Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 00:00

Δοκιμάζοντας το Hero Lab

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είδατε τα περιεχόμενα του Dungeon αυτόν τον μήνα; 3 άρθρα! Κι όσο κι αν μου κεντρίζει το ενδιαφέρον η μετατροπή της περιπέτειας με τους γίγαντες στην 4η έκδοση, μα αλήθεια, 3 άρθρα;

 

Το παραδέχομαι. Απογοητεύτηκα με την συνδρομή μου στο DDi. Όσο κι αν μου είναι χρήσιμος ο character builder, ε, δεν μπορώ να πληρώνω μόνο για αυτόν! Επομένως πρέπει να ψάξω εναλλακτικούς τρόπους για να δημιουργώ και να αναβαθμίζω τους χαρακτήρες των παικτών μου. Δοκίμασα το μολύβι και το χαρτί, αλλά μετά από 45 λεπτά είχα φτιάξει έναν μάγο με λάθος Fortitude (απορώ πως το κατάφερα αυτό) και δεν είχα επιλέξει feats, δεν είχα υπολογίσει την ζημιά και το attack roll των δυνάμεών μου και δεν είχα καθαρογράψει το χαρτί μου.

Δεν σκοπεύω να περνάω μιαμιση ώρα ψάχνοντας πινακάκια κάθε φορά που θέλω να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα. Αλλά δεν θέλω και να πληρώνω χρήματα όταν η εταιρία δεν μου παρέχει περιεχόμενο. Μ' αυτά και μ' αυτά, βγήκα προς αναζήτηση character builder.

Τo Hero Lab φαίνεται τέλειο εκ πρώτης όψης. Υπολογίζει τα πάντα για εσένα, εκτυπώνει το χαρτί του χαρακτήρα και τις κάρτες, υπάρχει και για mac εκτός από pc (έστω κι αν είναι beta ακόμα) και κυρίως... συνδέεται με το DDi και κατεβάζει νόμιμα ΤΑ ΠΑΝΤΑ στον υπολογιστή σου! Αυτά διάβασα και 10 λεπτά αργότερα είχα γίνει φτωχότερος κατά 20+ ευρώ (30$ κοστίζει). Το εγκατέστησα πρώτα στα windows xp. Ο λόγος είναι πως το προγραμματάκι που κατεβάζει τα στοιχεία του DDI είναι μόνο για windows. Επέλεξα και το είδος του παιχνιδιού για το οποίο θα χρησιμοποιούσα το πρόγραμμα (αν θέλει κάποιος να το χρησιμοποιήσει και για άλλες εκδόσεις ή το Pathfinder πρέπει να αγοράσει ξεχωριστή άδεια) και ήμουν έτοιμος να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω τον πρώτο μου χαρακτήρα!

Το μόντεμ ήταν αργό;
Αλήθεια, το μόντεμ, τότε με τις συνδέσεις 56Κ, ήταν αργό; Ε, το DDi downloader είναι ακόμα πιο αργό! Έκανε απίστευτα πολλές ώρες να κατεβάσει τα δεδομένα, περίπου 8-9 αν και είχα πάει στην δουλειά στο μεταξύ και μπορεί να είχε σταματήσει και να μην το είδα. Όπως και να έχει, οπλιστείτε με υπομονή!
Επίσης δεν κατεβάζει τα πάντα. Για κάποιον λόγο λείπουν πηγές, όπως το Heroes of the Feywild, το μοναδικό supplement από τα προιόντα της τέταρτης έκδοσης που δεν έχω και θα ήθελα να αγοράσω. Αλλά το αφήνω προς το παρόν και πάω να δω πως δουλεύουν τα υπόλοιπα στοιχεία του προγράμματος... Πάμε με τα αρνητικά πρώτα.

It's a bug's app
Ο τίτλος το κάνει να φαίνεται μάλλον πιο τραγικό απ' ότι είναι, αλλά πάμε να δούμε σιγά - σιγά τα προβλήματα που αντιμετώπισα.

Φίλτρα!
Πάντα ήθελα ένα φίλτρο στον character builder της wotc. Χρησιμοποιώ μονάχα το περιεχόμενο που έχω αγοράσει, επομένως δεν θέλω να μου εμφανίζονται χιλιάδες καταχωρίσεις από άλλα βιβλία. Το HL μου δίνει την δυνατότητα να φιλτράρω τις πηγές μου, πριν ξεκινήσω την δημιουργία του χαρακτήρα. Έτσι κράτησα όλα τα Essentials και του είπα να μην ψάχνει στα Player's Handbook (που δεν έχω). Αλλά όταν πήγα να χρησιμοποιήσω ένα feat που βρίσκεται στο Heroes of the Fallen Lands ΚΑΙ στο Players Handbook2, δεν το έβρισκε πουθενά! Ο λόγος απλός. Δεν είχα επιλέξει το PH2 και το έψαχνε μονο εκεί... Έπρεπε να ξαναρχίσω από την αρχή την δημιουργία του χαρακτήρα, με όλες τις πηγές ενεργοποιημένες για να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω. Γκρρρ

Λάθος δυνάμεις!
Ο Sentinel στο πρώτο επίπεδο χρησιμοποιεί 1 at will και 1 daily. Αντίθετα το HL μου ζητούσε να επιλέξω 2 at will... Μπορεί να είναι κάτι μεμονωμένο και να γίνεται μόνο στον Sentinel, αλλά μου έκανε κακή εντύπωση.

Το ασχημόπαπο...
Το πρόγραμμα είναι άσχημο, οι κάρτες που εκτυπώνει άσχημες και το character sheet σε προκαλεί να... μην το κοιτάς! Χάλια μαύρα...

Λείπει περιεχόμενο...
Δεν μπόρεσα να βρω το Heroes of the Feywild κι ίσως να υπάρχουν κι άλλα βιβλία που λείπουν... Ελπίζω σε ένα μελλοντικό update να ενσωματωθούν κι αυτά.

 

Και τα καλά!

Εύχρηστο!
Απίστευτα απλό και εύχρηστο, έμαθα να το χρησιμοποιώ αμέσως και έκανα λιγότερο χρόνο από όταν χρησιμοποιώ τον online builder! Για κάθε δύναμη, feat, αντικείμενο, υπάρχει μια σύντομη περιγραφή του τι κάνει, αν έχεις ξεχάσει να συμπληρώσεις κάτι, αυτό "κοκκινίζει", γενικά απλό και σωστό.

Μια φορά κανείς πληρώνει!
Τώρα πια, ότι και να κάνει ο online builder, εγώ θα έχω πάντα στην κατοχή μου το περιεχόμενο των βιβλίων μου! Δεν θα χρειάζεται να πληρώνω κάθε μήνα ή να αγχώνομαι για το τι θα γίνει αν η Wotc αποφασίσει να μην υποστηρίζει πια τα προγράμματα.

Η καταγωγή των attack roll
Αν κι εσείς, όπως κι εγώ θεωρείτε πως το attack roll βγαίνει με περίεργες αλγεβρικές φόρμουλες, οι κάρτες του HL "σπάνε" μια δύναμη και σας εξηγούν από που προέρχεται ο αριθμός!

Μπορείς να προσθέσεις και δικό σου περιεχόμενο!
Θεωρητικά, αν δεν γράφεις στα Ελληνικά και έχεις πολλή υπομονή και δεν σε ενοχλεί μια επιφάνεια εργασίας με εκατοντάδες κουμπιά και επιλογές... Αλλά μπορείς!

In-play
Εγώ παίζω μονάχα με μολύβια και χαρτιά, αλλά αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, το HL μπορεί να υπολογίσει τα hit points, το initiative ακόμα και να ρίχνει το ζάρι κατά την διάρκεια της μάχης!

Τελικά...

Τελικά θα την σταματήσω την συνδρομή. Θα σχεδιάσω ένα πιο όμορφο character sheet και θα αποχαιρετήσω το DDi. Δεν μπορώ να πω πως ερωτεύθηκα το HL, αλλά μπορώ να δηλώσω με σιγουριά πως με βόλεψε. Θα το αγόραζα αν δεν έπρεπε να πληρώνω συνδρομή για τα εργαλεία της Wotc; Ποτέ! Επομένως το μοναδικό μου κριτήριο είναι τα χρήματα.
Αν θέλεις να το δεις στην πράξη, ακολουθεί ένα video που δείχνει την δημιουργία του χαρακτήρα και των pdf, έτσι για να έχεις μια καλύτερη ιδέα του τι προσφέρει το πρόγραμμα.

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore