Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 00:00

Action Castle! θυμάστε τα text based adventures;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Computer wrote:

>You are standing in a small cottage. There is a fishing pole here.
Exits are: Out

Έτσι ξεκινά το παιχνίδι στο Parsely #1: Action Castle. Σας θυμίζει κάτι; Αν είστε πάνω από 30 σίγουρα.

 

20120916-220010.jpg

Το Action Castle είναι πρώτα από όλα party game και είναι, ας πούμε, ένα real life simulation των παλιών text-based adventures. Πως; Ένας αναλαμβάνει το ρόλο του Computer και όλοι οι υπόλοιποι το ρόλο του Player. Δεν υπάρχει περιορισμός παικτών, αρκεί να τηρείται μια σειρά.

Θα προσπαθήσω τώρα να μην κάνω spoilers γιατί η περιπέτεια είναι μια σελίδα και οι κανόνες άλλη μία. Κυκλοφορεί σε pdf στη τιμή των $2.

20120916-220128.jpg

>Κανόνες
Ο παίκτης/Computer έχει ένα χάρτη και το αρχικό κείμενο κάθε τοποθεσίας που θα επισκεφτούν οι παίκτες/Player μαζί με μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό είναι το software! Ο παίκτης/Computer διαβάζει το κείμενο και οι παίκτες/Player απαντούν με εντολές κάπως έτσι:

Computer wrote:
>You are standing in a small cottage. There is a fishing pole here.
Exits are: Out

Player wrote:
>Take fishing pole

(Όπως σωστά φαντάζεστε δεν υπάρχει replayability με την ίδια παρέα. Όμως επειδή στο τέλος το Computer βαθμολογεί τον Player μπορεί να θελήσει η παρέα να ξαναπαίξει για καλύτερο σκορ)

>Γιατί να παίξω αυτό το πράμα;
Αυτό που βγάζει γέλιο είναι το γεγονός πως το Computer είναι... αυτό! Ένα Computer! Που αντιδρά στις εντολές του Player κυριολεκτικά. Δηλαδή κατά γράμμα. Και μάλιστα από την δεκαετία του 1980... σε απλές εντολές, συνήθως δυο λέξεων. Τα περισσότερα πράγματα τα ανακαλύπτει ο Player με την μέθοδο trial and error, όπως δηλαδή και στα αντίστοιχα computer games, που βρίζαμε γιατί γράφαμε:
Player wrote:
>Go fish

και διαβάζαμε την εξής απάντηση:
Computer wrote:
>You can't go that way...

Το παιχνίδι τελειώνει όταν κερδίσει ή χάσει ο Player ή:
Player wrote:
>Quit game

Tο τελευταίο είναι και το πιθανότερο από καθαρή απελπισία!

Αυτααααααά χρειάζεται να ξέρετε! Α, και ότι επειδή είχε τρελή επιτυχία έχουν βγει και άλλες περιπέτειες κάτω από την κοινή ονομασία Parsely όπως το Parsely #2: Jungle Adventure και ακόμα και το sequel Parsely #5: Action Castle II

20120916-220234.jpg

Εκτός από party game, λειτουργεί μια χαρά και σαν Play-by-forum ή και στο twitter. Η μόνη μου εμπειρία ήταν αυτή άλλωστε, όταν έκανα το Computer σε μερικούς φίλους στο facebook. Το μειονέκτημα του Play-by-forum είναι πως κυλά αργαααααά οπότε δεν συμβαίνουν τραγελαφικές καταστάσεις γιατί χάνεται ο αυθορμητισμός. Έχει ενδιαφέρον παρόλα αυτά.

Πιστεύω πως θα μπορούσε να παιχτεί και στα ελληνικά με λίγη προετοιμασία αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ θεματικό.

Διαφορετικά ακούγεται στην αγγλική γλώσσα το:
Player wrote:
>Use fishing pole

από ότι στα ελληνικά. Είναι θέμα παιχνιδιακής κουλτούρας, μπορεί να κάνω λάθος βέβαια. Μια δοκιμή θα μας πείσει:
Παίκτης wrote:
>Χρησιμοποίησε το καλάμι ψαρέματος

Χμμμμ... δεν ξέρω...