Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 00:00

Οδηγός αγοράς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με το DnD, δεν μπορεί παρά να μπερδευτεί από τα βιβλία που υπάρχουν. Τι πρέπει να αγοράσει; Με ποια σειρά; Υπάρχουν βιβλία που είναι ασύμβατα με κάποια άλλα; Τι είναι απαραίτητο και τι όχι; Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω στα πρώτα σας βήματα στο παιχνίδι και να ξεκαθαρίσω τις όποιες απορίες ενδεχομένως έχετε.

 

Η πρώτη σας περιπέτεια
Πριν πάτε να ξοδέψετε μια περιουσία σε βιβλία, καλό είναι να πάρετε μια πρώτη γεύση του παιχνιδιού. Να δείτε αν αρέσει σε εσάς και την παρέα σας βρε αδερφέ. Το εισαγωγικό κουτί (ή κόκκινο κουτί) έχει ένα retro εξώφυλλο και μια τιμή στα 20 ευρώ, που αν μη τι άλλο το κάνει ελκυστικό. Περιέχει δύο βιβλία, έναν χάρτη διπλής όψης, κάρτες με ξόρκια και δυνάμεις, ζάρια και tokens. Ουσιαστικά το μόνο που λείπει είναι τα μολύβια για να ξεκινήσετε να παίζετε. Επομένως με αυτή την τιμή και τα όσα περιέχονται, νομίζω πως το έδαφος είναι ιδανικό για να κάνετετα πρώτα σας βήματα στο παιχνίδι.
Στο πρώτο βιβλίο περιέχεται μια μίνι περιπέτεια που σκοπό έχει να διδάξει στους παίκτες, τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και να τους βοηθήσει να φτιάξουν τους πρώτους χαρακτήρες τους. Η δομή θυμίζει κάτι παλιά βιβλία (αν θέλεις να πας δεξιά πήγαινε στην σελίδα 12, αν θέλεις να παλέψεις με τον δράκο πήγαινε στην σελίδα 45...) κάτι που στην δική μου περίπτωση ενίσχυσε την retro αίσθηση. Το πρώτο μου DnD είχε ένα folder με κάρτες που οδηγούσε τον παίκτη βήμα προς βήμα στην εκμάθηση των κανόνων. Αυτό το βιβλίο θα έπρεπε (θεωρητικά) να το διαβάσουν όλοι οι παίκτες πριν παίξουν το παιχνίδι, ώστε να γνωρίζουν τα βασικά. Στην (πολύ πιθανή) περίπτωση που αυτό δεν συμβεί (ιδιαίτερα αν οι φίλοι σου δεν είναι πια μαθητές...), μπορείς να βρεις κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που θα μπορούσες να διδάξεις το παιχνίδι εδώ
Το δεύτερο βιβλίο έχει μια μεγάλη περιπέτεια (όχι απαραίτητα καλή αλλά τουλάχιστον ενδιαφέρουσα) καθώς και κάποιους επιπλέον κανόνες. Τα tokens έχουν άλλο τέρας σε κάθε όψη (ναι, πολύ πολύ εκνευριστικό) ενώ ο χάρτης του παιχνιδιού αποτελείται από προυπάρχοντα tiles το οποίο δεν εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην εικονογράφηση. Οι καρτούλες είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες αλλά...

Όταν φτιάχνανε το κόκκινο κουτί ήταν μια περίοδος μετά την κυκλοφορία των βασικών βιβλίων (core books όπως ονομάζονται από την κοινότητα) και πριν κυκλοφορήσει η σειρά των essentials. Λεπτομέρεια: Το κόκκινο κουτί θεωρητικά βγήκε για να προωθήσει τα essentials, παρόλα αυτά πολλά πράγματα είναι ασύμβατα με ότι θα ακολουθούσε. Τέλοσπάντων, δείτε τους βασικούς κανόνες και την μηχανική του παιχνιδιού, γνωρίζοντας πως στις επόμενες περιπέτειές σας θα χρειαστεί να αλλάξετε λίγο τους χαρακτήρες σας...

ΟΚ, μας άρεσε, τώρα που πάμε;
Ένα βιβλίο αξίζει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι, κι αυτό είναι το rules compendium. Εκνευριστικά βαρετό να το διαβάσεις σελίδα - σελίδα, απίστευτα χρήσιμο να το συμβουλεύεσαι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού για να βρίσκεις όποια πληροφορία χρειάζεσαι, αυτό το βιβλίο κρίνεται απαραίτητο είτε είσαι DM είτε παίκτης. Ουσιαστικά περιέχει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού! Έχει μαλακό εξώφυλλο και μικρό μέγεθος, επομένως μπορεί να μεταφέρεται πανεύκολα.

Κι αν τα πρώτα δύο προϊόντα είναι κοινά, για παίκτες και DM, κάπου εδώ οι δρόμοι σας θα χωρίσουν.

Ο παίκτης
Δύο βιβλία από την σειρά essentials θα σας δώσουν όσες επιλογές θέλετε για να παίζετε για χρόνια ολόκληρα. Το Heroes of the Fallen Lands (HoFL) και το Heroes of the Forgotten Kingdoms (HoFK). To HoFL και το HoFK, περιέχουν μια μικρή εισαγωγή, κάποιους βασικούς κανόνες, πληροφορίες για το πως να φτιάξεις τους δικούς σου χαρακτήρες, ένα κεφάλαιο για το πως χρησιμοποιούνται οι δυνάμεις / ξόρκια, ένα κεφάλαιο για τα skills, τα feats και ένα κεφάλαιο για τον εξοπλισμό. Όλες αυτές οι σελίδες είναι απολύτως όμοιες και στα δύο βιβλία. Επομένως αν πάρεις το πρώτο θα έχεις το ίδιο ακριβώς υλικό και στο δεύτερο... Ναι, ξέρω, τελείως χαζό, αλλά σχεδιάστηκε έτσι με την λογική πως ο παίκτης θα μπορούσε να αγοράσει το ένα από τα δύο και να έχει τα πάντα στην διάθεσή του, χωρίς να απαιτείται η αγορά κανενός άλλου βιβλίου. Για εμένα που αγόρασα και τα δύο, απλά έχω τα ίδια πράγματα πολλές φορές...
Παμε να δούμε όμως τι έχουν διαφορετικό τα δύο βιβλία.
Το HoFL περιέχει τον Warpriest (ένα είδος cleric), τον Knight (fighter), Slayer (fighter), Thief (rogue) και Mage (wizard). Από φυλές, εξηγούνται οι Dwarf, Eladrin, Elf, Halfling και Human. Ουσιαστικά δηλαδή σε αυτό το βιβλίο περιέχονται οι πιο διαδεδομένες και “αρχαίες” (βάση της ιστορίας του DnD) τάξεις και φυλές του παιχνιδιού.
Το HoFK περιέχει τους: Sentinel (Druid), Cavalier (Paladin), Hunter (Ranger), Scout (Ranger) και Hexblade (warlock). Από φυλές περιγράφονται οι: Dragonborn, Drow, Half-elf, Half-orc, Human και Tiefling.

Κάπου εδώ τελειώνει η λίστα με τα βιβλία που χρειάζεται ο παίκτης. Επιπλέον υπάρχουν το Heroes of Shadow για την περίπτωση που ο παίκτης σας θέλετε να είναι ένα κακό, κακό παιδί και το Heroes of the Feywild αν εσείς όπως κι εγώ, λατρεύετε τα δάση και τα παραμύθια. Δυστυχώς αυτό το τελευταίο δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και το περιμένουμε τον Γενάρη. Επειδή πραγματικά το θέλω πως και πως, θα σας γράψω review μόλις το αποκτήσω...

Άλλες αγορές που μπορεί να κάνει ο παίκτης
Εντάξει λοιπόν, αφού σε τρώει ο πισινός σου υπάρχουν κι άλλα βιβλία που θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές. Υπάρχουν τα Players Handook 1, 2 και 3 που περιέχουν τάξεις και φυλές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Το περιεχόμενό τους είναι λίγο παλιό και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που τυπώθηκαν επομένως δεν τα θεωρώ τόσο σημαντικά σαν αγορά. Υπάρχουν και τα Martial Power 1 και 2, Divine Power, Primal Power και Αrcane Power, που περιέχουν καινούργιες τάξεις και περισσότερες δυνάμεις σε περίπτωση που τα χρειάζεσαι πως και τι. Επίσης, για να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά θα έπρεπε να έχεις το Players Handbook.


Ο Dungeon Master
Αν είστε ο DM, θα χρειαστεί να αγοράσετε το κατιτίς παραπάνω. Πρώτη σας επιλογή θα έπρεπε να είναι το Dungeon Master’s Kit. Περιέχει ένα βιβλίο 250 σελίδων με συμβουλές και πίνακες για να φτιάξετε τις δικές σας περιπέτειες, μια Dungeon Master Screen, μια οθόνη δηλαδή με όλα τα απαραίτητα στατιστικά που θα χρειαστείτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ταξινομημένα σε πίνακες από την μια μεριά και μια όμορφη εικονογράφηση του Underdark από την άλλη. Εκτός από τα στατιστικά, το πάνελ αυτό σας επιτρέπει να κρύβετε τα βιβλία και τις σημειώσεις από τους υπόλοιπους παίκτες. Εκτός από αυτά, περιέχει tokens, δύο πολύ πολύ ενδιαφέρουσες περιπέτειες (δηλαδή μια μεγάλη σε δύο βιβλία) και φυσικά χάρτες. Πιστέψτε με, δεν θα μετανιώσετε για την αγορά σας!
Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως λείπουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως η δημιουργία των δικών σας τεράτων (που περιέχεται στο Dungeon Master’s Guide 2).

Από εκεί και πέρα
Γενικά τα βιβλία που θα χρειαστείτε είναι δύο ειδών. Βιβλία με τέρατα και campaign settings. Τα πρώτα είναι “υποχρεωτικά” για να φτιάξετε τις δικές σας περιπέτειες, ενώ τα δεύτερα περιγράφουν κόσμους, διαστάσεις ή πόλεις μέσα στις οποίες μπορείτε να τρέξετε τις περιπέτειές σας. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κόσμο και να μην χρειαστείτε τους ήδη έτοιμους. Ας πάρουμε λοιπόν τα βιβλία με την σειρά.

Βιβλία με τέρατα
Monster Manual 1
Μην το αγοράσετε! Το βιβλίο είναι παλιό, τα τέρατά του μπορείτε να τα βρείτε και στο Monster Vault, ενώ όσα δεν περιέχονται σε αυτό η WoTC βγάζει άρθρα που “διορθώνουν” την ιστορία και τα στατιστικά τους, στο site της (αν είστε συνδρομητής). Επομένως πρόκειται για ένα παλιό βιβλίο με ύλη που θα βρείτε διορθωμένη σε πιο καινούργια προϊόντα..

Monster Manual 2
Θες το αδιάφορο εξώφυλλο, θες ότι και αυτό το βιβλίο είναι παλιό, δεν μου έκανε αίσθηση και δεν θα σας έλεγα να τρέξετε να το αγοράσετε. Οι κριτικές που διάβασα από εδώ κι από εκεί δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.. Γενικά, νομίζω πως θα βρείτε καλύτερα προϊόντα εκεί έξω...

Monter Manual 3
Με την Lolth στο εξώφυλλο και ανανεωμένα στατιστικά; Φυσικά και το θεωρώ το δεύτερο πιο αξιόλογο βιβλίο τεράτων που πρέπει να έχει κανείς! Φυσικά δεν έχει tokens, αλλά περιέχει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα τέρατα που μπορεί να βρει κανείς!

Monster Vault
Αυτό πρέπει να το αποκτήσετε! Έχει όλα τα βασικά τέρατα που θα χρειαστείτε, έχει χιλιάδες tokens για να τα αναπαραστήσετε στον χάρτη και μια πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια!

Monster Vault: Threats to the Nentir Vale
Βασικά πρόκειται για ένα βιβλίο με τέρατα από την κοιλάδα της Nentir. Το βάρος πέφτει περισσότερο στην ιστορία των τεράτων και στο πως και γιατί αυτά υπάρχουν στην περιοχή, δίνοντας περισσότερο ιδέες για περιπέτειες, παρά αντιπάλους που θα διαλέξετε στην τύχη για κάποια περιπέτειά σας. Δεν μετάνιωσα που το αγόρασα, αλλά ούτε και θεωρώ πως είναι η καλύτερη δυνατή αγορά που έκανα ποτέ... Φυσικά περιέχει tokens και έναν χάρτη.

Campaign Guides & Settings
Εκτός κι αν σας ενδιαφέρει πραγματικά ένας κόσμος ή μια διάσταση, αυτά τα βιβλία δεν θα σας χρειαστούν πάρα πολύ (εως καθόλου). Οι “επίσημοι” κόσμοι του παιχνιδιού είναι τρείς. Dark Sun, Eberron και φυσικά Forgotten Realms. Πέραν αυτών μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ενδιαφέροντα μέρη σε διάφορα βιβλία (μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του Shadowfell εδώ και του Underdark εδώ). Το πιο πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησε είναι το Neverwinter Campaign Setting που περιγράφει την πόλη του Neverwinter.

Βιβλία με μαγικά αντικείμενα
Τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία του κόσμου! Αν και σύμφωνα με τους κανόνες οι παίκτες μπορούν να επιλέγουν αντικείμενα και να τα προτείνουν στον DM (κάτι σαν wishlist), εγώ είμαι της παλιάς σχολής και προτιμώ να τα επιλέγω γι’ αυτούς. Όπως και να έχει, τα παρακάτω βιβλία μπορούν να τα αγοράσουν και οι παίκτες και ο DM.

Adventurer’s Vault 1
Πολλά, πάρα πολλά μαγικά αντικείμενα, αλλά παλιό βιβλίο που του λείπουν κάποιοι από τους τελευταίους κανόνες (item rarity). Είναι σίγουρα η δεύτερη καλύτερη επιλογή.

Adventurer’s Vault 2
Στην ίδια λογική με το πρώτο.

Mordenkainen’s Magnificient Emporium
Το πιο πρόσφατο βιβλίο με καλούδια. Παρέχει ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αντικείμενα και είναι το πιο ενημερωμένο. Δυστυχώς έχει αρκετά αντικείμενα από το Adventurer’s Vault 1.

Διάφορα άλλα καλούδια
Θα χρειαστείτε χάρτες στο παιχνίδι σας. Φυσικά μπορείτε να σχεδιάσετε τους δικούς σας ή να αγοράσετε πλακίδια (tiles), τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας τον χώρο στον οποίο παίρνει μέρος η μάχη. Θεωρώ πως τα πλακίδια αυτά είναι μια καλή αγορά αλλά απόλυτα προαιρετική.
Κατά τα άλλα θα χρειαστείτε ένα σετ ζάρια επιπλέον, μολύβια και χαρτιά.

Ανακεφαλαίωση
Πάρτε το κόκκινο κουτί και μάθετε τους βασικούς κανόνες, ενώ παίζετε μια περιπέτεια όλοι μαζί. Αν μείνετε ικανοποιημένοι αγοράστε το Rules Compendium. Ο DM θα έπρεπε να αγοράσει το Dungeon Master’s Kit και το Monster Vault, ενώ οι παίκτες κάποιο (ή και τα δύο) από τα Heroes of the Fallen Lands και Heroes of the Forgotten Kingdoms. Στο σημείο αυτό έχετε ότι χρειάζεστε για να παίζετε για πολύ καιρό. Παρόλα αυτά κάποιο βιβλίο με μαγικά αντικείμενα θα ήταν μια καλή προσθήκη κι ίσως κάποιο επιπλέον βιβλίο με τέρατα. Campaign Settings και tiles θα προσθέσουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι, χωρίς όμως να είναι αναγκαία.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όταν αγοράζουμε πράγματα για το παιχνίδι, είναι να καταλήξουμε σε πράγματα που δεν έχουμε ανάγκη και να προσθέσουμε περισσότερες επιλογές από αυτές που χρειαζόμαστε. Σίγουρα μια κουβέντα με τον καταστηματάρχη θα μας οδηγήσει στην κατάλληλη αγορά, ανάλογα με αυτό που μας ενδιαφέρει...

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore