Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/templates/rt_oculus/features/color.php on line 11
Λαβύρινθος - Αφιέρωμα και παρουσίαση του CthulhuTech - Μέρος 1ο

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Disqus_K2 has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 15

Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 00:00

Αφιέρωμα και παρουσίαση του CthulhuTech - Μέρος 1ο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το παιχνίδι ρόλων οπού οι Μεγάλοι Παλιοί (Great Old Ones) συναντούν ένα Ανθρωπογενές μείγμα Τεχνολογίας και Μαγείας (Arcanotech) και όπου, εφιαλτικά στην όψη, γήινης τεχνολογίας Mecha αντιμετωπίζουν έναν στρατό εισβολής από τους Εντομόμορφους Εξωγήινους Μίγκου (Migou) σε έναν απελπισμένο αγώνα επιβίωσης του Ανθρώπινου είδους. Καλός ορίσατε στο έτος 2085 και στον κόσμο του CthulhuTech.

 Αυτή η σειρά άρθρων δεν είναι θα μοναχά μια παρουσίαση αλλά και ένα αφιέρωμα στην σειρά Παιχνιδιού Ρόλων που ακούει στο όνομα CthulhuTech.

 

Cthulhu Mythos με αρκετή δόση Anime.

 

Ένας από τους πιο συνήθης τρόπους χρήσης της θεματολογίας και των έργων του Howard Philips Lovecraft στα παιχνίδια ρόλων και στα επιτραπέζια, είναι μια προσομοίωση της πλησιέστερης χρονικής περιόδου που έγραφε στα διηγήματα του, δηλαδή 1890 με 1920 συνήθως. Αυτό μπορείτε να το δείτε καλύτερα στο Παιχνίδι Ρόλων Call Of Cthulhu της Chaosium που είχα παρουσιάσει ΕΔΩ στον Λαβύρινθο αλλά και στο αρκετά πιο μυστήριο Trail of Cthuhu.

Μέχρι περίπου το 2008, η μονή σοβαρή εναλλακτική χρήση αυτής της θεματολογίας σε μια προσπάθεια μίξης σε κάτι το διαφορετικό, ήταν το βιβλίο CthulhuPunk για την 3η έκδοση του GURPS.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η χρήση πλασμάτων εμπνευσμένων μέσα από το “CthulhuMythos” σε διάφορα Fantasy RPG είχε σχεδόν εδραιωθεί από την 1η εκδοσή του Dungeons & Dragons με την συνκαταλογη των θεών του Μύθου στο Deities & Demigods εκείνης της έκδοσης.

Το 2008 όπως ανεφερα, βγήκε μια πρόταση για μια πολυ διαφορετική χρήση του Μύθου και του συνολικού έργου, το Παιχνίδι Ρόλων CthulhuTech.

Η ιδέα του CthulhuTech γεννήθηκε στο κεφάλι του δημιουργού του, Matthew Grau, σε μια αόριστη συζήτηση μαζί με μερικά άλλα άτομα, για το τι θα ήθελαν να δουν να συνδυάζετε σεναριακά, μέσα σε κάποιο κατάστημα RPG που σύχναζαν και μαζεύονταν.

Τρία χρόνια μετά την γέννηση αυτής της ιδέας,το 2008, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το βασικό βιβλίο και να το τυπώσουν στην αγορά, βασίζοντας το σε ένα σύστημα παιχνιδιού με τίτλο FrameWerk.

Το παιχνίδι πήρε βραβεία ENnie το 2009 για Καλύτερο Παιχνίδι, Καλύτερη Ποιότητα Παράγωγης και Καλύτερα Σκίτσα καθώς και Καλύτερου Εξώφυλλου, ενώ το Συμπληρωματικό Βιβλίο, με υπότιτλο Vade Mecum, πήρε Βραβείο Καλύτερου Συμπληρωματικού Βιβλίου την ίδια χρονιά.

 

Σενάριο στα γρήγορα

(Εντάξει δεν είναι “γρήγορα”)

Αυτή είναι μια μετάφραση & απόδοση στα Ελληνικα του κειμένου που θα βρείτε στα Quick Start Rules του παιχνιδιού CthulhuTech σχετικά με την ιστορία του κόσμου του παιχνιδιού. Θα βρείτε επίσης σημειώσεις με επεξήγησης ορών της ιστορίας και μερικές παραπομπές σε ιστορίες του Lovecraft και σε διάφορα Anime.

Το CthulhuTech είναι ένα Παιχνίδι Ρόλων για το πως θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας μετά από περίπου εκατό χρόνια προόδου, διαφώτισης και αιματοχυσίας. Είναι η ιστορία εξέλιξης της ανθρωπότητας, η θέση της στο σύμπαν και η πάλη της για επιβίωση.

