Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 00:00

Anomalous Subsurface Environment (ASE-1)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Anomalous Subsurface Environment - 1 [ASE -1 ενσυντομία]

Πρόκειται για το 1ο μέρος ένος megadungeon / setting του κύριου Patrick Wetmore της Henchmen Abuse (όνομα και πράγμα όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω) σχεδιασμένο αρχικά για το Labyrinth Lord αλλά όπως και τα περισσότερα OSR products (Old School Renaissance aka Oh Shit Run κτλπ) μπορεί πανεύκολα να ενσωματωθεί σε κάθε campaign που τρέχει με οποιουσδήποτε παλιούς D&D κανόνες ή οποιοδήποτε retroclone.  Είναι φτιαγμένο για χαρακτήρες 1ου-2ουlevel.

Λίγα λόγια για το setting: Βρισκόμαστε στη Γη αλλά περίπου 4-5 χιλιάδες χρόνια στο μέλλον. Έχει συμβεί μια μεγάλη καταστροφή, πυρηνικός πόλεμος αφήνει να εννοηθεί (κλασσικά), και μας λέει ότι έχει έρθει η μαγεία στον πλανήτη μας (μπλα μπλα μπλα), υπάρχει χαμένη υπερ-τεχνολογία από το μακρινό παρελθόν που άνθρωποι προσπαθούν να ανακαλύψουν ή / και να επανεφεύρουν κτλπ. Μέχρι εδώ όλα φαντάζουν λιγάκι τετριμμένα…

Παρόλα αυτά γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ευφάνταστο με ένα εντελώς προσωπικό στυλ… Δε θα δώσω spoilers απλά να αναφέρω ότι οι θεοί εμφανίζονται σε μεγάλες οθόνες (aka God's Eyes) μέσα στους ναούς για να επικοινωνήσουν με τους πιστούς, ο Nyarlathotep aka The Crawling Chaos αδημονεί για την επιστροφή του στη Γη, οι Demihumans έχουν μια περίεργη (και άγνωστη ακόμα και σ' αυτούς) προέλευση, υπάρχουν Δεινόσαυροι, firearms, light-saber like swords, plasma guns & lasers, περίεργα μέταλλα, ραδιενέργεια, μαγοκρατούμενες city states, σκλάβοι, τρομοκράτες και γενικά gonzo καταστάσεις οι οποίες περιγράφονται με ακριβώς το ιδανικό μέγεθος πληροφοριών ώστε ο καθένας από εμάς να μπορούμε άνετα να προσθέσουμε ή να παραλείψουμε ό,τι νομίζουμε. Για παράδειγμα μπορεί να μας λέει για το πώς οι θεοί λειτουργούν και από που προέρχονται όμως, εκτός του Nyarlathotep και του μυστηριώδους Quiet God, δεν ονοματίζεται κανείς τους αφήνοντας την επιλογή του πάνθεου στον εκάστοτε GM.

H δομή του βιβλίου είναι η εξής: Αρχικά μας δίνει κάποιες πληροφορίες συνολικά για το setting περιγράφοντας τοποθεσίες και κάποιους NPCs λακωνικά (όπως κάθε old school supplement που σέβεται τον εαυτό του οφείλει) με διάφορα hexmaps και προτεινόμενα random encounter tables που δένουν θαυμάσια με τον κόσμο.

Κατόπιν προχωρά να περιγράψει την city state Denethix κάτω από την οποία βρίσκεται το Anomalous Subsurface Environment megadungeon με το ίδιο λιτό και απέριττο στυλ. Περιγραφές κάποιων NPCs, οι γειτονιές της πόλης συμπεριλαμβανομένων των ghettos (!!!) των demihumans, δομή της κυβέρνησης του City Stateκαι οι μεταξύ τους πολιτικές κόντρες και πολλά άλλα πάντα δοσμένα με τον πιο απλό τρόπο χωρίς να κουράζουν και να καπελώνουν τον GM…Τα rumour και random event tables που ακολουθούν είναι πραγματικά εκπληκτικά και πετάνε plot hooks προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχουν ακόμα και random ΝPC tables τα οποία χωρίς να είναι υποχρεωτικά (τίποτα από αυτά που έχω ήδη αναφέρει δεν είναι όταν μιλάμε για oldschool) δίνουν πολύ έξυπνες πινελιές στο setting και το χρωματίζουν αφάνταστα. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς όλα αυτά μπορούν να δέσουν μεταξύ τους και να φτιάξουν μια αληθινά «ζωντανή» πόλη.

Τέλος έρχεται το 1ο level του megadungeon του οποίου ο χάρτης είναι φοβερός (=καθόλου γραμμικός, με πολλά δωμάτια κτλπ), και οι ιδέες που βρίσκουμε μέσα εξίσου συναρπαστικές (monsters,  rival factions,  traps κτλπ). Φυσικά δε θα επεκταθώ άλλο στο σημείο αυτό για να μην δώσω spoilers αλλά θα πω ότι υπάρχουν πολλά καινούρια τέρατα που οι PCsδε θα έχουν συναντήσει ποτέ ξανά και μαγικά αντικείμενα που φαίνονται όντως «μαγικά» και περίεργα αντί των γνωστών generic longsword+1, shield+2 κτλπ… Είναι ένα αρκετά «θανάσιμο» για τους PCs μπουντρούμι όπως τα περισσότερα oldschool dungeons άλλωστε και οι παίκτες καλό θα είναι να νοικιάσουν henchmen και followers τους οποίους θα ρίχνουν στο στόμα του λύκου! (θυμάστε πώς λέγεται η εταιρία του Patrick!). Αυτό βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστό και αναμενόμενο μιας και μιλάμε για oldschool style play. Αλλά το αναφέρω για να μη δεχτώ τόνους από hatemail στο μέλλον! You have been warned!

Κλείνοντας την παρουσίαση αυτή, νομίζω ότι το ASE θα είναι το επόμενο setting που θα παίξουμε με την παρέα αφού φυσικά κάνω κάποιες μικροαλλαγές για να το φέρω πιο κοντά στο στυλ μας. Από εδώ και πέρα λοιπόν έχει σκληρή οικονομία για να πάρουμε και τη συνέχειά του (τα επόμενα 2 levels) που κυκλοφόρησαν πριν κανένα μήνα....Μπορείτε να το βρείτε στο lulu σε pdf και print on demand edition.

http://www.lulu.com/spotlight/PatW

http://henchmanabuse.blogspot.gr/