Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012 00:00

Μια ιστορία σαν... χάρτης του Μετρό!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένας απλός και (ιδιαίτερα) χρηστικός τρόπος για να σχεδιάσεις την περιπέτειά σου!

Καινούργια χρονιά έρχεται και οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, αισιόδοξα ελπίζουμε, για τους μήνες που θα έρθουν. Η πραγματική ζωή τείνει να μας απογοητεύει και να μην έχει την μαγεία των ιστοριών που γράφουμε σαν DM, αλλά εμείς σας ευχόμαστε το ακριβώς αντίθετο! Μια χρονιά γεμάτη μαγεία και μάχες που θα σας κάνουν καλύτερους κι όσο γίνεται λιγότερα τέρατα στον δρόμο σας!

Για όσους λόγω των γιορτινών διακοπών βρίσκουν και λίγο χρόνο να αφιερώσουν στο παιχνίδι τους, ελπίζω πως αυτό το άρθρο θα τους φανεί ενδιαφέρον. Ή θα τους δώσει την έμπνευση για να το προσαρμόσουν ώστε να καλύπτει τις δικές τους ανάγκες!

Όταν ξεκινάμε τον σχεδιασμό ενός campaign, μιας σειράς περιπετειών με κοινά στοιχεία δηλαδή, έχουμε αρκετές χιλιάδες ιδέες για το πως θα εξελιχθεί ή στον αντίποδα, δεν έχουμε καμιά συγκεκριμένη και όλα τα ενδεχόμενα είναι “ανοιχτά”. Ακόμα κι αν φαίνονται τελείως αντίθετες μεταξύ τους, οι δύο αυτές καταστάσεις μοιάζουν, συμβάλλουν σε μια χαοτική κατάσταση που απέχει πολύ από το να γίνει δημιουργική.

Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η ιστορία και αν θα μείνουμε πιστοί στην αρχική μας ιδέα, χρειαζόμαστε ένα είδος πλάνου, που θα λειτουργεί σαν πυξίδα για ότι συναντούν οι παίκτες μέσα στις ιστορίες μας.

Πριν όμως μπούμε στην διαδικασία σχεδιασμού, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μου αρέσουν οι μεγάλες ιστορίες που με κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους και αντιπαθώ τις ιστορίες που είναι πολύ μπλεγμένες, έχουν πολλά ονόματα χαρακτήρων, δεκάδες φατρίες και οργανώσεις ή καμιά εκατοστή μέρη. Εξάλλου στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παίζουμε μια φορά την εβδομάδα, αρκετός χρόνος για να προλάβουμε να ξεχάσουμε όλα τα ονόματα, να μπερδέψουμε όλες τις οργανώσεις και να μην ξεχωρίζουμε το ένα μέρος από το άλλο... 

Η αρχική ιδέα

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την καταστροφή του κόσμου λόγω των 17 κληρονόμων των 48 διαστάσεων που έχουν δημιουργήσει 123 μάχες ο καθένας, δεν είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε όλο το βασίλειο στο οποίο θα παιχτεί η περιπέτειά μας μεμιάς και δεν θα μας βοηθήσει το να γράψουμε με κάθε λεπτομέρεια μέχρι και το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας μας. Από την εμπειρία μου, το να ανακαλύπτει την ιστορία ο DM είναι το ίδιο σημαντικό (και διασκεδαστικό) με το να την ανακαλύπτουν οι παίκτες. Έτσι, θα την εμφανίσουμε (και παράλληλα σχεδιάσουμε) κομμάτι - κομμάτι. 

Ξεκινάμε λοιπόν με κάτι απλό, όπως το πόμολο της πόρτας μιας εγκαταλελειμμένης κατοικίας σε ένα ασήμαντο χωριό, που χωρίς κανένα λόγο αρχίζει να... τραγουδά! Αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά γεγονότα, όπως η συζήτηση με τον μάγο του χωριού, η πορεία μέσα από τους βάλτους μέχρι την “ξεχασμένη σπηλιά” και το πρώτο μας dungeon. Η περιπέτεια αυτή θα τελειώνει σε εκείνο το σημείο, αλλά θα αφήνει ένα “τυράκι” για την επόμενη περιπέτεια. Ένα βιβλίο με 5 μαγικά αντικείμενα που προειδοποιούν για το άνοιγμα μιας πύλης στο shadowfell; Θα μπορούσε να είναι ένας ωραίος τελικός στόχος, να προστατεύσουν δηλαδή οι ήρωες το βασίλειό μας από το άνοιγμα μιας πύλης που θα έφερνε στον κόσμο “την σάρα και την μάρα” από την διάσταση των σκιών. 

Έτσι, ας σχεδιάσουμε στο χαρτί μας το παρακάτω σχεδιάγραμμα:

 

Η εναλλακτική ιστορία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από μια γραμμική ιστορία, μια ιστορία στην οποία όποια επιλογή κι αν κάνουν οι παίκτες, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τους δίνουμε μια εναλλακτική πορεία. Αν στον βάλτο ακούγαν κάποιο παραμύθι / τραγούδι των ξωτικών που θα τους έδινε στοιχεία γι’ αυτό που αναζητούν; Θα συνέχιζαν για την σπηλιά με τα αγάλματα ή θα ακολουθούσαν το καινούργιο στοιχείο; Και μήπως το καινούργιο στοιχείο τους οδηγούσε σε έναν παλιό ναό στον οποίο θα έβρισκαν ένα παρόμοιο αντικείμενο, ας πούμε ένα κλειδί που λάμπει; 

Η κύρια ιστορία μας, πρέπει να μπορεί να συνεχίσει, ακόμα κι αν οι παίκτες μας δεν ενδιαφερθούν για το στοιχείο αυτό. Αλλά αν το ενσωματώσουμε στην ιστορία μας τελικά, θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν στην κύρια ιστορία, μετά από μια παράκαμψη... 

Μια σύνθετη ιστορία

Θα μπορούσε μέσα στον βάλτο να εμφανίζεται μια πόλη, μόλις για κάποιες ώρες, μια αντανάκλαση μιας πόλης στο shadowfell. Κι ίσως εκεί, να έβρισκαν ένα παλιό βιβλιοπωλείο με το τρίτο μαγικό αντικείμενο. Ή ίσως, το βιβλίο των αρχαίων που θα έβρισκαν στην σπηλιά με τα αγάλματα να είχε ένα ξόρκι που να επιτρέπει σε κάποιον να δει την αντανάκλαση της πόλης των σκιών... Προσοχή μόνο! Δεν πρέπει να γίνει πολύ σύνθετη η ιστορία μας, γιατί κάποια στιγμή θα μπερδευτούμε κι εμείς ή θα πέσουμε σε κάποιο “λογικό κενό” που μπορεί να μην πάρουμε μυρωδιά, αλλά οι παίκτες θα το αντιληφθούν αμέσως! Επίσης, πρέπει οι encounters μας να είναι εύκολο να αλλάξουν, ώστε να μην καταλήξουν στο πρώτο επίπεδο να παίζουν έναν encounter 3ου επιπέδου, απλά και μόνο επειδή επέλεξαν την δική τους πορεία! (Αν και στο πρώτο επίπεδο, μια μάχη 3ου επιπέδου θα είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, παρόλα αυτά, προσοχή!)

Μια ευέλικτη ιστορία

Τέλος, οι παίκτες μας θα πρέπει να είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ποιόν δρόμο θα ακολουθήσουν. Μπορεί μετά το μαγικό πόμολο να ενδιαφερθούν περισσότερο για την προφητεία των ξωτικών και να αναζητήσουν το τραγούδι με το κωδικοποιημένο μήνυμα, μετά να πάνε στους βάλτους και στην σπηλιά με τα αγάλματα αλλά να μην βρουν το βιβλίο, παρά να πετύχουν “τυχαία” τον ναό που θα τους οδηγήσει (με μια επιγραφή;) στην πόλη των σκιών και στην συνέχεια στην αποθήκη του βιβλιοπωλείου μέσα στην οποία θα βρουν το βιβλίο με όλα τα μαγικά αντικείμενα, βλέποντας πως έχουν ήδη βρει 2 από τα 5!
Βλέπετε πως σιγά - σιγά η ιστορία μας περιπλέκεται και ήδη αναγκαστήκαμε να κάνουμε αλλαγές, για να καλύψουμε τα κενά της ιστορίας. Μια επιγραφή που δεν υπήρχε πριν, εμφανίστηκε στον ναό και το βιβλίο “μεταφέρθηκε” στο βιβλιοπωλείο από την σπηλιά... Όταν έχουμε τελειώσει το σχεδιάγραμμα,  καλό θα ήταν να σκεφτούμε όλες τις πιθανές εκδοχές, για να είμαστε προετοιμασμένοι!

Το “τέρμα”

Το “αποκορύφωμα” της περιπέτειάς μας επιλέξαμε στο περίπου να είναι μια εισβολή από το shadowfell. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορεί αντί να έρθουν τέρατα, ένα είδος “παράξενης μαύρης ομίχλης σαν σκιά” να καλύπτει σιγά σιγά τα εδάφη του βασιλείου μας, το shadowfell “καταπίνει” τον κόσμο! Δεν χρειάζεται (ακόμα) να προγραμματίσουμε κάθε λεπτομέρεια. Το βιβλίο και τα μαγικά αντικείμενα μας προειδοποιούν για έναν κίνδυνο που έρχεται από τις σκιές. Μέχρι οι παίκτες μας να βρουν και τα 5 (κι ίσως ακόμα πιο μετά) θα μπορεί να παραμένει τόσο γενικό και αόριστο. Η ύπαρξη όμως έστω και αυτού του αόριστου πλάνου, μας έδωσε την ιδέα για την πόλη των σκιών. 

Υ.Γ. Ναι, αυτό το άρθρο το εμπνεύστηκα κοιτώντας τους χάρτες με τις διαδρομές του μετρό, μέσα στο βαγόνι... Είναι απίστευτο ποια πράγματα μπορεί να μας δώσουν έμπνευση! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore