στήνετε την ιστορία. Ρίχνετε 4 εξάπλευρα ζάρια ο καθένας (δύο άσπρα και δύο μαύρα) στο κέντρο του τραπεζιού και τα χωρίζετε ανάλογα με το νούμερο που έφεραν (όλα τα τριάρια μαζί, από κάτω τα τεσσάρια κτλ). Το παιχνίδι παίζεται με 3 έως και 5 παίκτες (εγώ το έπαιξα και με έξι) το οποίο σημαίνει πως θα χρειαστείτε ακόμα και 24 ζάρια, 12 από κάθε χρώμα. Δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε δύο δωδεκάδες στα καταστήματα. Εγώ αγόρασα δύο κύβους με εξάπλευρα ζάρια από την Κάισσα, καθένας από τους οποίους είχε 27 ζάρια και ήταν πολύ οικονομικοί, γύρω στα 5-6 ευρώ ο καθένας. Είναι ζάρια που κυκλοφόρησαν για το παιχνίδι Warhammer αν θυμάμαι καλά...

Αφού έχετε ρίξει λοιπόν τα ζάρια παίρνετε στο χέρι σας ένα χαρτί με έναν πίνακα. Έχει 6 γενικές κατηγορίες καθεμία από τις οποίες έχει 6 υποκατηγορίες. Το πρώτο χαρτί έχει σχέσεις. Του ρίχνετε μια ματιά και επιλέγετε τι σχέση θέλετε να έχετε με τον διπλανό σας. Αν επιλέξετε την τέταρτη γενική κατηγορία π.χ. (έστω πως είναι έγκλημα) παίρνετε από το κέντρο του τραπεζιού το ζάρι με το 4 και το τοποθετείτε πάνω σε μια κάρτα. Στην κάρτα αυτή γράφετε “Σχέση: Έγκλημα” και την τοποθετείτε ανάμεσα σε εσάς και τον διπλανό σας. 

Όταν ξαναέρθει η σειρά σας μπορείτε ή να προσδιορίσετε περαιτέρω την εγκληματική σας σχέση, ή να επιλέξετε από καινούργιους πίνακες κάποιο αντικείμενο που συνδέεται με την ιστορία σας, μια ανάγκη ή μια τοποθεσία. Για ότι κάνετε, θα παίρνετε το αντίστοιχο ζάρι. Μοιραία κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα νούμερα και θα αναγκαστείτε να επιλέξετε κάτι άλλο. Το τελευταίο ζάρι που έχει μείνει είναι wild, το κάνετε ότι θέλετε εσείς.

Όταν τελειώσουν όλα τα ζάρια από το κέντρο του τραπεζιού, τελειώνει η πρώτη φάση. Γράφετε το όνομα του χαρακτήρα σας και συστήνεστε στους γύρω σας, με βάση αυτά που έχετε γράψει στην κάρτα σας. 

 

2. Act one

Αυτή είναι η “πρώτη πράξη” της ιστορίας σας. Καλείστε να παίξετε “in character” με τον διπλανό σας, να κάνετε δηλαδή μια μορφή πρόζας. Κατά την διάρκεια της σκηνής σας οι φίλοι σας θα επιλέξουν αν θα έχει θετική ή αρνητική εξέλιξη για εσάς και θα σας δώσουν ένα λευκό ή ένα μαύρο ζάρι αντίστοιχα, το οποίο εσείς με την σειρά σας θα δώσετε σε κάποιον άλλο, αφού πρώτα ολοκληρώσετε την σκηνή σας. Κάθε χαρακτήρας θα έχει δύο σκηνές που θα μπορεί να στήσει ο ίδιος (επιλέγουν το ζάρι οι υπόλοιποι) ή να ζητήσει να του στήσουν σκηνή (επιλέγει ζάρι ο ίδιος). Όταν κάθε παίκτης έχει τις δυο σκηνές του, έχουν μείνει τα μισά ζάρια πάνω στο τραπέζι και η πρώτη φάση τελειώνει.

 

3. Tilt

Το tilt έρχεται να αναταράξει τα δεδομένα, προσθέτωντας δυο καταστροφικά γεγονότα στο τραπέζι. Συζητάτε λίγο πως μπορούν να ενσωματωθούν στην ιστορία και συνεχίζετε.

 

4. Act two

Παίζεται όπως και το act one με την διαφορά πως το ζάρι που σας δίνουν οι παίκτες, το κρατάτε. Εδώ το παιχνίδι γίνεται χαοτικό, πραγματικά χαοτικό όμως...

 

5. Aftermath

Ρίχνετε όσα ζάρια έχετε μαζέψει μπροστά σας, αφαιρείτε τα άσπρα από τα μαύρα και με βάση το αποτέλεσμα και έναν καινούργιο πίνακα, ολοκληρώνετε την ιστορία σας. 

 

Κάποιες συμβουλές

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, μην ντραπείτε να ζητήσετε από τους υπόλοιπους να σας στήσουν εκείνοι την σκηνή! Αν θέλετε να την στήσετε μόνοι σας αλλά δεν έχετε καμιά καλή ιδέα, κάντε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σας. “Τι θα μπορούσα να πω στον ανταγωνιστή μου;” “Τι θα έλεγε ο χαρακτήρας μου σε κάποιον που ξέρει πως θέλει να του φάει τον/την σύντροφο;”

Αν η ιστορία σας έχει ξεφύγει και δεν θυμάστε ποιος κάνει τι, κάντε μια σύντομη παύση και συζητείστε το. Μην φοβάστε όταν σας πάνε όλα χάλια, αντίθετα, εκμεταλλευτείτε το και φτιάξτε κάποιον ακόμα πιο ενδιαφέρον (και διασκεδαστικό) χαρακτήρα!

 

Τι μου άρεσε στο παιχνίδι

Γενικά όλοι τρώγονται με όλους. Αυτό είναι αρκετό για να διασκεδάσει η παρέα. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει εμπειρία από οποιοδήποτε είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού για να παίξει και δεν χρειάζεται προετοιμασία. Απλά βγάζετε τα ζάρια, κάρτες και μολύβια και παίζετε. 

Υπάρχουν δεκάδες setting για να επιλέξει κανείς αυτό που του αρέσει και είναι όλα δωρεάν.
Μπορώ να (ΘΑ) φτιάξω τα δικά μου settings. Οκ, καλύτερο setting από την βουλή υπάρχει; (Καλά, και το Star δεν είναι κακό εδώ που τα λέμε... Κι όχι ότι διαφέρουν και πολύ!)

 

Τι δεν μου άρεσε στο παιχνίδι

Αν κάποιος βαριέται, χαλάει την γεύση του παιχνιδιού. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή από όλους. Στο παιχνίδι με τους έξι παίκτες (θεωρητικά το βιβλίο σε συμβουλεύει μέχρι πέντε) έγινε εξαιρετικά χαοτικό και σχεδόν, μη διαχειρίσιμο. Σε αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο και το ότι παίζαμε για πρώτη φορά πάντως... 

 

Πηγές

official site

drivethrurpg για αγορά

Δωρεάν settings

 

Και μια προσωπική απορία...

Το επόμενο Σάββατο λέω να παίξω ένα από τα παρακάτω settings. Ποιό θα προτιμούσατε εσείς; Γράψτε την απάντησή σας στα σχόλια!

1. Ουάσινγκτον 1973 / κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου http://www.bullypulpitgames.com/downloads/index.php?file=playsets/lb02_dc73.pdf

2. Λος Άντζελες 1936 / ποταπαγόρευση, γκάνγκστερς κτλ http://www.bullypulpitgames.com/downloads/index.php?cat=7#75

 

 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore