Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 00:00

Dungeon World Review

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τις προάλλες λοιπόν μαζευτήκαμε πέντε νοματαίοι να δοκιμάσουμε το Dungeon World για να μπορούμε να λύσουμε ΟΛΕΣ σας τις απορίες (ή σχεδόν όλες).

 

Ρεζουμέ (TL/DR)

Ακραία αφηγηματικό παιχνίδι που παντρεύει το κλασσικό D&D με το Powered by the Apocalypse σύστημα. Πολύ φιλικό και εκπαιδευτικό προς τον GM, πολύ φλου αλλά όχι απαραίτητα δύσκολο για παίκτες. Προτείνεται για όσους έχουν νέους παίκτες. Προσοχή! Οι παλιοί παίκτες θα πρέπει να ξεχάσουν τον κλασσικό τρόπο με τον οποίο παίζουν για να μπορούν να το πιάσουν (δική μου εκτίμηση καθαρά). Κατά τα άλλα προτείνεται πολύ για όλους.

Κανονικό review

Το παιχνίδι έχει πολύ απλό και ελαφρύ σύστημα στο οποίο ο GM δε ρίχνει ποτέ ζάρια, μόνο οι παίκτες. Το κεντρικό task resolution σύστημα έχει ως εξής:

Ρίχνεις 2d6 +/- ένα χαρακτηριστικό.

  • 10+ = πέτυχες ακριβώς αυτό που ήθελες -χωρίς προβλήματα
  • 7-9 = πέτυχες εν μέρει, συνήθως με κάποια πρόβλήματα ή δύσκολες επιλογές.
  • 6- = δεν πέτυχες αυτό που ήθελες και η κατάσταση ενδεχομένως να δυσκολέψει

Όπως βλέπετε το βασικό σύστημα δεν είναι κάτι το φανταστικό από μόνο του, αλλά ο τρόπος που παντρεύεται με τα υπόλοιπα στοιχεία είναι πολύ δυνατός.

Κάθε παίκτης ανααμβάνει ένα playbook (το οποίο θα το έχει μόνο αυτός). Τα playbooks είναι τα "πακέτα χαρακτήρων" που έχει το παιχνίδι. Στο Dungeon World κάθε κλασσικό D&D class αποτελεί ένα ολιγοσέλιδο playbook που σου δίνει να επιλέξεις όνομα, εμφάνιση, alignment και τα αρχικά σου moves (τα moves θα τα δούμε σε λίγο). Εδώ το alignment παίζει λίγο διαφορετικό ρόλο από το D&D, καθώς αντί να σε περιορίζει σε ένα είδος συμπεριφοράς, σε αμοίβει όταν κάνεις αυτό που ορίζει το alignment σου. Κάθε playbook έχει κάποια alignment (συνήθως 3 από τα good, evil, neutral, chaotic, lawful) και συνθήκες υπό τις οποίες παίρνεις XP.

Κάθε φορά που κάνεις κάτι για το οποίο χρειάζεται να ρίξεις ζάρια, χρησιμοποιείς μία από τις (πολλές) έτοιμες moves που παρέχει το παιχνίδι. Θες να κάνεις επίθεση για να κάνεις ζημιά (damage) σε κάποιον αντίπαλο; Roll Hack & Slash. θες να βοηθήσεις κάποιον άλλο; Roll Aid Another. Θες να προσπαθήσεις να διαφύγεις ή αντισταθείς κάποιο κίνδυνο; Roll Defy Danger. Τα playbooks παρέχουν τις έξτρα κινήσεις του εκάστοτε class τα οποία δεν είναι μόνο οι δυνάμεις, αλλά γενικά το τι έξτρα "μπορεί να κάνει αυτός ο χαρακτήρας".

Σαν παράδειγμα δημιουργίας χαρακτήρα, διαλέγω να φτιάξω έναν πολύ κλασσικό Dwarf Fighter. Διαλέγω το όνομα Ozruk από τα έτοιμα, στα Looks διαλέγω Πρόθυμα Μάτια, Χτυπημένο Κράνος, Σημαδεμένο Δέρμα και Ταλαιπωρημένο Σώμα. Επειδή είμαι νάνος παίρνω αυτόματα το move "share a drink with someone" με το οποίο όταν πίνω με κάποιον μπορώ να διπλωματευτώ μαζί του ρίχνοντας με Constitution αντί για Charisma (προφανώς μετατρέπουμε τη διπλωματία σε drinking contest εδώ χεχεχε). Επίσης επειδή είμαι Fighter ξεκινάω αυτόματα με τα moves "Bend Bars, Lift Gates" (το οποίο ρίχνω όταν χρησιμοποιώ δύναμη ενάντια σε άψυχα αντικείμενα), "Armored" (το οποίο με κάνει καλύτερο με τις πανοπλίες) και "Signature Weapon" (το οποίο μου δίνει ένα πολύ καλό όπλο στην αρχή του παιχνιδιού). Για Alignment διαλέγω Neutral οπότε παίρνω XP όταν "νικάω έναν άξιο αντίπαλο" (κάποιο boss μάλλον). Μοιράζω χαρακτηριστικά, σημειώνω Hit Points και διαλέγω τα bonds που έχω ήδη με άλλους χαρακτήρες. Αυτό το τελευταίο στοιχείο α) δένει το party με ήδη υπάρχοντες δεσμούς και β) για κάθε bond που έχω με έναν άλλο PC, παίρνω bonus σε κάποιες moves (όπως το Aid Another). Το υπόλοιπο playbook έχει τις Advanced Moves από τις οποίες θα διαλέγω όταν θα παίρνω level οπότε επί του παρόντος αγνοώ. Έτοιμος!

Για τον Gm το παιχνίδι είναι εξαιρετικά φιλικό με τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Ο GM δε ρίχνει ποτέ ζάρια. Όλα τα ρίχνουν οι χαρακτήρες.
  • Το βιβλίο παρέχει τη λύση των Fronts όσον αφορά την προετοιμασία. Δημιουργείς κάποιους φλου χάρτες για να έχεις μία γενική ιδέα, κάποια γενικά ζητήματα του campaign και μερικά ονόματα για τους major NPCs. Όλα τα υπόλοιπα θα βγουν στην πορεία από τους παίκτες με τις ενέργειές τους και τη διήγησή τους.
  • Οτι κάνεις σα GM είναι κατακερματισμένο σε moves, οπότε ανα πάσα στιγμή αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, διαλέγεις μία από αυτές που σου φαίνεται κατάλληλη και την χρησιμοποιείς (χωρίς να ανακοινώνεις το όνομα της move φυσικά, για να μη σπάει το immersion).

Παράδειγμα

Εν μέσω μάχης με σκελετούς, ο GM διστάζει να βάλει τους σκελετούς να κάνουν επίθεση γιατί φοβάται μην πεθάνει κανένας. Κοιτώντας τη λίστα, διαλέγει τη move "Use Up Their Resources" και ανακοινώνει ότι ένας σκελετός κάνει επίθεση στον κλέφτη αλλά πετυχαίνει μόνο ένα από τα φλασκιά που κρέμονται στη ζώνη του. Μείον ένα healing potion για τους παίκτες! Σε αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι ο Gm μπορεί να είναι πολύ πιο αυθαίρετος σε αυτό το παιχνίδι, αλλά τα moves πάντα σε εμπνέουν να βάζεις δυσκολίες και όχι να βάζεις τους παίκτες σε αδιέξοδο ή να τους εξοντώνεις ολοσχερώς (μιας και δεν είναι αυτός ο σκοπός του παιχνιδιού). Περαιτέρω, αποφεύγοντας τις moves που κάνουν κατευθείαν ζημιά και διαλέγοντας άλλες, όταν οι εχθροί κάνουν επίθεση μπορεί να μην κάνουν ούτε ένα Hit Point ζημιας, αλλά δυσκολεύουν τη ζωή των παικτών με άλλους τρόπους οπότε σε αυτό το παιχνίδι το scaling των τεράτων είναι πάναπλη υπόθεση. Μπορείς να βγάλεις δράκο σε πρωτολεβίτες και απλά να μην κάνεις ποτέ ευθέως ζημιά!

Γενικά το παιχνίδι παρουσιάζεται με γλώσσα που εμπνέει ηρωικές, Conan-ικές καταστάσεις με βία, δράση, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ! και η ροή του είναι πολύ πολύ καλή αν οι συμμετέχοντες το πιάσουν έστω και λίγο. Στο δικό μας playtest ο Gm ήταν έμπειρος και δεν άφηνε να περάσουν ούτε 5" χωρίς να κάνει μία ερώτηση για το τι κάνουμε, τι σημαίνει αυτό, να ζητάει την άποψη και τη συμμετοχή μας στα πάντα και τα λοιπά. Αν αισθάνεστε έστω και λίγο πειραματικοί ή θέλετε μία αλλαγή από το συνιθισμένο σας campaign, δοκιμάστε άφοβα!

Εξτρα πληροφορίες

Το Dungeon World βασίστηκε στο Apocalypse World που κυκλοφόρησε αρχικά με αυτό το σύστημα (και είναι post apocalyptic για όποιον δεν το κατάλαβε). Το σύστημά του ονομάζεται Powered by the Apocalypse και στα επίσημα forum κυκλοφορούν πάμπολα hacks για γνωστά settings και όχι μόνο.

Links

Επίσημο site

System Reference Document 

Apocalypse World 

Forum του Apocalypse World 

P1llgr1mm

Μανιακός ρολοπαίκτης/ρολοπαιχνιδοερευνητής, σε μάταιη αναζήτηση για το ένα παιχνίδι που θα κατατροπώσει όλα τα άλλα! Ως τώρα έχω βρει περίπου διακόσια τέτοια...

Εχω και ένα blog κάπου εδώ γύρω.