Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 00:00

Underdark

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους DM θέλουν να δημιουργησουν περιπέτειες στον υπόγειο κόσμο του Underdark. 

 

Περιεχόμενα
Το βιβλίο αποτελείται από 6 κεφάλαια. Το πρώτο έχει κάποιες γενικές πληροφορίες για το Underdark, όπως το τι γνωρίζουν γενικά οι λαοί της επιφάνειας για αυτό το μέρος. Στη συνέχεια ακολουθεί η μυθολογία του Underdark, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του βιβλίου, κατά την ταπεινή μου άποψη. Πάει η Lolth που τόση εντύπωση είχε κάνει, ιδιαίτερα στους αναγνώστες του Drizzt. Ο δημιουργός του κόσμου του Underdark και ισχυρότερος θεός του υπόγειου κόσμου λέγεται τώρα πια Torog και είναι -αντικειμενικά- άσχημος και χωρίς ενδιαφέρον, τόσο που αποφάσισα πως - μια που διάβασα την μυθολογία για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος και μια που αποφάσισα να τη ξεχάσω και να μην τη συζητήσω ποτέ ξανά. Ακολουθούν λίγα λόγια για την γεωγραφεία. Τώρα πια ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δύο επίπεδα, τα Shallows που βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια (και προσφέρονται για εξερεύνηση από παίκτες χαμηλότερου επιπέδου) και τα Deeps που βρίσκονται βαθιά και είνα πιο επικίνδυνα. Τέλος υπάρχουν το Shadowdark και το Feydark, που αντανακλούν το Shadowfell και το Feywild αντίστοιχα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του κεφαλαίου αναφέρεται στα πιο... πρακτικά ζητήματα όπως ο φωτισμός, το έδαφος, συμβουλές για να διαχειριστείτε το ζήτημα του φαγητού και του νερού, όπως και πληροφορίες για την ψυχολογική κατάσταση όσων περιπλανούνται στο Underdark, ακόμα και συμβουλές για το εμπόριο. Ναι, αυτό το κομμάτι είναι ίσως το πιο δημιουργικό και ενδεχομένως αυτό που θα χρησιμοποιήσετε συχνότερα. Το κεφάλαιο κλείνει με τρία Campaign arcs, κάτι σαν frameworks για να φτιάξετε campaigns. Το πρώτο ξεκίνησε σαν κάτι πολύ ενδιαφέρον κι ίσως να χρησιμοποιήσω ένα κομμάτι του, ενώ τα άλλα δύο (ιδιαίτερα το τελευταίο με τον Torog) μου προκάλεσαν μάλλον... αδιαφορία. 
Τα επόμενα τέσσερα κεφάλαια αναλύουν τις περιοχές του Underdark. Ποια πλάσματα σουλατσάρουν και ποιές πόλεις συναντά κανείς, χαρακτηριστικά του εδάφους, όπως και encounters για να χρησιμοποιήσετε στις δικές σας ιστορίες. Το υλικό του βιβλίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παίκτες επιπέδου paragon κι επάνω. Εγώ έχω διαβάσει αναλυτικά τα Shallows, τα οποία βρήκα πολύ πολύ ενδιαφέροντα. Οι εικονογραφήσεις είναι εκπληκτικές (αν και έχουν διαφορετικό στυλ με αποτέλεσμα να προκύπτει μια ανομοιομορφία), δείχνουν ως επί το πλείστον τοπία, κάτι που είναι πραγματικά αναγκαίο, ιδίως όταν περιγράφεις έναν φανταστικό κόσμο. Σε συγκεκριμένα κεφάλαια, είναι τόσο πολλές και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που σου δίνει, που σε κάνει να θέλεις να αφήσεις το βιβλίο στην άκρη για να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τις δικές σου περιπέτειες. Αν και έχω ρίξει μόνο μια ματιά στα επόμενα τρία κεφάλαια και δεν θα ήταν σωστό να τα κρίνω, πιστεύω πως αν έχουν την ποιότητα των Shallows, θα είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα!
Το τελευταίο κεφάλαιο περιέχει τα καινούργια τέρατα. Αν εξαιρέσουμε το πινακάκι στην αρχή που σου προτείνει τέρατα από άλλες πηγές (όπως τα Monster Manual 1 και 2, καθώς και μεμονωμένες... περιπέτειες), τα τέρατα είναι καλοσχεδιασμένα και οι εικονογραφήσεις ενδιαφέρουσες. Τα επίπεδα είναι όπως είπαμε και παραπάνω από 10 και πάνω και λόγω της παλαιότητας του βιβλίου, τα στατιστικά έχουν το δικό τους τρόπο παρουσίασης, που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Φυσικά δεν υπάρχουν tokens (πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην σειρά των essentials) και έχουν ενδεικτικούς encounters στο τέλος κάθε σελίδας (το οποίο δεν ήταν και τόσο κακό και απορώ γιατί καταργήθηκε). Επίσης κάποια από τα τέρατα του βιβλίου παρουσιάζονται και σε άλλες, μεταγενέστερες πηγές με ανανεωμένα στατιστικά, επομένως μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε και πολλά από όσα περιέχονται. Στο τέλος υπάρχει αυτός ο βλάκας ο Torog, επομένως κι άλλες άχρηστες σελίδες. Πάλι καλά που έχω τα στατιστικά της Lolth από το Monster Manual 3 :)

Γενικά
Το βιβλίο έχει πολύ καλή ποιότητα, όμορφο, σκληρό εξώφυλλο με ωραία εικονογράφηση και (κατά διαστήματα) πολύ ενδιαφέρον μπλα μπλα. Οι βαθμοί που χάνει στην αξιολόγησή μου προέρχονται από την παντελή έλλειψη χαρτών (ναι, ούτε ένας τόσο δα), από την έλλειψη tokens (είπαμε πως την εποχή εκείνη η WotC δεν έβαζε tokens στα βιβλία της, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα μειονέκτημα) και από την παρουσία του Torog (και την απουσία της Lolth). Είναι απαραίτητο το βιβλίο αυτό σε κάποιον που θέλει να τρέξει περιπέτειες στο Underdark; ΟΧΙ, για κανένα λόγο, αν και αν το αποκτήσει θα τον βοηθήσει πολύ και θα του δώσει πραγματικά πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Σε κάποιον που δεν σκοπεύει να φτιάξει ολόκληρο campaign, απλά μια - δυο περιπέτειες κάτω από την γη, θα το συνιστούσα με επιφυλάξεις... Κι ίσως, αν δεν ήταν το μοναδικό βιβλίο για το Underdark, να μην το συνιστούσα και καθόλου... 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore