Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/templates/rt_oculus/features/color.php on line 11
Λαβύρινθος - Eberron Player's Guide

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Disqus_K2 has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 15

Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 00:00

Eberron Player's Guide

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φανταστείτε έναν κόσμο οπού τα Όρκ δεν είναι άμυαλοι εχθροί και πιστοί του χαοτικού Gruumsh αλλά προστάτες του κόσμου με μεγάλη σαμανιστική παράδοση. Αυτός ο κόσμος είναι ο Eberron.

Δεν είμαι σίγουρος πως ακριβώς να ξεκινήσω να γράφω την παρουσίαση αυτού του βιβλίου για την 4η έκδοση. Ο Eberron έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους μου κόσμους διότι μπλέκει μαγεία, τεχνολογία άλλα και μια retro pulp και neo pulp αισθητική με ένα μαύρο πέπλο μυστηρίου και κινδύνων κρυμμένων στις σκιές που απειλούν τον κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα.

Το βιβλίο αυτό είναι κατάλληλο εισαγωγικό βιβλίο για μια ομάδα που θέλει να “ζήσει” σε αυτόν τον κόσμο. Βέβαια κάλο θα ήταν να προετοιμαστούν για αρκετές διαφορές από όσα ξέρουν και θεωρούν δεδομένα στους άλλους κεντρικούς κόσμους που έχουν παρουσιάσει παλιότερα στο Dungeons & Dragons.

Τί θέλω να πω με αυτό;

Φανταστείτε έναν κόσμο οπού τα Όρκ δεν είναι άμυαλοι εχθροί και πιστοί του χαοτικού Gruumsh αλλά προστάτες του κόσμου με μεγάλη σαμανιστική παράδοση. Οι Νάνοι είναι ακόμα οι καλύτεροι χτίστες του κόσμου αλλά είναι και τραπεζίτες και τοκογλύφοι. Τα Ξωτικά δεν είναι η πιο παλιά φυλή στο πρόσωπο που κόσμου αλλά μια από τις πιο νέες, με λατρεία στον θάνατο και στην απέθαντο ζωή και γνώσεις στις νεκρομαντικές τέχνες.

Αυτά είναι μονάχα μερικά στοιχεία του Eberron.

Εάν πάλι θέλετε να πάρετε μια καλή ιδέα αυτών τον πραγμάτων αλλά φοβόσαστε να επενδύσετε σε αυτό το βιβλίο, έχω μερικά καλά νέα για εσάς.

Πρώτον, στο site της WotC αλλά και στο νεοσύστατο DnDClassics, δίνεται δωρεάν σε μορφή PDF μια Περιπέτεια στον κόσμο του Eberron με τίτλο Khyber's Harvers. ΕΔΩ σας δίνω τον σύνδεσμο για το DnDClassics.

Δεύτερον, εγώ αυτό το βιβλίο το πήρα 15€ από την Κάισσα οπότε είναι λίγα τα έξοδα σχετικά. Μια μέση ομάδα πέντε ατόμων να βάλει δυο με τρία €υρό ο κάθε ένας, τα μάζεψαν τα λεφτά.

Αρκετά όμως με τα εισαγωγικά, ας πάμε να δούμε τι έχει μέσα το βιβλίο.

 

Κόσμος του Eberron

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια με το 1ο και το 5ο να μιλούν για τον τρόπο ζωής, τις περιοχές, τις φυλές και τον κόσμο του Eberron όσο πιο περιληπτικά γίνεται.

Σε αυτά τα κεφάλαια θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για την κύρια ήπειρο του κόσμου του Eberron, την Khorvaire, τα πέντε μεγάλα έθνη αυτής της ηπείρου αλλά και πληροφορίες για τα πιο μικρά.

Πληροφορίες για τις κύριες θρησκείες του Eberron και το πως επηρεάζουν τον κουλτούρα κάποιον περιοχών.

Μια γενική και περιληπτική ιστορία του κόσμου του Eberron από την δημιουργία του μέχρι και τώρα, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο και την καταστροφή του Βασιλείου του Cyre.

Θα βρείτε όλα όσα χρειαζόσαστε έως Παίχτες να ξέρετε γι αυτόν τον κόσμο που θα ζήσουν οι Χαρακτήρες σας αλλά και έως DM για να μπορείτε να αποδώσετε ικανοποιητικά αυτόν τον κόσμο στους παίχτες σας.

Βέβαια αυτό το βιβλίο είναι το Player's Guide και όχι το Campaign Guide οπότε πρέπει τώρα να δούμε τι περιέχουν τα άλλα τρία από τα πέντε κεφάλαια τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με επιλογές για τους παίχτες.

 

Φυλές του Eberron

Στο δεύτερο κεφάλαιο θα βρείτε ότι χρειάζεται να ξέρετε για τις φυλές του Eberron καθώς και τρεις νέες (σχετικό είναι αυτό) φυλές για τους παίχτες σας. Ας πάμε να τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως.

 

Warforged (ή όπως το μεταφράζω/αποδίδω εγώ στα Ελληνικά, Σιδηρόφτιαχτος).

Αυτή είναι η πιο εικονική φυλή του κόσμου του Eberron όπου ένας εκπρόσωπος της στολίζει το εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου.

Κατασκευάσματα και επιτεύγματα του τελευταίου μεγάλου πόλεμου, οι Σιδηρόφτιαχτοι έπαψαν ξαφνικά να είναι πολεμιστές κατά παραγγελία και οι πιο πολλοί ψάχνουν να βρουν μια θέση και έναν σκοπό ύπαρξης στον κόσμο.

Εάν κάποιος θέλει να δει τους Warfoged λίγο καλύτερα χωρίς να πάρει αυτό το βιβλίο στα χέρια του μπορεί να κοιτάξει στο τέλος του Monster Manual 1, στο κεφάλαιο με τα Racial Traits ή να κατεβάσει το ΤΕΥΧΟΣ #364 του Dragon Magazine που δίνεται δωρεάν στο site της Wotc και έχει πιο πολλές επιλογές.

 

Changeling (ή όπως το μεταφράζω/αποδίδω εγώ στα Ελληνικά, Αλλόμορφοι, Πολύμορφοι ή Άμορφοι)

Μια φυλή που κινείται στις σκιές εκ φύσεως της, μια φυλή που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη και έχει κυνηγηθεί όσο λίγες. Μια φυλή που το μόνο που θέλει είναι να ζήσει ήρεμα και σε αρμόνια με τις άλλες.

Οι Αλλόμορφοι έχουν κατηγοριοποιηθεί σαν εγκληματίες, απατεώνες και δολοφόνοι γιατί μόνο έτσι κατάφερναν να ζήσουν μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες κατά τον καιρό του πολέμου. Καταραμένοι να έχουν ανάμεικτο αίμα τέρατος και απλών ανθρώπων, να μην έχουν ξεκάθαρη δική τους ταυτότητα και να ψάχνουν να βρουν τον δικό τους σκοπό ύπαρξης και αποδοχής από τον κόσμο της Khorvaire.

Τα στατιστικά των Changeling υπάρχουν και αυτά στο Monster Manual 1, στο κεφάλαιο με τα Racial Traits, με την ονομασία Doppleganger.

 

Kalashtar (ή όπως το μεταφράζω/αποδίδω εγώ στα Ελληνικά, Συμβιωτικοί ή Ονειροπερπατητές)

Αρκετούς αιώνες στο παρελθόν, πλάσματα από τον κόσμο των Ονείρων, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους διώκτες τους εισήλθαν στον κόσμο του Eberron και για προστατευθούν, ενώθηκαν μόνιμα με τις ψυχές κάποιων θνητών μοναχών.

Σήμερα, απόγονοι τους, με θραύσματα των ψυχών αυτών των πλασμάτων, διάσπαρτοι μέσα σε έναν κόσμο που έχει μάθει να αναπτύσσεται και να αντιδρά με συναίσθημα και τις πέντε αισθήσεις, αυτοί διαφέρουν από όλους τους άλλους. Μια φαινομενικά απόκοσμη ηρεμία και υψηλή πνευματική αντίληψη είναι τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τους.

 

Στο ίδιο κεφάλαιο θα βρείτε και πληροφορίες για όλες τις φυλές των Player's HandBook 1&2. Το πως ταιριάζουν στον κόσμο αυτό και πως τους αποδέχεται ο κόσμος αυτός.

Δυστυχώς υπάρχει μοναχά μία αναφορά για Μινώταυρους από το τρίτο Player's HandBook και μονάχα μια αναφορά για τους Genasi απο το Forgotten Realms Player΄s Guide αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να βάλεις όλες αυτές τις φυλές, (μιλάω έχοντας Drow και Shardmind στο μυαλό μου) μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Ίσως να γράψω κάποιο άρθρο σχετικά με αυτό μελλοντικά.

 

Κλάσεις, επιπλέον επιλογές & Δρακοστίγματα (Dragonmarks)

Κλάση σε αυτό το βιβλίο υπάρχει μοναχά αυτή του Dumbledore MacGyv... εεε Artificer, ενός ειδικευμένου μάγου-μεταλλουργού ο οποίος μπορεί στιγμιαία να προσθέσει μια μαγική ιδιότητα σε ένα αντικείμενο, όπλο ή ακόμα και πανοπλία και έχει την ικανότητα να φτιάχνει και μικρά μηχανικά πλάσματα για να πολεμούν μαζί του.

Από πλευράς στατιστικών είναι ένας Arcane Leader και οι δυνάμεις του τον κάνουν έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα, ειδικά εντός μάχης, αφού με αυτές κάνει την διαφορά στην έκβαση της.

Μέτα από αυτήν την κλάση θα βρείτε φυσικά νέα Ξεχωριστά Μονοπάτια (νομίζω είναι αρκετά καλή απόδοση στα Ελληνικά για τα Paragon Path) για χαρακτήρες 11 επίπεδου, μερικά μονάχα για τον Artificer, τρία ειδικά για τις φυλές αυτού του βιβλίου, μερικά γενικά και ένα για κάθε Δρακοστίγμα (Dragonmark). Γι αυτά όμως θα σας αναλύσω καλύτερα σε λίγο.

Τέλος υπάρχουν και τέσσερα Επικά Πεπρωμένα (Epic Destinies) για όσους χαρακτήρες φτάσουν 21 επίπεδο και πάνω.

Έπειτα υπάρχει η λίστα των Feats που σε αυτό το βιβλίο ξεχωρίζονται σε γενικά και ειδικά, κυρίως τα δώδεκα καθαρά Δρακοστιγματα (Dragonmarks)και τα τρία Ακάθαρτα ή Διεστραμμένα Δρακοστίγματα (Abberant Dragonmarks).

 

Τι είναι τα Δρακοστίγματα (Dragonmarks) βέβαια;

Τα Δρακοστίγματα (Dragonmarks) είναι Στίγματα άγνωστης προέλευσης που προσφέρουν δυνάμεις και ιδιαίτερες ικανότητες στους κατόχους τους. Εμφανίζονται σχεδόν τυχαία και είναι γνωστό ότι εμφανίζονται, ή τουλάχιστον έχει καταγράφει ότι εμφανίζονται, κυρίως σε κάτοικους της Khorvaire. Μια και η επικοινωνία με τις άλλες ηπείρους είναι περιορισμένη, είναι άγνωστο εάν υπάρχουν και αλλού στον βαθμό της Khorvaire.

Οι ιστορικοί λένε ότι στα όσα κείμενα έχουν διασωθεί, ότι τα Δρακοστίγματα υπάρχουν σχεδόν από όταν οι Καλικάντζαροι (Goblins) είχαν μια ακμάζουσα αυτοκρατορία στην Khorvaire, αν και δεν είχε καταγράφει σημαντική εμφάνιση Δρακοστιγμάτων στο είδος τους.

Οπότε σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν τα Dragonmarks σε μορφή feats όπου “δένουν” μόνιμα με τον Χαρακτήρα από την στιγμή που θα το επιλέξει και του δίνουν ιδιαίτερες ικανότητες ενώ ταυτόχρονα τον κάνουν έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα για τον κόσμο του Eberron καθώς όσοι φέρουν ένα τέτοιο Στίγμα θεωρούνται επίλεκτοι των θεών.

Όταν ένας Παίχτης επιλέξει για τον Χαρακτήρα να έχει ένα τέτοιο Στίγμα μπορεί να το δυναμώσει μονάχα με έναν τρόπο. Τα καθαρά Δρακοστίγματα (Dragonmarks) έχουν ένα δικό τους Ξεχωριστό Μονοπάτι (Paragon Path) το κάθε ένα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει Επικό Πεπρωμένο (Epic Destiny) για όσους έχουν Δρακόστιγμα (Dragonmark) σε αυτό το βιβλίο, αλλά όσοι το ψάξουν θα βρουν σχετικό άρθρο στο τεύχος #388 του Dragon eMagazine.

Τέλος, στις επιλογές του Παίχτη υπάρχουν νέα μαγικά αντικείμενα για όλους και ειδικά μαγικά αντικείμενα για τους Σιδηρόφτιαχτους (Warforged) φίλους μας.

Επίσης σε αυτό το βιβλίο περιέχεται και Αλχημεία που πιο παλιά είχες πρόσβαση σε αυτές τις ικανότητες και λίστες μαγικών αντικείμενων, μονάχα μέσω του πρώτου Adventure Vault που έχει κάνει Review παλιότερα ο Γιώργος (Fantasmamore) ΕΔΩ, στον Λαβύρινθο.

 

Νομίζω ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά αυτού του βιβλίου και θεωρώ ότι αξίζει ακόμα και εάν δεν σας αρέσει ο κόσμος που προσφέρει.

Σε όσους όμως αρέσει υπάρχει και το Eberron Campaign Guide το οποίο επεκτείνει αρκετά σε οργανώσεις, NPCs και φυσικά σε ιστορία και περιοχές για να εξερευνήσουν οι παίχτες σας.

Τελευταία άρθρα από τον/την Δημήτρης Αθανασόπουλος