Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 00:00

Ανοιχτά Συστήματα Παιχνιδιών Ρόλων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

FATE, BRP, Open D6 & MiniSix και φυσικά GURPS ή Αλλιώς όταν ο GM έχει όρεξη για Ανοιχτά Συστήματα Παιχνιδιών Ρόλων

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα θέλω να γράψω και να σας παρουσιάσω για μερικά συστήματα Παιχνιδιών Ρολών, όπως τα λέω εγώ Ανοιχτά, που μελετάω εδώ και αρκετό καιρό αλλά δυστυχώς δεν έχω ακόμα καταφέρει να τα δοκιμάσω όλα στην πληρότητα τους. Μιλάω για παιχνίδια που δεν είναι ταυτισμένα με κάποιον κόσμο καθαρά, όπως αντίθετα έχουμε μάθει (κακομάθει θα έλεγα) με το Dungeons & Dragons και μπορούν να εξομοιώσουν ότι κόσμο μπορεί ο κάθε Game Master να φανταστεί και να έχει όρεξη να παίξει. 

Να εξηγήσω ότι εγώ τα λέω Ανοιχτά Συστήματα, αν και κακός τα αποκαλώ έτσι, μια και ο πιο σωστός όρος μάλλον είναι Γενικά ή Παγκόσμια Συστήματα, τουλάχιστο κρίνοντας από τον τίτλο από ένα από τα πιο παλιά Συστήματα που θα σας αναφέρω και πιο κάτω, το GURPS (Generic Universal RolePlaying System = Γενικό και Παγκόσμιο Σύστημα Παιχνιδιού Ρόλων) και μπορείτε να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω από το ακόλουθο άρθρο της Wikipedia.

Τα ονομάζω Ανοιχτά γιατί είναι σχεδιασμένα να μπορούν να εξομοιώσουν μια πληθώρα κόσμων και όχι μόνο έναν προσχεδιασμένο απαραίτητα, όπως στο Dungeons & Dragons οπού δεν μπορείς εύκολα να πεις ότι με μονάχα αυτό το βιβλίο και τους κανόνες θα παίξω μια Φουτουριστική ιστορία στο μακρινό μέλλον, βασισμένη πάνω σε ένα διαστημόπλοιο που εξερευνά άγνωστους πλανήτες.

Και θα συμφωνήσω με όσους πουν ότι υπάρχουν μερικοί όμορφοι έτοιμοι κόσμοι (και μερικοί όχι τόσο όμορφοι) ήδη για το Dungeons & Dragons άλλα δεν μπορούν να ξεφύγουν πολύ από το πέπλο της ηρωικής φαντασίας, ακόμα και εάν μέσα έχουν κάτι που θα μπορούσες να το πεις διαστημόπλοιο. (Spelljammer εσένα κοιτάω). 

Όποτε το Dungeons & Dragons το κάθε αυτό το αποκαλώ Κλειστό μια και είναι πολύ δύσκολο να πεις μια πολύ διαφορετική ιστορία στο όπως είναι στημένο σαν παιχνίδι, ο κόσμος που σου προσφέρει το ίδιο και το σύστημα του.

Αφού φλυάρησα αρκετά ομως σχετικά με την άποψη μου νομίζω ότι πρέπει να σας πω για τα συστήματα που έχω μελετήσει έστω και λίγο. Αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης άλλωστε.

ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΤΙ ...

... δεν ακολουθούν REVIEWS(παρουσιάσεις), απλά λίγα λόγια για το κάθε ένα από αυτά και μερικοί σύνδεσμοι για να ικανοποιήσετε την όποια περιέργεια εύχομαι να σας κεντρίσω.

 

FATE Core System & Accelerated Edition

Το FATE είναι ένα από τα πιο καινούρια, στην δίκη μου αντίληψη, Ανοιχτά Συστήματα που υπάρχουν στην λίστα και που μου το έχουν προτείνει αρκετοί μου φίλοι γεμάτοι ενθουσιασμό. Ξέρετε εσείς ποιοι είστε και είστε υπεύθυνοι που είναι σε αυτήν την λίστα το FATE. Εδώ και ένα μικρο σχετικά χρονικό διάστημα στην επίσημη σελίδα της Evil Hat Production, το σύστημα τους δίνεται δωρεάν σε μορφή PDF αλλά και σε EPUB έτσι ώστε να αξιοποιηθεί άνετα σε Smartphones και Tablet.

Στον σύνδεσμο αυτόν θα βρείτε την πλήρη μορφή του FATE, ενός βιβλίου 300+ σελίδων περίπου με υπότιτλο Core System άλλα και την ελαφρός πιο απλή άλλα καθόλου υποδεέστερη εκδοχή των περίπου 50 σελίδων με τον υπότιτλο Accelerated Edition.

 Κύρια διάφορα με πολλά από τα άλλα παιχνίδια ρολών που έχω παίξει είναι ότι χρησιμοποιεί ειδικά εξάπλευρα ζάρια γνωστά και ως Fudge Dice αν και πιθανότατα θα τα βρείτ εως FATE Dice. Αυτά απεικονίζουν το Συν, το Μείον και το Κενό. Μπορούν άνετα να εξομοιωθούν με απλά συνηθισμένα εξάπλευρα και προτείνειμέσα στο βιβλίο το πως, όποτε δεν υπάρχει κανένας λόγος εύρεσης αυτόν των ζαριών για μια και μόνο δοκιμαστική παρτίδα.

Έχοντας μελετήσει κύριος την Accelerated Edition έχω να πω μόνο ότι μου έχει αφήσει αρκετά καλή γεύση και μου μοιάζει ένα αρκετά δυναμικό και ενδιαφέρων σύστημα βασιζόμενο σε μια λίγο διαφορετική ιδεολογία αφήγησης και παιξίματος από ότι ίσως έχουμε συνηθίσει από αλλά ΠαιχνίδιαΡόλων.

Δώστε μια ευκαιρία και μια καλή ανάγνωση και μελέτη στην Accelerated Edition. Πιστεύω ότι το FATE θα σας κερδίσει.

 

Basic RolePlay

Το Basic RolePlay της Chaosium το οποίο βασίζεται και το πολύ γνωστό Call of Cthulhu είναι η δεύτερή μου κατά σειρά πρόταση στα Ανοιχτά Συστήματα Παιχνιδιών Ρόλων.

Στον σύνδεσμο AYTO θα βρείτε το σαράντα οκτώ (48) σελίδων Quick-Start σε μορφή PDF, με τους πολύ βασικούς κανόνες για το σύστημα αυτό και στο διάβασμα που του έκανα έχει αρκετό υλικό για μερικές ιστορίες μερικών παρτίδων που θα μπορείτε άνετα να την παίξετε με την παρέα σας.

Όμως αυτό το σύστημα το θεωρώ βαρύ. Όχι όμως περίπλοκο, έχει διαφορά. Η κύρια αλλαγή σε σχέση με ότι ξέρουμε από το σύστημα του Dungeons & Dragons και το d20 είναι ότι για να κάνουμε κάτι αυτό χρησιμοποιεί d100, δηλαδή δυο δεκάπλευρα, ένα ή δυο με νούμερα από το 0 έως το 9 και εναλλακτικά, ένα από το 10 μέχρι το 90.

Κατά τα άλλα οι διαφορές με ότι ξέρουμε από ένα d20 σύστημα είναι μικρές, τουλάχιστο έως ότι έχει να κάνει με την λογική του παιχνιδιού. Επίσης εάν νομίζατε ότι η 3η έκδοση του Dungeons & Dragons είχε πολλά Skills, που να δείτε αυτό. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που το αποκαλώ βαρύ και κατά τα δικά μου γούστα αυτός είναι και ο λόγος που δεν το έχω υψηλά στις προσωπικές προτιμήσεις μου. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι εσείς δεν πρέπει να του ρίξετε μια μάτια και να βγάλετε την δίκη σας γνώμη.

Εάν μάλιστα έχετε παίξει Call of Cthulhu και έχετε εξοικειωθεί, θα σας φανεί γνώριμο σύστημα άλλα θα είναι πιο εύκολο το παιχνίδι μια και το μηχανικό Sanity είναι στο BRP ένα από τα επιλεγόμενα προσθετά και όχι βάση του παιχνιδιού.

Ναι, υπάρχει στο φύλλο χαρακτήρα (στο κανονικό το δισέλιδο που έχει στο site, όχι αυτό που έχει το Quick Start στην σελίδα 45) αλλά εάν θέλει ο GM το βάζει στην άκρη.

 

D6/OpenD6 & MiniSix

Το D6 είναι ένα από τα πιο ελαφριά και δυναμικά Ανοιχτά Συστήματα που έχω δει. Είναι ένα αρκετά κάλο και δοκιμασμένο σύστημα από την δίκη μου πλευρά και με έχει αφήσει αρκετά ευχαριστημένο. Το λέω ελαφρύ γιατί χρησιμοποιεί μοναχά απλά εξάπλευρα ζάρια και αν και έχει βάθος, δεν σε ζαλίσει με θεωρητικά και ίσως ανούσια πράγματα που ίσως σου τύχουν κατά την διάρκεια μια παρτίδας. Το αποκαλώ δυναμικό γιατί ενώ έχει πολύ λίγα και γενικά στατιστικά και Skills τα οποία όμως μπορούν να εξομοιώσουν πάρα πολλά πράγματα, κόσμους, συστήματα μαγείας και υποσυστήματα διαστημοπλοίων. Άλλωστε το D6 εδραιώθηκε με το Star Wars RPG, που έχει μέσα και διαστημόπλοια αλλά και ένα είδος μαγείας με την Δύναμη (Force).

Τα κεντρικά βιβλία είναι τρία. Ένα για κόσμους Φαντασίας (D6 Fantasy), ένα για Διάστημα (D6 Space) και ένα για περιπέτειες πιο κοντά στον σημερινό κόσμο (D6 Adventure). Φυσικά και υπάρχουν και μερικά βοηθήματα με έξτρα πλάσματα αντικείμενα, τοποθεσίες ή υποσυστήματα μαγείας. Το μόνο μεγάλο Αρνητικό του είναι ότι δεν τυπώνεται πια και τα βιβλία είναι δυσεύρετα σε φυσική μορφή. Στα Θετικά του είναι ότι υπάρχει μια εκδοχή του σε Open Game Licence που αποκαλείτε πολύ απλά OpenD6 και όλα τα βιβλία υπάρχουν ανεβασμένα σε μορφή PDF και διανέμονται δωρεάν.

Για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το σύστημα, στην ακόλουθη σελίδα υπάρχουν τα βασικά βιβλία σε μορφή PDF για κατέβασμα δωρεάν αλλά και οι κεντρικοί κανόνες σε ηλεκτρονική μορφή για αναφορά εάν χρειαστεί. Φυσικά υπάρχει και η ιστορία του συστήματος και σε ποια παιχνίδια έχει αξιοποιηθεί.

http://opend6.wikidot.com/

Επίσης, από την AntiPaladin Games θα βρείτε σε αυτόν εδώ τον Σύνδεσμο, μια απλοποιημένη έκδοση του OpenD6, με τίτλο MiniSix. Αυτή είναι και η δίκη μου αγαπημένη και πολυχρησιμοποιημένη εκδοχή του D6. Μιλάμε για ένα PDF των τριάντα οκτώ (38) σελίδων με άπλα παραδείγματα πλασμάτων αλλά και κόσμων που μπορείτε να παίξετε με αυτό το σύστημα.

Αρχικά το είχαμε δοκιμάσει σε μια παρτίδα που κράτησε δυο με τρεις ώρες με την παρέα μου. Ήταν απλό και έδινε έμφαση στην ιστορία και όχι σε περίεργα συστήματα που προσπαθούν να εξομοιώσουν την πραγματικότητα ή μια εκδοχή αυτής. Τέλος, μπορεί να ρίξαμε λίγο παραπάνω από πέντε φορές συνολικά τα ζάρια όλο το βράδυ που για εμένα αυτό είναι θετικό, αν και παράδοξος μου αρέσει να ρίχνω ζάρια.

 Αξίζει μια ανάγνωση και σας παροτρύνω να την κάνετε. Εάν τελικά σας αρέσει η απλότητα του MiniSix, είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσετε να ασχολείστε με το κανονικό D6/OpenD6.

 

 GURPS

 Το σύστημα αυτό το τυπώνει η εταιρία Steve Jackson Games, γνωστή και από το Parody RPG Munchkin.

Αυτό το σύστημα από πλευράς πολυπλοκότητας το βάζω κάπου ανάμεσα στο BRP και στο D6. Χρησιμοποιεί μόνο τρία εξάπλευρα (3d6) για όλες τις επιλογές του, αν και για όλες τις ζαριέςκαι κάνει το ακόλουθο old school κολπάκι, που έμενα με μπέρδεψε στην αρχή. Ουσιαστικά όσο πιο μικρο νούμερο, τόσο πιο καλά. THAC0 Style. Καλύτερα να φέρεις Άσσο πάρα Δεκαοκτώ, το μάξιμουμ των 3d6 δηλαδή.

Έχει δεκάδες επιλογές για τον χαρακτήρα και Skills που ίσως τρομάξει κάποιον νέο GM ή παίχτη και έχει κύριος να κάνει με στοιχεία της προσωπικότητας του και μετά με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του. Είναι πολύ πιο κοντά στην αφηγηματική Role Play λογική αυτό βέβαια.

Εμένα προσωπικά το GURPS μου αρέσει αλλά ταυτόχρονα με διώχνει μακριά γιατί το Χτίσιμο Χαρακτήρα και η πληθώρα οι επιλογών στο κανονικό βιβλίο μοιάζουν να είναι δεκάδες, περίπλοκες αρκετές φόρες και καταντά αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

Αλλά αφού φτιάξεις τον χαρακτήρα σου, μετά τα πράγματα θεωρώ ότι είναι πολύ άπλα και το σύστημα καλύπτει πολλά για ότι κόσμο και εάν θες να φτιάξεις και να παίξεις. Ένα μεγάλο θετικό του είναι ότι έχει μια μεγάλη λίστα βιβλίων και υπάρχει και ένα είδος Συμβατότητας προς τα πίσω με βιβλία παλιών εκδόσεων μια και τα στατιστικά διαφέρουν ελάχιστα ανάμεσα στις εκδόσεις. Επίσης είναι αρκετά εντυπωσιακό το πόσες θεματολογίες καλύπτουν, υπάρχουν ακόμα και μερικές που δεν είχα σκεφτεί πότε.

Υπάρχει Steampunk Horror για παράδειγμα, Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος με Ζόμπι, Διαπλανητικά και Διαστασιακά ταξίδια και περιπέτειες σε κόσμους σαν την Γη που όμως η ιστορία εξελίχθηκε διαφορετικά. Όλα αυτά και ακόμα πιο πολλά μπορούν να παιχτούν ικανοποιητικά με αυτό το σύστημα.

Κύριο Αρνητικό είναι ότι θέλει αρκετή δουλειά από τον GM. Το καλοκαίρι που πέρασε δοκιμάσαμε με την παρέα μου να παίξουμε μια ιστορία στην Νέα Ορλεάνη του 1920 και αφού δεν υπήρχε κάτι έτοιμο σχετικά, έπρεπε να ψάξω στο Internet για να μπορέσω να φτιάξω την ιστορία και να σχεδιάσω τους “κακούς”. Φυσικά, ήταν επιλογή μου, γιατί εάν ήθελα να παίξω σε κάτι άνετα, θα είχα απλά τυπώσει λίγες σελίδες με μια έτοιμη ιστορία.

Μετέπειτα έμαθα ότι υπάρχει στο Call of Ctulhu πρόσθετο βιβλιαράκι ώστε να αποφύγω αυτών τον κόπο, με πολλές πληροφορίες σχετικά με την Νέα Ορλεάνη αλλά νομίζω ότι αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Διάβασα κάπου, αλλά δεν έχω επαληθεύσει ακόμα ο ίδιος, ότι πολλά από τα βιβλία του GURPS έρχονται δώρο με το βιβλιαράκι GURPS Lite που σας δίνω σε σύνδεσμο πιο κάτω, με την λογική ότι είναι μια αρκετά πλήρες βάση για να ξεκινήσεις το οτιδήποτε και με αυτά που είδα μέσα σε αυτό το βιβλιαράκι δεν μπορώ πάρα να συμφωνήσω με την Steve Jackson Games.

Το PDF είναι τριάντα δυο (32) σελίδων αλλά είναι “πηχτό” σε πραγματάκια, επιλογές και κανόνες και είναι αρκετά πλούσιο για το βάρος του και την τιμή του, δηλαδή δωρεάν. Κατεβάστε το, μελετήστε το και αποκτήστε προσωπική άποψη.

 http://www.sjgames.com/gurps/lite/

 

Αυτά τα λίγα είχα να πω για αυτά τα Ανοιχτά Συστήματα, ελπίζω να τα κοιτάξετε και να σας κινήσουν την περιέργεια και την δημιουργικότητα, εσάς άλλα και της ομάδας σας.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Αθανασόπουλος