Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 00:00

Τρόποι παρουσίασης του παιχνιδιού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την μακρινή δεκαετία του ’90, όταν άρχισα να παίζω D&D, οι περιπέτειες ήταν κάτι ασπρόμαυρα βιβλιαράκια με εικονογραφήσεις σαν κόμικ και οι σελίδες πιασμένες με “καρφίτσα” (αυτό το μεταλλικό πραγματάκι σαν συρραπτικό). Οι χάρτες ήταν εκτυπωμένοι στο εσωτερικό εξωφύλλου και οπισθοφύλλου που ήταν φτιαγμένο από ένα λεπτό χαρτονάκι.

Οι κανόνες του παιχνιδιού προέτρεπαν έναν παίκτη να σχεδιάζει τους χάρτες καθώς προχωρούσε σε ένα φύλλο χαρτί. Φανταστείτε έναν διάλογο του τύπου:

DM: Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο 8x8. Στο κέντρο του έχει ένα πηγάδι. Ρε μπαγλαμά 8 είπα, αυτά είναι έξι τετράγωνα! Και το πηγάδι δεν είναι τετράγωνο, στρογγυλό είναι…
Παίκτης / χαρτογράφος: Κάνω RP, ο fighter μου έχει intelligence 8…
DM: Και τα πηγάδια στα μέρη του έχουν 4 φορές το μέγεθος ενός ανθρώπου; Αυτό πιάνει το μισό δωμάτιο!
Παίκτης / χαρτογράφος: Λέει κάπου πως το πηγάδι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν μίνι πισίνα για να παίζουν τα γκόμπλιν; Το γράφει η περιπέτεια; Ε;
DM: Μέσα από την πισίνα των γκόπλιν ξεπροβάλλει ένας τεράστιος δράκος…
Παίκτης / χαρτογράφος: Να, κοίτα, τι πηγάδι, αυτό είναι ένας κουβάς, μια σταλίτσα, ποδόλουτρο κάνουν τα γκόμπλιν, μην φανταστείς…

Κάποτε οι χάρτες ήταν τυπωμένοι στο εσωτερικό του βιβλίου

Αυτή η παρουσίαση (ή καλύτερα η έλλειψη παρουσίασης) ήταν η αγαπημένη μου. Σκεφτείτε πως τότε δεν υπήρχε internet, γνώριζα μόλις δύο παιδιά που είχαν υπολογιστή (και είχα δει face to monitor τον ένα) και τα ιδιωτικά κανάλια έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Ότι εικόνες μπορεί να είχαμε από τον κόσμο της φαντασίας ήταν από βιντεοκασσέτες, το Κόναν, (το μοναδικό κόμικ που είχε σπαθιά και τέρατα) και τα εξώφυλλα του D&D. Όταν ο DM έλεγε πως μέσα σε ένα δωμάτιο υπήρχαν δύο ζόμπι και τρεις σκελετοί, η φαντασία των παικτών έφτιαχνε χώρους στο μυαλό τους που πριν, δεν υπήρχαν. 

Μόνο τα box sets είχαν κάποιους χάρτες, περισσότερο για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη κουτιού και κάποια ψευτο-τρισδιάστατες χάρτινες μινιατούρες. Με τον καιρό ήρθαν οι πλαστικές και οι (πανάκριβες) μεταλλικές μινιατούρες και οι πολύχρωμοι γυαλιστεροί χάρτες και σιγά - σιγά, το παιχνίδι άλλαξε.

Σήμερα, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η περιορισμένη φαντασία των παιδιών κάθε ηλικίας γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες, τα παιχνίδια απέκτησαν κανόνες τακτικής και το “ταμπλώ” με τα “πιόνια” του είναι αναγκαίο. Όταν προσπάθησα να παίξω χωρίς χάρτη, απογοητεύτηκα. Ίσως επειδή δεν είμαι πια παιδί, ίσως γιατί συνήθισα να βλέπω τον χάρτη και να οργανώνω την μάχη, ίσως γιατί και η δική μου φαντασία δεν είναι τόσο άδεια όσο ήταν κάποτε. Συνέλλεξα λοιπόν κάποιους τρόπους παρουσίασης των dungeon και των πλασμάτων που τα κατοικούν σε αυτό το άρθρο. Ελπίζω να σας δώσω ιδέες για να κάνετε τις μάχες σας πιο ζωντανές και εύκολες.

Εναλλακτικές προτάσεις για χάρτες και μινιατούρες

Tokens

Tokens / χάρτινες μινιατούρες

Τα tokens είναι μικρά στρογγυλά κομμάτια χαρτιού που χρησιμοποιούνται για να δείξουν την θέση των πρωταγωνιστών στην μάχη. Τα πήρα “με το κιλό” από τα προϊόντα της 4ης έκδοσης του D&D. Αν θέλετε, μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας, με τις εικόνες που θέλετε. Ένα πολύ απλό tutorial, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video. 

Οι πιο φθηνές μινιατούρες

Η paizo διαθέτει pdf με “όρθια” τέρατα από τα βιβλία της. Μπορείτε να τα δείτε και να τα αγοράσετε από εδώ. Αν σας αρέσει το αποτέλεσμα μπορείτε να φτιάξετε ολόκληρα dungeon από χαρτί με προϊόντα από αυτή την σελίδα. Επιπλέον χάρτινες μινιατούρες μπορείτε να βρείτε εδώ

Πλακίδια

Πλακίδια για κάθε γούστο

Τα πλακίδια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εμφανίζετε τον χάρτη, καθώς οι παίκτες σας προχωρούν μέσα στο dungeon. Τα βρήκα στα προϊόντα της 4ης έκδοσης και πολύ πιθανόν να συνεχίσουν την εκτύπωσή τους και στην next

Χάρτες

Έτοιμοι χάρτες

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από χάρτες που μπορείτε να αγοράσετε σαν φυσικό προϊόν (όπως οι χάρτες της wotc από ένα κατάστημα Κάισσα) ή να αγοράσετε σαν pdf και να τους εκτυπώσετε μόνοι σας όπως αυτοί.

Mats

Ετοιμάστε τους μαρκαδόρους σας!

Η λογική είναι απλή. Πλαστικοποιημένο χαρτόνι (ή άλλο υλικό), με προεκτυπωμένα τετραγωνάκια (grid). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς μαρκαδόρους για να ζωγραφίσετε επάνω τους. Στην Ελλάδα μπορείτε να αγοράσετε αυτό ή, αν θέλετε ζωγραφιστά πραγματάκια να κοιτάξετε κάποιο από αυτά. Εγώ δεν ήθελα χαρτόνι, αλλά μου ήταν και δύσκολο να βρω αυτό. Τελικά μου το φέρανε από την Αμερική (ίσα που χωρούσε στην βαλίτσα) και πραγματικά το ερωτεύθηκα. Αν μπορείτε να το βρείτε στην Ευρώπη, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Το youtube είναι φίλος μας (αν πιάνουν τα χεράκια μας)

Στο youtube θα βρείτε συμβουλές για τα πάντα

Μπορείτε να πάρετε ιδέες από το youtube και να δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας dungeons με απλά υλικά. Ενδεικτικά σας προτείνω τα παρακάτω: 

1.

 (υπέροχα, αλλά για κάποιον λόγο με πιάνει μια μανία να δείρω τον τύπο)

2. 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα αν ψάξετε για “dungeon tiles” κάνετε κλικ στα related videos. 

Να ευλογήσουμε τα μούσια μας

Από άρθρο του Dennis

Ένα εντυπωσιακό tutorial έγραψε και ο συνλαβυρινθιώτης Dennis εδώ και εδώ και εδώ

Μινιατούρες

Μινιατούρες...

Μπορείτε να βρείτε μινιατούρες εδώ, εδώ, εδώ και εδώ καθώς και οπουδήποτε πληκτρολογήσετε στο google “fantasy miniatures”. Αν θέλετε πολλές και πολύ φτηνές μινιατούρες, δοκιμάστε τις Dark Alliance και τις Caesar. Είναι μικρές, άβαφες και πλαστικές αλλά όπως είπα, πολύ πολύ φτηνές (10 ευρώ πάνω - κάτω οι 30+). 

Νάνοι από τα χεράκια μου

Είναι προορισμένες για war gaming και επομένως δεν θα βρείτε το συγκεκριμένο τέρας που ψάχνετε, αλλά αν δεν σας πειράζει αυτό, είναι μακράν η καλύτερη λύση! Στην Αθήνα θα τις βρείτε στο fasmamodels στην Ιπποκράτους.  

Μια νέα εποχή…

Ψηφιακή εποχή - ψηφιακοί χάρτες

Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα στο internet που δίνουν την δυνατότητα σε παίκτες να παίξουν από τον υπολογιστή τους. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν κάποιοι είναι σε άλλη πόλη ή αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί όλο το party να μαζευτεί σε ένα σπίτι. Τα προγράμματα αυτά λέγονται “virtual tables” και μπορούν να καλύψουν όποιο σύστημα κι αν παίζετε. Για το 4e group μου χρησιμοποιώ το masterplan, το καλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο από όλες τις απόψεις, ενώ για το Dragon Age χρησιμοποιώ το maptool.

Μα όχι για να παίξω από τον υπολογιστή!

Ο πατέρας μου είναι επιπλοποιός και του ζήτησα να μου φτιάξει ένα κουτί συγκεκριμένων διαστάσεων, που στην μια του πλευρά θα είχε μια τρύπα. Το κουτί από πάνω είναι τρύπιο για να περνάν τα καλώδια που στην συνέχεια βγαίνουν από την τρύπα για να καταλήξουν στον υπολογιστή και την πρίζα. Νομίζω πως αν έχετε εργαλεία και υλικά μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας ή να απευθυνθείτε σε έναν ξυλουργό - λογικά δεν θα σας κοστίσει πολύ. 

Ένα απλό κουτί - κούφιο και με τρύπα στην μια πλευρά

 

Η τηλεόραση στην βάση της

Λίγο πριν το παιχνίδι

Τι βλέπουν οι παίκτες

Τι βλέπει ο DM

 

Όσο οι παίκτες προχωράνε στον χάρτη, τόσο ο χάρτης εμφανίζεται. Αν υπάρχουν τέρατα πίσω από τους κορμούς των δέντρων, αυτά θα εμφανιστούν μόνο όταν πλησιάσουν αρκετά. 

Το σύστημα αυτό έχει τα προφανή θετικά (παρουσιάζεις εύκολα handouts, ο χάρτης αποκαλύπτεται με μια λογική σειρά, έχεις όλα τα στατιστικά των τεράτων στον υπολογιστή σου και ανεβοκατεβάζεις τα hp με ένα κλικ) αλλά και τα αρνητικά του (ανάλογα με την γωνία θέασης δεν έχουν όλοι οι παίκτες καλή ορατότητα και χάνεται λίγο το συναίσθημα - μοιάζει περισσότερο με βιντεοπαιχνίδι με ζάρια). Αν δεν μπορείτε να φτιάξετε βάση τηλεόρασης, ή αν πιστεύετε πως το έτερο ήμισυ θα σας σκοτώσει αν χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση για “ταμπλώ”, μπορείτε να την έχετε “όρθια”. Βέβαια όταν είναι ξαπλωμένη είναι πιο εύκολο για όλους - και μπορείτε να βάλετε και μινιατούρες αν το θέλετε. Ή να χρησιμοποιήσετε έναν προτζέκτορα. Ή μια παλιά οθόνη υπολογιστή - όχι αυτή την κυρτή εκτός αν θέλεις να προσομοιώσεις έναν λόφο (και οι παίκτες να γλιστράνε)!

Χάρτες

Πληθώρα χαρτών για κάθε ανάγκη

Μπορείτε να σχεδιάσετε μόνοι σας τους χάρτες σας, είτε προορίζονται για εκτύπωση είτε για virtual maps. Από το κλασσικό μολύβι σε ένα κομμάτι χαρτί, μέχρι το photoshop, οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για να σας βοηθήσουν. Εγώ χρησιμοποιώ το ίδιο το maptool αλλά στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει το dundjinni και είχα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Αντίθετα, θεωρώ πως η χειρότερη αγορά που έκανα ποτέ ήταν το campaign cartographer και σας συμβουλεύω να μείνετε μακριά, εκτός κι αν θεωρείτε πως τα windows 95 ήταν το πιο όμορφο λειτουργικό στον κόσμο. Ένα όμορφο και δωρεάν online tool είναι το pyromancers

Αν χρειάζεστε υλικά σε μορφή png (με διαφάνεια) σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα forum του dundjinni. Απλά γράψτε αυτό που αναζητάτε (όπως furniture) και θα σας βγάλει δεκάδες (ανάλογα με το τι ψάχνετε) αντικείμενα, έτοιμα να τα “σύρετε” στον χάρτη σας. Για χάρτες προτιμώ το rpgmapshare. Περισσότερες πηγές θα βρείτε σε αυτή την σελίδα. Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο. 

Τελικά…

Χάρτης που έφτιαξα σε λίγα λεπτά

Προσπάθησα να συγκεντρώσω διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να παρουσιάσει τους χάρτες και τους χαρακτήρες του. Με λίγο ψάξιμο στο internet είμαι σίγουρος πως θα βρείτε πολύ περισσότερους ενώ μπορεί να έχετε έναν δικό σας που να μην τον έχουμε σκεφτεί καν! Αν θέλετε γράψτε τον στα σχόλια κάτω από το άρθρο ή στείλτε μας το link. 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore