Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 00:00

Ετοιμάζω μπουντρούμι μοναχά για το party σου!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παλιά και εγώ είχα θέμα με το πως να εμφανίζεται ο χάρτης δωμάτιο-δωμάτιο διάδρομος-διάδρομος χωρίς να ξέρουν οι παίχτες τι έχει παρακάτω, αλλά τώρα πια δεν με νοιάζει και τόσο.

 

Δεν με πειράζει να δούνε και λίγο παραπάνω από ότι έχουν δει οι ήρωες (αφού δεν θα τους περιγράψω τι βλέπουν) αν αυτό βοηθήσει στην ταχύτητα δημιουργίας του χάρτη, πράγμα που θεωρώ πιο σημαντικό.

Μερικές φορές πρέπει όντως να μην δείχνονται όλα, γιατί είναι αδύνατον να κάνουν οι παίχτες πως δεν είδαν το χρυσελεφάντινο άγαλμα που είναι δυο δωμάτια πιο πέρα, αν αυτό είναι ζωγραφισμένο πάνω στο χάρτη και φαίνεται.

Πάντως μου αρέσει πολύ να έχει ο χάρτης λεπτομέρεια και χρησιμοποιώ διάφορους τρόπους ανάλογα με το χρόνο και τα οικονομικά μου.

Έχω πλαστικοποιημένη επιφάνεια που γράφω με μαρκαδόρους ασπροπίνακα,

Είσοδος στη Νεκρική Φυλακή του Χρόνου

έχει τύχει να ζωγραφίσω ολόκληρο dungeon με μαρκαδόρους ζωγραφικής

(σελίδα σελίδα σε Α4)

 

στη Σπηλιά του Βασιλιά των Τρολλ

έχει τύχει να τυπώσω,

οι Τρεις Γέφυρες

έχει τύχει να τυπώσω με super full high quality γαμάτη εκτύπωση και μάλιστα σε φωτογραφικό χαρτί

(είναι ακριβό σπορ, αλλά επρόκειτο για ένα σκοτεινό dungeon στο underdark... έτσι για να φαίνεται πιο ωραίο),

 

στον Ναό της Θεάς Λολθ 

χρησιμοποιώ και έτοιμα tiles καμιά φορά (σπάνια αλλά βλέπε παρακάτω),

 

η Δεξαμενή των Ονείρων

 χρησιμοποιώ όλους τους τρόπους.

Μου αρέσει πολύ να έχει ο χάρτης λεπτομέρεια, οπότε όταν έχω χρόνο κάνω και αίματα αν έχει το πάτωμα πχ, καλοζωγραφισμένα, φτιάχνω ακόμα και τα χαλικάκια με πιο λεπτομέρεια, φυτά κτλ.

Άλλες φορές κάνω και πιο 3d απεικονίσεις, αν αξίζει μια μάχη, ή αν έχω όρεξη.

 

η Μεγάλη Σκάλα

Αυτό είναι απλά μακετόχαρτο για τους τοίχους και χαρτί για τα σκαλιά. Κάνει πολλά κύματα αλλά παίρνουν ιδέα οι παίχτες πως έχει ο χώρος. Αν έβαζα πιο σκληρό χαρτόνι στα σκαλιά θα ήταν καλύτερο. Αλλά δεν τυπώνεται το χαρτόνι εύκολα και έπρεπε: «Τύπωσε χαρτί κόλλα στο χαρτόνι και κόψε και βαριόμουνα.

Τώρα που οι δικοί μου στα επικά τους επίπεδα συνάντησαν μια θεότητα, έκανα κάτι έξτρα.

 

ο Θρόνος της Θεάς του Θανάτου

Οι κολόνες και οι ογκόλιθοι είναι από μια συνταγή, που βρήκε η Κλέα μου, για χριστουγεννιάτικα στολίδια. Την χρησιμοποιούσαν και στους προσκόπους από ότι είπε ένας φίλος ο οποίος δοκίμασε και τη ζύμη κάποτε και προειδοποιεί... να μην σας ανοίξει η όρεξη γιατί είναι χάλια. Επίτηδες! Για να μην τρώνε το σκηνικό οι παίχτες! Αλάτι, αλεύρι και νερό λοιπόν και γίνεται σαν πλαστελίνη, το αφήνεις να στεγνώσει ή το βάζεις στο φούρνο. Τα έβαψα με σπρέυ και δεν διαβρώθηκαν. Ένας φίλος ζαχαροπλάστης είπε ότι η ζύμη αυτή λέγεται Νεκρή Ζύμη και είναι για διακοσμήσεις. Νεκρή Ζύμη! Ότι πρέπει για την αίθουσα του θρόνου της Θεάς του Θανάτου.

Σε μια συνάντηση (Κυρ 23 Σεπ 2012) ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα πολύ με πλακίδια (Dungeon Tiles), όλο τον χάρτη...

Χρησιμοποιώ συνήθως πολύ χώρο για τον DM, (έχω ένα γραφείο μόνος μου), και είχα τα πλακίδια σε στοίβες ανα μέγεθος (όλα τα 8 επί 8 μαζί, όλους τους διαδρόμους μαζί, όλα τα 4 επί 4 μαζί κτλ κτλ)

Σε μια άλλη άκρη έχω ξεχωρίσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες πχ έναν τελετουργικό κύκλο, έναν βωμό με άγαλμα, πλακίδια με πόρτες, έναν ιστό αράχνης κτλ κτλ κτλ. Πράγματα δηλαδή που ήθελα σε συγκεκριμένα σημεία.

Δεν ξεπερνάει την καλύτερη για εμένα λύση που είναι να έχεις τον χάρτη έτοιμο από πριν, αλλά σε σχέση με το εναλλακτικό σχέδιο εκείνη την ημέρα που ήταν να ζωγραφίζω τον χάρτη γραμμή γραμμή ήταν σίγουρα πιο όμορφο το αποτέλεσμα. Είχε να κάνει με μεγάλη διαδρομή η συγκεκριμένη εξόρμηση και ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να έχω χάρτη έτοιμο και ότι αναγκαστικά θα πρέπει να ζωγραφίζω εκείνη τη στιγμή. Αλλά έδωσα μια ευκαιρία στα πλακίδια, καθώς στο να ζωγραφίζω εκείνη τη στιγμή βρίσκω αρνητικό το ότι δεν έχω τον χρόνο να κάνω σχετικά ωραίες λεπτομέρειες πράγμα που μου αρέσει στους χάρτες. (Κάποιοι παίχτες το χαίρονται επίσης.)

Έπαιρνε αρκετή ώρα για να βάλω τα πλακίδια. Ένιωθα τους παίχτες να κάθονται δευτερόλεπτα, αρκετά ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουν συζήτηση, ώστε όταν ήμουν πλέον πίσω στη θέση του DM είχε ανοίξει μια συζήτηση που ξεκίνησε από το πως κοιμήθηκες εχθές και άλλες παρόμοιες. Καμία σχέση με το όταν έχεις τον χάρτη έτοιμο που τον βάζεις κάτω ΜΠΟΥΜ όλοι κοιτάνε τον χάρτη αμέσως και πως είναι και τι δείχνει και τις λεπτομέρειές του, δεν φεύγει κανείς από το θέμα ή την ελάχιστη ατμόσφαιρα που ίσως υπάρχει, όπως ακριβώς μου αρέσει.

Δωμάτιο με δωμάτιο όμως υπήρχε βελτίωση και τα πράγματα "χτιζόντουσαν" όλο και πιο γρήγορα, χωρίς να φτάσω βέβαια ποτέ την ταχύτητα που ήθελα (είναι πιο δω, όχι στην μέση... για να δω... α εκεί!). Αλλά με το να έχεις χώρο να έχεις τα πλακίδια ανά μέγεθος και λίγη συνήθεια σιγά σιγά πιστεύω θα την πλησιάσω κι άλλο.

 

Βεβηλωμένος Ναός
DM: «Ωχ τι χελώνα έφτιαξα πάλι...!»
Παίχτης: «Χεχε ναι! Πραγματικά! Στην εθνική, που την έχει πατήσει αμάξι!»
(Και εγώ σαν χελώνα πήγαινα όμως "χτίζοντας" και οι άλλοι περιμένανε)

Dionysios

Race: Human
Class: Master Video Editor, Expert Graphic Artist, Expert Musician
Background: Game Master
Defining Events: Monster Annual, March Attacks, Dozen Master Guys, Player's Campwood

 

 

Patreon: https://www.patreon.com/DionysiosOfLabyrinthos

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCtPQ3GSwqWvl13YM-wjP6hg