Όλα ξεκινούν όταν μια ταλαντούχος φοιτήτρια ιατρικού διδακτορικου, η Teresa Ashcroft, σκοντάφτει σε ένα παλιό και χαμένο βιβλίο με τίτλο “Ο Τόμος Της Απόκοσμης Γνώσης” (Tome Of Eldrich Lore) που ερευνούσε εις βάθος τον άγνωστο (σε εμάς) κόσμο των μη-Ευκλείδειων -μαθηματικά σε περισσότερες από τρεις διαστάσεις- αρχών του σύμπαντος. Μέχρι το 2019, έχει πρωτοστατήσει σε ένα νέο πεδίο που θα γίνει γνωστό ως Αrcanotechnology (ΣτΜ:αυτή η λέξη είναι portmanteu των λέξεων Arcana, που σημαίνει απόκρυφο, και Τechnology, δηλαδή Τεχνολογία. Στα ελληνικά θα ήταν κάτι σαν Απόκρυφη Τεχνολογία αλλά δεν θα με δείτε να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο πότε, γιατί Λιακοπουλίζει πολύ), τη συγχώνευσή δηλαδή επιστήμης με κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί μαγεία, όμως με μεγάλο κόστος την ακεραιότητα του μυαλού της και της λογικής της.

Παρόλο που είναι επικίνδυνη έρευνα, άλλοι αρπάζουν τα ηνία της ερευνάς της και, μέχρι το 2030, μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών αποκαλύπτεται. Ο Κινητήρας Τύπου D είναι μια καθαρή ανεξάντλητη πηγή ενεργείας με βάση τις αρχές της Αrcanotechnology. Είναι μια επανάσταση που αλλάζει τον γνωστό μας κόσμο προς το καλύτερο.

Αυτή η καινοτομία ωθεί τους ανθρώπους να αποδεχθούν ότι η μαγεία σε έναν βαθμό είναι πραγματική. Ωστόσο, η μαγεία αυτή δεν είναι φτηνά κόλπα ταχυδακτυλουργού ή κάποιου είδους μαγείας από παραμυθία. Είναι έντονη, σκοτεινή, με μεγάλη βάση στο τελετουργικό, με απώτερο στόχο την επικέντρωση της θέλησης ενός ατόμου ώστε να χειραγωγήσει τη δύναμη του σύμπαντος.

Η μαγεία ρυθμίζετε άμεσα από την κυβέρνηση και μια ειδική υπηρεσία επιβολής του νόμου που ονομάζετε Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Office of Internal Security) δημιουργείται για να αστυνομεύει την κακή της χρήση της, καθώς και την πώληση μαύρης μαγείας στην μαύρη αγορά.

Όλοι οι Μάγοι (το παιχνίδι στα αγγλικά λέει Sorcerer & όχι Wizard να τονίσω, διότι στα αγγλικά δεν έχουν ακριβός την ίδια έννοια), όπως πολύ άπλα αποκαλούνται οι χρήστες μαγείας, απαιτείται να δηλωθούν στην κυβέρνηση, καθώς και οι κυρώσεις για την παραβίαση των νόμων σχετικά με την Μαγεία είναι πολύ σοβαρές.

Αυτοί οι δυο παράγοντες αλλάζουν τον πορεία της ανθρωπότητας για πάντα. Κατ 'αρχάς, ωθούν την ανθρωπότητα σε ένα νέο επίπεδο ύπαρξης και τα πρώτα βήματα ενός μονοπατιού ανώτερης εξέλιξης, ενός μονοπατιού που δεν έχουμε καν συνείδηση ότι είμαστε επάνω του πάρα μόνο μια αμυδρή υποψία.

Δεύτερον, προσελκύουμε την προσοχή όντων που θα προτιμούσαμε να μην έχουμε μας αντιληφθούν. Όντα που αναφέρονται μόνο σε μερικά απαγορευμένα βιβλία και τα λόγια των τρελών.

Κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα ζει μια φυλή εξωγήινων πλασμάτων γνωστή ως Μίγκου (Εμφανίζονται έως Μι-Γκό ή Μίγκου στην ιστορία “Ψίθυροι στο Σκοτάδι” και στα ποιήματα “Μύκητες από τον Γιογκοθ” του HP Lovecraft), τα οποία κατοικούσαν εκεί για χιλιετίες. Πρόκειται για ένα είδος που συνδυάζει στοιχεία από οστρακόδερμα, έντομα και μύκητες. Όντα αρχαίας παράδοσης και μεγάλης διάνοιας.

Οι Μίγκου (Migou) πάντα θεωρούσαν τη Γη ως δίκη τους και την ανθρωπότητα, άπλα έως υποανάπτυκτα πρωτεύοντα θηλαστικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να κακοποιηθούν κατά βούληση. Ξαφνικά όμως, και χωρίς καμιά προειδοποίηση, έχουμε αποτελέσει απειλή για τη θέση τους στο σύμπαν, μια απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί.

Λόγω του τρόπου που αναπαράγονται, Οι Μίγκου (Migou) δεν είχαν πολεμιστές έτοιμους. Θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον μια δεκαετία για ετοιμάσουν έναν στρατό και δεν πίστευαν ότι είχαν την πολυτέλεια του χρόνου.

Είχαν ωστόσο κυριαρχία στο DNA των λιγότερο πολύπλοκων μορφών ζωής - όπως το κυρίαρχο είδος της Γης. Η κλωνοποίηση ενός στρατού με βάση τη Γενετικής Δομή του ανθρώπου φαινόταν εύκολη, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος για τους Μίγκου (Migou) πέραν από να κάνουν πλύση εγκεφάλου σε μια τέτοια τραχιά δύναμη για να την χρησιμοποιήσουν. Για να θέσουν τους δημιουργίες στο δρόμο της υποταγής της Γης, οι Μίγκου (Migou) έσπειραν ψέματα , μια ψεύτικη πατρίδα, μια ψεύτικη κουλτούρα, ψευδείς μνήμες και μια ψεύτικη σταυροφορία.

Με μικρές τροποποιήσεις για να προκαλούν φόβο, όπως μαύρο δέρμα και κόκκινα μάτια που βλέπουν τη νύχτα, εξαπέλυσαν τους Ναζάντι (Nazzadi) κατά του ηλιακού συστήματος και η ανθρωπότητα σχεδόν εξαλείφθηκε κάτω από τα πόδια τους.

Ωστόσο, το αίμα καλεί το αίμα. Αρκετά χρόνια μετά την αρχή του πόλεμου, οι πρωτότοκοι Ναζάντι (Nazzadi), εκείνοι που γνώριζαν την αλήθεια και τους είχε ανατεθεί να διαιωνίσουν τα ψέματα, άρχισαν να αισθάνονται ότι σκότωναν τους ιδίους τους εαυτούς. Δεν μπορούσαν πλέον να είναι τα εργαλεία των έντομομόρφων Μίγκου (Migou), δολοφονώντας τα αδέρφια τους.

Αποκάλυψαν την αλήθεια για τους συγγενείς τους και οι Ναζάντι (Nazzadi) επαναστάτησαν και τελικά ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους κατοίκους της Γης για να δημιουργήσουν μια ταυτότητα που θα ήταν πραγματικά δική τους. Αν και σε πρώτη φάση οι εντάσεις ήταν πολλές, οι Ναζάντι (Nazzadi) άρχισαν να ενσωματώνονται και να γίνονται πολύτιμοι πολίτες της Κυβέρνησης της Νέας Γης. (New Earth Goverment με το αρκτικόλεξο NEG).

Η εξέγερση των Ναζάντι (Nazzadi) επιβράδυνε για πολύ λίγο την πρόοδο των Μίγκου (Migou). Έχοντας δεκαετίες για να αφήσουν τους στρατιώτες τους να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, οι Μίγκου (Migou) τελικά έφτασαν στη Γη μέσα στο, σε μέγεθος φεγγαριού, Πλοίο-Φωλιά (Hive Ship) και οι δυνάμεις τους απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο για να υποδουλώσουν ή να καταστρέψουν την ανθρωπότητα μια για πάντα. Έκαναν την απειλή των Ναζάντι (Nazzadi) να φαίνεται σαν παιχνιδάκι.

Έκτος της απειλής των Μίγκου (Migou), το τέλος μοιάζει να πλησιάζει, αυτό που είναι γνωστό στις απαγορευμένες απόκρυφες ιστορίες, έως Αλλόκοτη Εποχή (Strange Aeon). Είναι η στιγμή που η ουράνια μηχανή του σύμπαντος έχει ευθυγραμμιστεί ώστε να αφυπνίσει αρχαίους σκοτεινούς θεούς οι οποίοι έχουν από καιρό πέσει σε λήθαργο.

Οι αλλόκοτες λατρείες τους έχουν εξελιχθεί σε στρατούς, κάθε μια αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση ενός απάνθρωπου πλάσματος με τεράστια δύναμη.

Οι Μαθητές της Αρπακτικης Θυελλας (Disciples of the Rapine Storm), μια ορδή τεράτων υπό τον έλεγχο του Νεκροφανη Θεού Χαστούρ (Hastur), περιφέρονται σε όλη την Ασία, αφήνοντας όλεθρο στο πέρασμα τους. Εξυπηρετούν τον Καταστροφικό Βασιλέα, έναν αντιπρόσωπο του Χαστούρ (Hastur) που διοικεί από το μονολιθικό του κάστρο στο ξεχασμένο οροπέδιο της Λένγκ (Leng).

Το Εσωτερικό Τάγμα του Ντάγκον (Esoteric Order of Dagon), με την λατρεία προς την θάλασσα και του κεφαλόποδου θεου Κθούλου (Cthulhu), κυνηγά στα βάθη των ωκεανών να βρει την χαμένη πόλη Ρ'ύλε (R'yleh) που στεγάζει το Θεό τους, που υπόσχεται να καθαρίσει τον κόσμο από τα ζωύφια που τον μολύνουν σήμερα. Τα χρόνια αναπαραγωγής τους με ανθρώπους τους έχουν δώσει ότι ελάχιστοι ανάμεναν - έναν στρατό που διοικεί τους ωκεανούς και όλα αυτά που είναι εκεί κάτω.

Εν όψει αυτής της φρίκης, ο κόσμος έχει ενωθεί υπό την Κυβέρνηση της Νέας Γης (New Earth Goverment). Παλιές έχθρες έχουν ξεχαστεί, καθώς οι πολίτες της Γης έχουν ενωθεί μαζί για την επιβίωση από τον αφανισμό. Ακόμη και η παρατεταμένη έχθρα μεταξύ του ανθρώπου και των Ναζάντι (Nazzadi) έχει φύγει και η εβένινη φυλή τους είναι σχετικά μια μειοψηφία, είναι τέσσερις στους δέκα ανθρώπους.

Ενώ οι δυνάμεις της Κυβέρνησης της Νέας Γης (New Earth Goverment) κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν την κόσμο από τις απειλές αυτές, οι μυστικές κοινωνίες έχουν ήδη ξεκινήσει έναν πόλεμο σκιών στους δρόμους και τα σοκάκια. Η Chrysalis Corporation, μια μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση που παρέχει τα πάντα, από καταναλωτικά αγαθά μέχρι στρατιωτικό υλικό, έχει διαφθαρεί από μέσα, από την ύπουλη λατρεία που είναι γνωστή μόνο ως Παιδιά του Χάους (Childern of Chaos). Με προσεχτική κατάχρηση εξουσίας, προσπαθούν να αφυπνίσουν τους πιο αρχαίους θεούς και τελικά να φέρουν το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Αυτή κρυφή ατζέντα είναι άγνωστη ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια της Κυβέρνησης της Νέας Γης (New Earth Goverment), αν και υπάρχουν μερικοί που αντιλαμβάνονται τον καρκίνο που βρίσκετε στην καρδιά της κοινωνίας.

Η Απόκοσμη Κοινωνία (Eldritch Society), είναι μια μυστική ομάδα ιερών πολεμιστών. Κάποτε απλοί θνητοί, αυτοί οι πολεμιστές συμβιώνουν με πράγματα πέρα από χώρο και τον χρόνο για να δημιουργήσουν κάτι το μοναδικό και εξαιρετικά θανατηφόρο. Φοβούμενοι την διαφθορά της Κυβέρνησης της Νέας Γης (New Earth Goverment), η Απόκοσμη Κοινωνία (Eldritch Society) παλεύει με τους δικούς της τρόπους για να σταματήσει τα ειδεχθή σχέδια της Chrysalis Corporation.

Ο Αιώνιος Πόλεμος (Aeon War) είναι ένας πόλεμος τριών μετώπων. Η Κυβέρνησης της Νέας Γης. (New Earth Goverment) αγωνίζεται ενάντια στους στρατούς των Μίγκου (Migou) και την απειλή από τις λατρείες. Αν και η Κυβέρνηση της Νέας Γης (New Earth Goverment) και οι Μίγκου (Migou)μοιράζονται έναν εχθρό, οι έντομομόρφοι εξωγήινοι έχουν έναν παρόμοιο πόλεμο, αρνούμενοι να αποδεχθούν την ανθρωπότητα ως συμμάχους.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους των τελευταίων τριάντα χρόνων και το πρόσωπο της κοινωνίας έχει αλλάξει για πάντα.

Ευτυχώς, η ανθρωπότητα έχει αρκετά πλεονεκτήματα που δεν είχε εκατό χρόνια πριν. Έχουμε Αrcanotechnology, η οποία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη γιγαντιαίων πανοπλιών που μετατρέπουν τους στρατιώτες σε αντάξιους αντιπάλους και είναι γνωστά ως Mecha.

Έχουμε τη δυνατότητα να χειραγωγήσουμε μαγεία και τις ψυχικές δυνάμεις που βασίζονται επάνω της. Έχουμε μυστικές κοινωνίες οι οποίες έχουν εμβαθύνει στο άγνωστο για να βρουν και να εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε πλεονέκτημα μπορεί να υπάρχει, ανεξάρτητα από το κόστος για τον ίδιο τους τον εαυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε αδάμαστη θέληση, σαν ανθρωπότητα, για επιβίωση.

Είναι το έτος 2085, και όλη η θνητή ζωή στη Γη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αφανισμού. Είναι η εποχή του Αιωνίου Πόλεμου (Aeon War).

 

Το σύστημα FrameWerk

 

Το παιχνίδι αυτό παίζετε μόνο με δεκάπλευρα ζάρια (d10) και δεν θα ζητήσει πουθενά κανενός άλλου είδους ζάρι. Ο βασικός τύπος για την ρίψη ζαριών για την δημιουργία της τυχαιότητας και της δυσκολίας του συστήματος βασίζεται στο επίπεδο της Ικανότητας (Skill) του Χαρακτήρα και στο να προσθέσει το ανάλογο πρόσθετο μπόνους από την Βασική Ιδιότητα (Main Attributes) που αντιστοιχεί σε αυτή την Ικανότητα (Skill).

Δηλαδή εάν κάποιος Χαρακτήρας έχει στην Ικανότητα Απόκρυψης (Stealth) 4 πόντους με 6 στην Βασική Ιδιότητα της Ευκινησίας (Main Attributes – Agility) θα πρέπει να ρίξει 4 δεκάπλευρα και να προσθέσει 6 στο αποτέλεσμα.

Ποιο αποτέλεσμα όμως ;

Εδώ είναι που το σύστημα του παιχνιδιού διαφοροποιείτε αρκετά πρωτότυπα σε σχέση με άλλα. Στο παράδειγμα που έδωσα ρίξαμε 4 δεκάπλευρα ζάρια. Το αποτέλεσμα λοιπόν βγαίνει με τους έξις βασικούς τρόπους.

Με το μεγαλύτερο νούμερο από τα 4 ζάρια, με ένα ζευγάρι ίδιων αριθμών (δίπλες που λέμε στο τάβλι) όπου μετράνε σε συνδυασμό και με τρεις αριθμούς σε αυξάνουσα σειρά που μετράνε σε συνδυασμό.

Έστω ότι τα 4 ζάρια έφεραν 3,7,8,9. Με την πρώτη περίπτωση, το αποτέλεσμα από τα ζάρια και το 6 από το στατιστικό μας κάνει 15 (9+6). Η δεύτερη σε αυτό τον συνδυασμό ζαριών δεν υπάρχει αλλά εάν για παράδειγμα υπήρχαν δυο επτάρια θα είχαμε αποτέλεσμα 20 (7+7+6). Έχουμε όμως 7,8,9 που είναι στην σειρά και μας κάνουν σαν συνολικό αποτέλεσμα 30 (6+7+8+9). Δεν είναι πολύ δύσκολο σύστημα και στους φίλους του Πόκερ θα τους θυμίσει τα πιο βασικά.

Πέραν αυτού δεν υπάρχουν πολλά περίπλοκα που να πρέπει να εξηγήσω για το σύστημα. Ίσως όσοι ξέρουν και παίζουν κύριος d20 θα τους φανεί περίεργο και ίσως “αφιλόξενο” σαν σύστημα αλλά είναι πολύ πιο εύκολο και ελαφρύ.

 

Κλείνοντας...

 

... το πρώτο μέρος του Αφιερώματος και Παρουσίασης του CthulhuTech θα σας δώσω το σύνδεσμο για το Quickstart για όλους όσους θέλουν να ρίξουν μια μάτια παραπάνω και τους έχει κινήσει ήδη το ενδιαφέρων.

Θα σας επισημάνω ότι στο ακόλουθο PDF η ιστορία και οι χαρακτήρες που σας δίνονται έτοιμοι είναι τέσσερις Tagers σε μια μυστική αποστολή. Δυστυχώς δεν θα δείτε Mecha και το μεγαλείο τους.

 

Cthulhutech Quick Start Rules

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Αθανασόπουλος