Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 00:00

Forgotten Realms Player's Guide

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο κόσμος των Forgotten Realms (τα Ξεχασμένα Βασιλεία) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και διαφημισμένους κόσμους που φτιάχτηκαν πότε για το D&D στα σαράντα (40) περίπου χρόνια ύπαρξης του. Αυτή είναι η εκδοχή του για την 4η έκδοση του Dungeons & Dragons.

 

Υπάρχουν πολλοί παίχτες και ομάδες που παίζουν κυρίως σε FR, ασχέτως έκδοσης. Αυτό μας δείχνει το πόσο αγαπητός κόσμος είναι, πόσο βαθειά έχει “ριζώσει” μέσα στα γούστα των παιχτών και ότι με το μεγάλο πέρασμα του χρόνου και το διευρυμένο φάσμα προϊόντων, με βάση αυτόν τον κόσμο, σίγουρα τον έχουν ακουστά και πληθώρα ατόμων που δεν είναι χομπίστες των RPG.

Αναφορικά μονάχα να σας πω ότι έχουν βγει παραπάνω από είκοσι νουβέλες και μυθιστορήματα, από συγγραφείς όπως ο Robert Anthony Salvatore και ο Richard Baker, όπου περιγράφουν, σκιαγραφούν και “χτίζουν” διάφορες πτυχές αυτού του κόσμου και έχουν παραχθεί σειρές βιντεοπαιχνιδιών, όπως τα περίφημα Βaldur's Gate, Icewind Dale και Neverwiner Nights, τα οποία δανείζονται τα ονόματα τους από διαφορετικές περιοχές των FR και βρίθουν από γνώριμα πρόσωπα, πλάσματα και αντικείμενα βγαλμένα από τα βιβλία του Pen & Paper μεγάλου αδελφού τους.

Ίσως γι αυτό επικράτησε ένας αναβρασμός όταν βγήκαν τα βιβλία της εκδοχής αυτού του κόσμου για την 4η έκδοση του D&D και άλλαξαν σχεδόν όλα όσα οι φίλοι αυτού του κόσμου ήξεραν και αγαπούσαν (λογικά).

Ουσιαστικά έχουν περάσει εκατό χρόνια από τον κόσμο που περιέγραφαν τα βιβλία της 3.X.

Νομίζω ότι πρέπει να σας κάνω μια περίληψη του τι αλλαγές έχουν γίνει στον κόσμο των FR. Οι παλιότεροι παίχτες του, ίσως να μετατραπείτε σε Super Saiyan από τα νεύρα σας, είτε από αυτά που έχουν αλλάξει, είτε από τα δικά μου λάθη, καθώς δεν γνωρίζω όσο θα έπρεπε αυτόν τον κόσμο.

 

Historia Οblitus Regnorum στα γρήγορα

“Πριν εκατό χρόνια περίπου, μια μεγάλη μαγική καταστροφή έπληξε τον κόσμο της Faerun. Ανεξέλεγκτη και αρχέγονη μαγεία κατέστρεψε πεδιάδες και μετέτρεψε βασίλεια σε άγονες περιοχές. Άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και το σύνολο της κοσμολογίας και των διαστάσεων και αφάνισε πολλές πόλεις, μεταφέροντας αρκετές σε άλλες τοποθεσίες μέσα στον χώρο, τον χρόνο και τις διαστάσεις.

Η Neverwinter ήταν μια από τις πόλεις που αφανίστηκαν ενώ η Waterdeep έχασε την παλαιά λαμπρότητα της.

Ο κόσμος της Τoril και το αντίγραφο της, ο Abeir, ενώθηκαν σε αρκετά σημεία, σε βαθμό που μια ήπειρος εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια άλλη.

Αιωρούμενα νησιά και απόκρημνα βουνά, σε σχήμα οβελίσκου, εμφανίσθηκαν σε σημεία που παλιά υπήρχαν μοναχά πεδιάδες και λίμνες. Αρκετές περιοχές βυθιστήκαν και χάθηκαν στο Underdark ενώ άλλες βγήκαν στην επιφάνεια.

Πλάσματα αλλαγμένα, με μια άγνωστη γαλάζια φλόγα στο σώμα τους, άρχισαν να εμφανίζονται μετά από αυτή την καταστροφή και αρκετά νεογέννητα όλων των φυλών έφεραν ήδη κάποιο περίεργο σημάδι ή την ίδια φλόγα.

Λοιμόστιγματισμενους (Spellscared) τους αποκάλεσαν και αν και σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι και διάσπαρτοι δεν παύει να υπάρχουν και να θυμίζουν σε όλους το μέγεθος της καταστροφής.

Με την θεότητα Melora να έχει πέσει νεκρή, αρκετοί σοφοί θεώρησαν ότι αυτός ήταν και ο λόγος και η αφορμή αυτής της καταστροφής, αυτού του μεγέθους.”

 

Δεν ξέρω να σας πω όλες τις αλλαγές και διαφορές ανάμεσα στην παλιότερη έκδοση και δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτής της ανάρτησης.

Τα έγραψα αναφορικά και πολύ περιληπτικά πριν ξεκινήσω να γράφω για το τι θα βρει ένας παίχτης και ένας DM στον Οδηγό του Παίχτη (Player's Guide) για αυτόν τον κόσμο, στην 4η έκδοση.

 

Φυλές

Μόλις αρχίσετε να ξεφυλλίζετε το βιβλίο, το πρώτο πράγμα που συναντάτε είναι οι φυλές που προσφέρει αυτό το βιβλίο μαζί με μερικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτές που βρίσκονται στα Player's HandBook 1&2.

Να τονίσω ότι ούτε σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν αναφορές σχετικά με τις φυλές του 3ου Player's HandBook και δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποιο άρθρο σε κάποιο από τα ηλεκτρονικά περιοδικά της WoTC, που να προτείνει το πως θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε αυτόν τον κόσμο.

Σε αυτό το βιβλίο δεσπόζουν επίσημα τα Χθόνια Ξωτικά (Drow) της Υποσκότεινης (Underdark) γης στο εξώφυλλο, είναι η πρώτη φυλή που βρίσκεις και το πρώτο πράγμα που βλέπεις σε αυτό το βιβλίο γενικά. Όσοι πιστοί της Λόλθ (Lolth) προσέλθετε άφοβα.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πιο πολλά γι αυτήν την φυλή. Θεωρώ ότι οι πιο πολλοί έχουν έστω μια ιδέα του ποιος είναι ο Drizzt Do'Urden και τι εστί Drow κοινωνία. Άλλωστε σε βιβλία αυτού του κόσμου εδραιώθηκαν.

Βέβαια θα πω δυο πράγματα συνοπτικά γιατί πάντα υπάρχουν και οι νέοι στο Χόμπι που ακόμα μαθαίνουν πράγματα.

Τα Χθόνια Ξωτικά (Drow) είναι Διεφθαρμένα Ξωτικά που ακολούθησαν την θεότητα Λόλθ και μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στο είδος τους, αυτά κατέφυγαν στην Υποσκότεινη (Underdark) γη. Εκεί ανέπτυξαν μια σκληρή μητριαρχική κοινωνία η οποία βασίζεται στην δύναμη, στην εξουσία και στην προδοσία.

 

Η επόμενη Φυλή που προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφού έχει μια ισχυρή δόση Στοιχειακού Χάους (Elemental Chaos, δεν μου πολύ αρέσει αυτή η απόδοση στα Ελληνικά) παντού γύρω της.

Οι Τζενάσι (Genasi) είναι μια από τις φυλές που έχουν υποκατηγορίες, περίπου όπως έχουν οι Shifters στο 2ο Player's Handbook, μόνο που εδώ έχουν να κάνουν με τα πέντε βασικά στοιχεία της φύσης και όχι με νυχιά και δόντια.

Στον κόσμο των FR βρεθήκαν μετά το κατακλυσμιαίο γεγονός και εκ τότε περιφέρονται και έχουν γίνει ένα με αυτόν τον κόσμο.

Οι πέντε βασικές κατηγορίες τους είναι οι ακολουθες:

Earthsoul (Γη), Firesoul (Φωτιά), Stormsoul (Καταιγίδα), Watersoul (Νερο) & Windsoul (Ανεμος). Η κάθε μια δίνει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά και μια ξεχωριστή Racial Power.

 

Και εδώ θα πω ένα μεγάλο “ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ” σε όλους όσους περίμεναν να υπάρχει Στοιχείο της Αγάπης και έτσι δυστυχώς, όταν πέντε Τζενάσι βρεθούν μαζί, ΔΕΝ να μπορούν να καλέσουν τον Captain Planet.

Βέβαια, στο #380 τεύχος του Dragon eMagazine, υπάρχουν πέντε επιπλέον υποκατηγορίες τους με βάση την Άβυσσο, μαζί με άλλες επιλογές φυσικά, οπότε αυτή η φυλή ξαφνικά ανεβαίνει σε ενδιαφέρων, βάθος και ίσως και χρησιμότητα.

Πλήρη εκστρατεία και πλήθος περιπετειών στο Elemental Chaos και στην Άβυσσο, με κεντρικούς χαρακτήρες Τζενάσι (Genasi) και Shardminds, είναι μια ιδέα που παίζει στο μυαλό μου όση ώρα γράφω για αυτούς.

 

Κλάσεις

Μετά υπάρχει ένα κεφάλαιο σχετικό με τις κλάσεις. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε την Κλάση του Swordmage, (Μάγος ή Ξιφομάχος ... Ξιφομάγος;). Οι ποιο παλιοί παίχτες θα δουν μερικές ομοιότητες με τον Duskblade της 3.X, κυρίως στην λογική του και στο ότι είναι ένας καθαρός πολεμιστής με υψηλού επίπεδου γνώσεις μαγείας. Μάγος με άμεσες επιθετικές δυνάμεις. Τα καλύτερα δυο κόσμων.

Επιπλέον υπάρχει και το Dark Pact για τους Warlock με πολλές νέες δυνάμεις. Η λογική πίσω από αυτό το “συμβόλαιο” είναι ότι ο συγκεκριμένος χαρακτήρας αντλεί την μαγική του δύναμη από πλάσματα του κατοικούν στην Υποσκότεινη (Underdark) γη.

Με την πρώτη μάτια, μου ήρθαν στο μυαλό Illithids (και επέζησα) και μονολόγησα “Star Pact” έως ότι μου μοιάζει αρκετά πιο λογικό. Στιγμές μετά είπα “Ισχυρά Illithids που πάνε κόντρα τους άρχοντες τους από πέρα από τα αστερία” και χαμογέλασα σαρδόνια.

Τέλος υπάρχει μια κλάση που δεν είναι ακριβώς κλάση με την συνηθισμένη έννοια της. Οι Λοιμόστιγματισμενοι (Spellscared) είναι χαρακτήρες που απέκτησαν ένα είδος μιάσματος, από το κατακλυσμιαίο γεγονός που έχω προαναφέρει και αντλούν νέες ικανότητες και δυνάμεις εξ αίτιας αυτού. Μηχανικά αυτό λειτουργεί σαν Muliticlass και μόνο, μια και δεν υπάρχει καθαρή και πραγματική κλάση.

Αν και από πολλούς έχει κατακριθεί σαν κάποια ανόητη αντιγραφή των Dragonmarks του Eberron, προσωπικά το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και αρκετά διαφορετικό, συν ότι όσοι είναι Spellscared έχουν μια μπλε φλόγα κάπου πάνω στο σώμα τους και αυτό μου φέρνει στο μυαλό μονάχα μια αγγλική λέξη/έκφραση, που δεν έχω ιδέα πως μεταφράζεται στα ελληνικά, αλλά μπορώ να σας πω την μετάφραση του Google.

“Κακός Γάιδαρος”

Στο ίδιο κεφάλαιο περιέχονται πληθώρα Ξεχωριστών Μονοπατιών (Paragon Paths) και παράδοξος, μονάχα ένα Επικό Πεπρωμένο (Epic Destiny). Βέβαια το συγκεκριμένο είναι από τα πιο δυναμικά που έχω δει μέχρι τώρα στην 4η έκδοση, με πληθώρα επιλόγων με βάση τις θεότητες του κόσμου αυτού.

Υπάρχει ακόμα ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο με προτεινόμενες βιογραφίες -όπως παρουσιάστηκαν στο Player's HandBook 2-, με βάση φυσικά την καταγωγή του Χαρακτήρα μέσα από αυτόν τον κόσμο.

Κεφάλαιο με νέα feats, όπως είναι αναμενόμενο και μας έχει κακομάθει το D&D, και ένα ακόμα με πληθώρα νέων Τελετουργιών (Rituals) που μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες.

 

Κλείνοντας την παρουσίαση

Αυτό το βιβλίο δυστυχώς το θεωρώ λειψό από πλευράς πληροφοριών σχετικά με τον κόσμο των FR και νιώθω ότι υποχρεώνει τον DM να αγοράσει το FR Campaign Guide και ακολούθως το Neverwinter Campaign Setting για να έχει μια πιο πλήρη εικόνα.

Από την άλλη είναι αρκετά πλούσιο σε πράγματα για τους παίχτες και σε ότι έχει να κάνει με επιλογές που έχουν αυτοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο και θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές νέες επιλογές σε μια ομάδα, ακόμα και εάν δεν παίξουν καθόλου σε FR. Θα σας πιέσω να το πάρετε κυρίως για τις δυο φυλές και τις επιλογές που δίνει σε αυτές -νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο δυνατό του σημείο-, ειδικά οι Τζενασι νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φυλή.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Αθανασόπουλος