Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 00:00

The Shadowfell

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους νοσταλγούν τον παλιό κόσμο του Ravenloft ή θέλουν έναν σκοτεινό κόσμο, γεμάτο μυστήριο για να τοποθετήσουν τις περιπέτειές τους.



Τι θα βρείτε στο κουτί

  • Ένα βιβλίο 128 σελίδων με πληροφορίες για την πόλη του Gloomwrought και το Shadowfell, και καινούργια τέρατα (τα περισσότερα επιπέδου 10+).
  • Ένα βιβλίο 32 σελίδων με encounters (επιπέδου 4 μέχρι 24)
  • Έναν χάρτη διπλής όψης (που δείχνει την City of Midnight στην μια πλευρά και ένα urban σκηνικό από την άλλη)
  • Δύο χαρτονάκια με δείκτες (medium και large)
  • 30 κάρτες (despair deck)


The Shadowfell - Campaign Guide
Το κυρίως βιβλίο περιέχει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε περιπέτειες στην διάσταση του Shadowfell. Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς ξεφυλλίζοντάς το, είναι η πολύ καλή ποιότητα των εικονογραφήσεων. Προς μεγάλη μου χαρά είδα πολλές εικόνες που δείχνουν τοπία, κάτι που θεωρώ πως μπορεί να δώσει ερεθίσματα στον DM και να βοηθήσει τους παίκτες να φανταστούν τους χαρακτήρες τους μέσα στον κόσμο.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες. Η πρώτη μιλάει γενικά για το Shadowfell, περιγράφοντας τα συναισθήματα που προκαλεί σε όσους το επισκέπτονται, τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να μπεί στην σκοτεινή αυτή διάσταση (οι φίλοι του Ravenloft θα βρούν το Shadowmist πολύ ενδιαφέρον), κάποιες πληροφορίες για τους κατοίκους του (ξανά, οι τσιγγάνοι Vistani σας θυμίζουν κάτι;) και τους κανόνες για τις κάρτες, τους οποίους θα αναλύσουμε αργότερα.
Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα του, αναφέρεται στο Gloomwrought και περιγράφει κάθε κομμάτι του ξεχωριστά. Θεωρώ πως είναι μια πολύ πλούσια πηγή για να σχεδιάσετε δικές σας περιπέτειες, ή να ενσωματώσετε στοιχεία στην καμπάνια σας.
Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει μέρη ενδιαφέροντος γύρω από την πόλη και το τέταρτο έχει λίγο λιγότερα από 50 καινούργια τέρατα, άλλα ενδιαφέροντα και άλλα όχι, αλλά αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός. Να σημειωθεί εδώ πως τα τέρατα ξεκινούν από το επίπεδο 8 και φτάνουν μέχρι το 30, επομένως αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τις περιπέτειές σας στο Shadowfell, δεν θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Στα αρνητικά να σημειώσουμε πως δεν περιέχονται όλα τα τέρατα στο ίδιο μέρος του βιβλίου. Κάποια βρίσκονται στο δεύτερο βιβλιαράκι, γεγονός που βρήκα εκνευριστικό, καθώς όταν θα θελήσω να βρω τα στατιστικά τους, θα είμαι αναγκασμένος να ψάξω σε περισσότερα από ένα βιβλία, ενώ αν παίζω εκτός σπιτιού θα πρέπει να κουβαλάω περισσότερα βιβλία μαζί μου.
Με μια γρήγορη ματιά, μέτρησα 3 μαγικά αντικείμενα και 4 παγίδες όλες κι όλες μέσα στο βιβλίο, γεγονός που με απογοήτευσε.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα κουτί με ιδέες για το παιχνίδι σας, καλό σαν ανάγνωσμα και απορρέει μια αύρα μυστηρίου, θλίψης και κινδύνου. Αλλά αν εξαιρέσουμε τα τέρατα, δεν νομίζω να το χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

The Shadowfell - Encounter book
32 σελίδες με encounters. Αυτό. Νομίζω πως θα το χρησιμοποίησετε όταν θα θέλετε κάτι έτοιμο (π.χ. οι παίκτες σας πηγαίνουν προς μια μάχη που δεν έχετε ετοιμάσει) αλλά γενικά δεν ενθουσιάστηκα. Παραδέχομαι πως μπορεί να δώσει ιδέες για περιπέτειες πάντως.

Χάρτης
Παραπονιέμαι συνεχώς για την έλλειψη χαρτών στο παιχνίδι και το Shadowfell δεν αποτελεί εξαίρεση. Εντάξει, ο ένας χάρτης που δείχνει τους δρόμους μια πόλης και πολλά μικρά σπιτάκια θα φανεί χρήσιμος, αλλά ο γενικός χάρτης της πόλης θα μπορούσε να είναι σε μέγεθος Α4, κι όχι τεράστιος, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παιχνίδι έτσι κι αλλιώς. Αλλά θα μου πεί κανείς, “τι γκρινιάζεις; Το Underdark δεν είχε ούτε καν αυτό...”

Tokens
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από τερατάκια. Περιελαμβάνονται μονάχα large (12 δείκτες) και αρκετά medium/ small, κι ούτε ένα σουβέρ (huge). Πολλά είναι reprints και κάποια λείπουν, με αυτά τα μαύρα που γράφουν “minion” να τα αντικαθιστούν. Τα διακρίνει πάντως μια ομοιομορφία και στην bloodied πλευρά τους αναγράφεται το όνομά τους. Αυτό το τελευταίο δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, εσείς θα το κρίνετε.

Despair deck
Ανάμεικτα συναισθήματα. Πολύ καλής ποιότητας χαρτί αλλά χωρίς ούτε καν μια εικονογράφηση. Μόνο το λογότυπο του D&D από την μία και κείμενο από την άλλη. Αλλά πάμε να το δούμε από πλευράς παιχνιδιού.
Οι κάρτες χωρίζονται σε τρείς καταστάσεις. Απάθεια, τρέλα και φόβο. Ο παίκτης τραβάει μια κάρτα έπειτα από ένα extended rest και ακολουθεί τις οδηγίες. Π.χ. αν φέρεις 1 στο ζάρι κατά την διάρκεια ενός attack roll, skill check ή saving throw, πέφτεις τ’ ανάσκελα (prone). Κάθε φορά που ο παίκτης κερδίζει ένα milestone, ρίχνει το d20 κι αν φέρει 10+ όχι μόνο ξεπερνάει το μειονέκτημα, αλλά κερδίζει κι ένα boost. Τόσο απλό.
Το κακό είναι πως εγώ που δεν χρησιμοποιώ όλους τους κανόνες (ή αποφεύγω συστηματικά κάποιους όπως τα opportunity attacks) θα πρέπει να περάσω τις κάρτες από λογοκρισία και να αφαιρέσω αυτές που δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω. Επομένως οι 30 κάρτες θα μειωθούν αρκετά. Έπειτα δεν αναγράφεται σε καμία το “γιατί”. Τι νιώθει ο παίκτης και αν φέρει ένα στο ζάρι πέφτει κάτω; Μόνο το όνομα της κάρτας δεν είναι αρκετό να δώσει γεύση στο παιχνίδι. Αλλά σίγουρα και μόνο που υπάρχουν οι κάρτες, δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας και του τυχαίου. Επομένως δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα τις χρησιμοποιήσω, αν τις χρησιμοποιήσω και καθόλου.

Γενικά
Τα 40 € που έδωσα για το Shadowfell δεν ξέρω αν ήταν πολλά ή λίγα. Σαν σύνολο μου άφησε μια μάλλον θετική αίσθηση, κυρίως λόγο των εικονογραφήσεων και της ραβενλοφτιανής αίσθησης που απορρέει. Σίγουρα δεν το θεωρώ απαραίτητο για κάθε DM αλλά από την άλλη, όσο το διαβάζω, τόσο γεννιούνται ιδέες μέσα στο μυαλό μου για περιπέτειες στην ελκυστική και μυστηριώδη City of Midnight... 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore