Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 00:00

Mordenkainen’s Magnificent Emporium

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το βιβλίο των μαγικών πραγμάτων όπως θα έπρεπε να είναι! (ή όχι;)

 

Αυτό το βιβλίο είναι το μοναδικό από όλα τα βιβλία αντικειμένων της 4ης έκδοσης που... διαβάζεται! Εννοώ μπορείς να ξεκινήσεις από την πρώτη σελίδα και να διαβάσεις κανονικά το βιβλίο, έχει πανέμορφα εισαγωγικά κείμενα που -εμένα τουλάχιστον- μου κρατήσαν το ενδιαφέρον. Οι περιγραφές των αντικειμένων είναι πολύ πιο εκτενείς από τα προηγούμενα βιβλία (adventurer’s vault 1 & 2) και κατά κάποιον τρόπο φαίνονται πιο αληθινά. Έχουν μια ιστορία, ένα βάθος, μια οντότητα. Δεν είναι μια απλή συλλογή από πινακάκια. Ο DM μπαίνει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το αντικείμενο σαν κομμάτι της ιστορίας κι όχι απλά σαν ανταμοιβή για τους παίκτες. Βέβαια, αυτό έχει και την αρνητική του πλευρά. Το μπλα - μπλα δεν το χρειάζεται πραγματικά ο παίκτης, που προτιμά το crunch, τα στατιστικά δηλαδή. Αντίθετα, πιάνει χώρο στο βιβλίο, μειώνοντας τον αριθμό των μαγικών αντικειμένων. 

Πράγματι, αυτό το βιβλίο έχει τα λιγότερα μαγικά αντικείμενα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό του μειονέκτημα. Η μισή του ύλη είναι... ανατύπωση του adventurers vault! Με κάποιες βελτιώσεις σε κάποια αντικείμενα, με την χρήση του συστήματος της rarity, αλλά και πάλι... Κάποιος που έχει ήδη το a.v. έχει ένα μεγάλο κομμάτι του mordenkainen’s magnificient emporium ήδη στην βιβλιοθήκη του! 

Τα περιεχόμενα του βιβλίου δεν διαφέρουν και πολύ από τα υπόλοιπα βιβλία, με την εξαίρεση της εμφάνισης των καταραμένων αντικειμένων, για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Θεωρητικά ο παίκτης δεν θα επέλεγε ποτέ ένα τέτοιο αντικείμενο, αλλά πόσες δυνατότητες μας δίνει για μια όμορφη ιστορία στο υπόβαθρο!
Μια άλλη καινοτομία του βιβλίου, είναι οι μισθοφόροι / ακόλουθοι που μπορούμε να δώσουμε στους παίκτες μας, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Εύκολοι στην χρήση και απλοί, θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη νότα στην περιπέτεια. Και να γίνουν ενδιαφέροντες NPC. 

Αν και έχει τα λιγότερα αντικείμενα, είναι το πρώτο βιβλίο που ανοίγω όταν ψάχνω μαγικά αντικείμενα για κάποια περιπέτειά μου. Ίσως γιατί το περιεχόμενο είναι περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη και του εξάπτει την φαντασία, πολύ περισσότερο από τα a.v. που θυμίζουν την χρήση του character builder της wotc. Μια “στείρα” σε φαντασία αλλά πλούσια σε επιλογές λίστα αντικειμένων. 

Αν λοιπόν αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να αγοράσετε το βιβλίο, σκεφτείτε τι χρειάζεστε. Αν έχετε ήδη το a.v. δεν σας είναι απαραίτητο, αλλά θα μπορούσε να σας δώσει το κατιτίς παραπάνω. Αν δεν έχετε το a.v. και αναρωτιέστε ποιό να προτιμήσετε, θα σας παρακινούσα να αγοράσετε τον φίλο μας τον mordenkainen μονάχα αν προτιμάτε ένα βιβλίο “που διαβάζεται”. Αν πάλι σας ενδιαφέρουν τα στατιστικά, ξερά και γυμνά, γιατί τις λεπτομέρειες τις σχεδιάζετε εσείς, τότε όχι, προτιμήστε κάτι άλλο... 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore