Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/templates/rt_oculus/features/color.php on line 11
Λαβύρινθος - Origins: Basilisk

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 00:00

Origins: Basilisk

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο Basilisk είναι ένα από τα πιο εικονικά τέρατα των RPG. Διάσημος για το βλέμμα του που “πετρώνει” τα θύματά του, εμφανίστηκε στην αρχαιότητα και έκτοτε άλλαξε ουκ ολίγες μορφές… 

 

Στην αρχαιότητα

Ο basilisk έχει καταγωγή από την ελληνική μυθολογία και προέρχεται από την λέξη “βασιλίσκος” (μικρός βασιλιάς). Στα λατινικά η ονομασία του έγινε “regulus”. Θεωρούνταν ο βασιλιάς των ερπετών και οι άνθρωποι της εποχής πιστεύαν πως μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο με ένα του βλέμμα. Στο Naturalis Historia που γράφτηκε γύρω στο 80 Μ.Χ., εμφανίζεται σαν ένα μικρό πλάσμα, μήκους δώδεκα δαχτύλων. Εμφανίζεται να έρπεται σηκώνοντας το σώμα του από την μέση και πάνω, ενώ ο ήχος που παράγει μπορεί να τρέψει σε φυγή όλα τα υπόλοιπα ερπετά. Κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό, αφού είναι τόσο δηλητηριώδες ώστε από όπου περάσει αφήνει ένα μονοπάτι από δηλητήριο. Ακόμα και η ανάσα του μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε οτιδήποτε ζωντανό. Ο φυσικός του εχθρός είναι η νυφίτσα, η οποία όμως πεθαίνει κατά την διάρκεια της μάχης με τον βασιλιά των ερπετών. 

Η καταγωγή του θρύλου εικάζεται πως προέρχεται από την κόμπρα

Θεωρείται πως η κόμπρα είναι υπεύθυνη για την γέννηση του θρύλου, λόγω της όρθιας στάσης του σώματός της αλλά και του συμβόλου που έχει στο κεφάλι της και μοιάζει με κορώνα. Στην αρχαιότητα μπορούσε να συναντήσει κανείς κόμπρες στην Αίγυπτο. 

Στον μεσαίωνα

Κατά τον μεσαίωνα του προστέθηκαν χαρακτηριστικά, όπως το κεφάλι ενός κόκορα, κάνοντάς το να μοιάζει με το cockatrice. Από τις διάφορες ιστορίες σχετικά με τον basilisk, ξεχωρίζει αυτή του Geoffrey Chaucer, ο οποίος υποστηρίζει πως ο ιδανικός τρόπος για να το σκοτώσει κανείς είναι να το κάνει να κοιτάξει τον εαυτό του, μέσα από έναν καθρέφτη. Ο Theophilus Presbyter είχε εκδώσει και μια συνταγή, σύμφωνα με την οποία, χρησιμοποιώντας κανείς το αποξηραμένο αίμα ενός βασιλίσκου, μπορούσε να μετατρέψει τον χαλκό σε χρυσό.

 

Με το πέρασμα των χρόνων ο βασιλίσκος μεγάλωνε σε μέγεθος στην λαϊκή φαντασία, απέκτησε την ικανότητα να βγάζει φωτιές με την ανάσα του ή σκότωνε όχι μόνο ακουμπώντας κάποιον, αλλά και αν ακουμπούσε το αντικείμενο που ακουμπούσε αυτός (όπως το σπαθί). Ικανός αντίπαλος του θεωρούνταν ο πετεινός και γι’ αυτό πολλοί ταξιδιώτες κατά τον μεσαίωνα, ταξίδευαν παρέα με τα πουλερικά. Το οποίο ήταν πιο βολικό από το να ταξιδεύουν με νυφίτσες, όπως και να το κάνουμε… 

Ο βασιλίσκος και η νυφίτσα

Στο πολύ καλό βιβλίο του Borges “The book of imaginary beings” (το συνιστώ ανεπιφύλακτα), ο συγγραφέας αναφέρει: Κατά την διάρκεια του μεσαίωνα [ο βασιλίσκος] μετατρέπεται σε σε έναν τετράποδο κόκορα με στέμμα, κίτρινα πούπουλα, πλατιά αγκαθωτά φτερά και μια ουρά ερπετού που καταλήγει σε έναν γάντζο ή σε ένα ακόμα κεφάλι. […] Η αλλαγή στην εμφάνιση συνδυάζεται με την αλλαγή του ονόματος - πλέον αναφέρεται ως basili-cok […] Σε κάποιες εκδοχές του εμφανίζεται να έχει 8 πόδια και λέπια αντί για πούπουλα […] Ο βασιλίσκος κατοικούσε στην έρημο ή καλύτερα, δημιούργησε την έρημο. Τα πουλιά έπεφταν νεκρά στα πόδια του και οι καρποί της γης μαύριζαν και σάπιζαν - το νερό στα ποτάμια έμενε δηλητηριασμένο για αιώνες μετά την εμφάνισή του […] Η Ισιδώρα της Σεβίλλης προσπάθησε να βρει μια λογική εξήγηση για την ύπαρξη ενός τέτοιου πλάσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όλα ξεκίνησαν από ένα αυγό κότας το οποίο εκκόλαψε ένα φίδι ή ένας βάτραχος […] Στο βιβλίο του Quevedo  με τίτλο “The Basilisk”, διαβάζουμε:

“Αν ο άντρας που είδες είναι ακόμα ζωντανός, η ιστορία σου είναι ένα ψέμα, αφού αν δεν πέθανε δεν μπορεί να τον είδε κι αν πέθανε, δεν μπορεί να πει τι είδε”.

Ο basilisk εμφανίζεται σε χειρόγραφα του Da Vinci, στον Χάρυ Πότερ, ακόμα και στην βίβλο! 

Ο Χάρυ Πόττερ και ο βασιλίσκος

Στα RPG

Ο βασιλίσκος απέκτησε την τιμητική του στο 81ο τεύχος του Dragon Magazine (1984), στο άρθρο του Ed Greenwood με τίτλο “The ecology of the basilisk”. 

Know, O sage, that a creature often asked about is the dreaded basilisk, whose gaze turns one to stone. It behooves a sage to wax wise and eloquent about this beast, for therein lies the seeds of much respect for yourself and your learning.

Η συνέχεια του άρθρου δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική για τον βασιλίσκο πάντως, καθώς συνεχίζει λέγοντας “Ο βασιλίσκος είναι ένα μεγάλο, ερπετοειδές κτήνος που είναι ταυτόχρονα αργό και ηλίθιο”.

Ο βασιλίσκος έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να μετατρέπει κάποιον σε πέτρα, με ένα του βλέμμα εξαιτίας μιας ακτινοβολίας που απορροφάται από τα μάτια του θύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο και επηρεάζεται μόνο το σώμα και όχι τα ρούχα ή τα άλλα υπάρχοντα του ήρωα. Από την μέση του άρθρου εμφανίζονται κάποιες… παράξενες λεπτομέρειες για το τέρας. Τα βλέφαρά του λειτουργούν ξεχωριστά το ένα από το άλλο […] Όταν μόνο το πάνω βλέφαρο είναι τραβηγμένο βλέπει σε απόσταση 18 man- lengths, στο prime material plane, έχοντας το πλεονέκτημα της ultravision και της infravision. Αν συγκεντρωθεί, μπορεί να δει το astral plane σε απόσταση 12 man-lengths ή το ethereal plane σε 18. Αν και δεν μπορεί να δει ταυτόχρονα σε δύο διαστάσεις, μπορεί να ρίχνει κλεφτές ματιές από διάσταση σε διάσταση κάθε λεπτό. Όταν το εσωτερικό, κάτω βλέφαρο είναι τραβηγμένο και οι δύο κόρες μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, το βλέμμα του βασιλίσκου πετρώνει όποιον διασταυρώσει το βλέμμα του με αυτόν… 

Το παραδέχομαι. Προσπάθησα να φανταστώ τον basilisk να μου ανασηκώνει το κάθε βλέφαρο ξεχωριστά, κοιτώντας πάνω - κάτω κάθε 5 δευτερόλεπτα, γνωρίζοντας πως τώρα βλέπει μια διάσταση, σε λίγο μια άλλη και δεν ένιωσα ακριβώς φόβο… Βέβαια το “πέτρωμα” είναι αιώνιο, δεν φεύγει από μόνο του μετά από κάποια ώρα, επομένως αυτό βαραίνει λίγο…

Στην συνέχεια το άρθρο έγινε λιγότερο παράλογο. Οι βασιλίσκοι δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικά πλάσματα και δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο του καθρέπτη ή άλλων επιφανειών που μπορούν να αντανακλούν το είδωλό τους. Δεν τρώνε τα πετρωμένα θύματά τους και γι’ αυτό πετρώνει μόνο όποιον τους φαίνεται απειλητικός. Μιλώντας για τα θύματα, αν τύχει και μετατραπείτε σε πέτρα κατά την διάρκεια του φλερτ με έναν βασιλίσκο, μην αγχώνεστε, δεν θα πεθάνετε κι όλα! Απλά θα μπείτε σε ένα είδος “πέτρινου ύπνου” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η δίαιτά τους αποτελείται από ψάρια και μούρα και άλλα μικρά ζωάκια. Επίσης οι βασιλίσκοι δεν κοιτιούνται ποτέ στα μάτια, από φόβο μήπως κάποιος πετρώσει κατά λάθος τον φίλο του (ξέρετε, αυτό με τα βλέφαρα και τις κόρες που χορεύουν, μπορεί να συμβεί και τυχαία). Πάντως, αν ένας βασιλίσκος αποφύγει να πετρώσει την αγαπημένη του κάνοντάς της “ματάκια”, θα είναι μαζί της μια ζωή, αφού είναι ρομαντικά πλάσματα που ζευγαρώνουν μόνο με ένα ταίρι και αναπαράγονται κάθε τέσσερα καλοκαίρια, κατά προτίμηση στο νερό. Κάνουν από 1 - 8 αυγά κάθε φορά, στο μέγεθος μιας ανθρώπινης γροθιάς. Τα μωρά θα φτάσουν σε μέγεθος ανθρώπου 4 - 6 μήνες αφότου σκάσουν απ’ το αβγό τους. 

Περνάν την ζωή τους ξάπλα, με το να λιάζονται στα βράχια ή σε υψώματα, επειδή τους αρέσει η ζέστη. Αυτός (;) είναι και ο λόγος που θα πλησιάσουν τις φωτιές που ανάβουν οι ταξιδιώτες την νύχτα. Αν σε κάποια μάχη τους κόψεις ένα μέλος, αυτό θα ξαναφυτρώσει σε 1- 4 μήνες, δεδομένου πως ο βασιλίσκος θα έχει αρκετή τροφή. 

Αν είσαι μάγος ή αλχημιστής, ο βασιλίσκος σου παρέχει εξαιρετικά δηλητήρια (χρησιμοποιώντας το υγρό των ματιών του) και μελάνι. Αν πάλι δεν είσαι, μπορείς να πουλήσεις ένα μάτι σε κάποιον για 1000 χρυσά νομίσματα. Ακόμα και αυγά να βρεις, μπορείς να περιμένεις μια ανταμοιβή της τάξης των 500 gp. 

Διάφοροι προσπάθησαν να εξημερώσουν τους βασιλίσκους αλλά μάταια: είναι ηλίθιοι, τεμπέληδες και συνήθως κοιμισμένοι. Αν νιώσουν ασφάλεια θα πάψουν να ελέγχουν και τις τρεις διαστάσεις. Και φυσικά είναι αρκετά χαζοί ώστε να μπορούν να εκπαιδευτούν. 

Monster Manual 1st edition (1979)

Ο βασιλίσκος εμφανίζεται σαν ένα ερπετοειδές τέρας με 8 πόδια. Είναι αργό και το χρώμα του είναι καφέ, με κίτρινη κοιλιά. Όπως είναι αναμενόμενο, το βλέμμα του μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε πέτρα. Η ιδέα του να πετρώσει τον εαυτό του αναπαράγεται και εδώ, αλλά υπό την προϋπόθεση πως ο φωτισμός θα πρέπει να είναι αντίστοιχος ενός φωτεινού πυρσού. Μπορεί να δει στο astral και το ethereal plane. Στο astral το βλέμμα του σκοτώνει (κυριολεκτικά), ενώ στο ethereal μετατρέπει τα θύματά του σε ethereal stone. 

Monstrous Manual 2nd edition (1994)

Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην περιγραφή του τέρατος, εκτός από το ότι “σπάει” σε τρία είδη. Lesser, Greater και Dracolisk. Ο greater basilisk είναι ο μεγαλύτερος ξάδελφος του lesser και συνήθως φυλάει θησαυρούς (γιατί;).  Εκτός από το βλέμμα που πετρώνει και τα νύχια που προκαλούν δηλητηρίαση, ένα succesful saving throw ενάντια στο δηλητήριο χρειάζεται και για την αναπνοή του. Η αποτυχία σε ένα τέτοιο check, ισοδυναμεί με θάνατο. Ακόμα χειρότερα, αν το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε σαν καθρέφτη βρίσκεται πιο μακρυά από 10 πόδια από το πλάσμα, η πιθανότητα να αυτό-πετρωθεί είναι μόλις 10%. 

Ο dracolisk είναι αποτέλεσμα της ρομαντικής σχέσης εν΄ςο rogue black dragon και ενός απλού, καθημερινού βασιλίσκου. Είναι σκούρο καφέ (ανάμεσα στο μαύρο και το καφέ) έχει έξι πόδια (ανάμεσα στα 2 του δράκου και τα 8), είναι γρήγορος και μπορεί και να πετάξει για έναν - δυο γύρους το πολύ. Φτύνει οξύ σε απόσταση 30 ποδιών, αλλά μόνο 3 φορές την ημέρα. Η πιθανότητα να ματιαστεί είναι 10% ότι και να γίνει, ενώ να ξέρετε πως αν τον αντιμετωπίζετε χωρίς να τον κοιτάτε, έχετε -4 penalty στα attacks rolls. 

Monster Manual 3.5 (2003)

Τώρα πια τους συναντά κανείς κυρίως υπόγεια. Είναι ιδανικοί φύλακες, αν κάποιος έχει την μαγική δύναμη για να τους κρατήσει. Ε, φυσικά, έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια από τότε που γράφτηκε το “ecology”, εξημερώθηκαν κι αυτοί. Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι η προσθήκη του Abyssal Greater Basilisk. Τον συναντά κανείς κάτω από την γη ή σαν υπηρέτη κάποιου σκοτεινού μάγου. 

Monster Manual 4th edition (2008)

Ο βασιλίσκος χωρίζεται σε δύο πλάσματα, τον venom-eye basilisk και τον stone-eye basilisk. Με αυτόν τρόπο διαχειρίζονται ξεχωριστά οι δύο εξαιρετικές ικανότητες του πλάσματος. Το δηλητήριο και η “πετροποίηση”. Πρόκειται για “strangely evolved drakes” που μπορούν να εξημερωθούν και να εκπαιδευτούν. Τα πλάσματα τα ίδια δεν είναι δηλητηριώδη - δεν έχουν το δηλητήριο πάνω στο σώμα τους, επομένως ξεχάστε την κλοπή των αυγών τους, δεν θα σας χρησιμεύσουν σε τίποτα. Είναι το πνεύμα του πλάσματος αυτό που προκαλεί δηλητηρίαση σε όποιον τα κοιτάξει στα μάτια (!). Επίσης τα σαγόνια τους είναι τόσο δυνατά, ώστε μπορούν να φάνε το πετρωμένο θήραμά τους… Τέλος, ζουν σε αγέλες, όπως οι λύκοι. 

Pathfinder Bestiary (2009)

Ο βασιλίσκος δεν έχει τρομερές διαφορές στο pathfinder. Στην ιστορία του γίνεται αναφορά στο γεγονός πως - όπως και το cockatrice - λένε πως οι πρώτοι βασιλίσκοι προήλθαν από αυγά φιδιών που επωάστηκαν από κόκορες, αν και κανείς δεν πιστεύει σοβαρά πως συνέβη κάτι τέτοιο.  Ζουν σε όλα τα πιθανά περιβάλλοντα και προσαρμόζουν το χρώμα τους ανάλογα. Οι φωλιές τους βρίσκονται συνήθως σε σπηλιές, την ύπαρξη των οποίων μπορεί κανείς να καταλάβει από τα αγάλματα που υπάρχουν τριγύρω. Εμφανίζονται ξανά ως αργοί και τεμπέληδες, αλλά αυτό προκύπτει από το γεγονός πως καταναλώνουν τα πετρωμένα θύματά τους, μια διαδικασία που είναι αργή και όχι ιδιαίτερα αποδοτική. Για τον λόγο αυτό προτιμούν να παραμονεύουν τα θύματά τους και να τα σκοτώνουν με πιο παραδοσιακούς τρόπους. 

Τέλος, υπάρχουν διάφορα είδη βασιλίσκων. Κάποια έχουν μικρά, στριφογυριστά κέρατα στην μύτη τους ή οστέινα στέμματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους θρύλους, το αίμα του βασιλίσκου ενδέχεται να μετατρέψει την πέτρα σε κάποιο άλλο υλικό. Η περιγραφή του τελειώνει με άλλη μια αναφορά στην αρχαία εκδοχή του βασιλίσκου. Οι νυφίτσες για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν πετρώνουν από το βλέμμα του βασιλίσκου. 

13th Age Bestiary (2014)

Στο 13th Age, ο βασιλίσκος έχει χιλιάδες λέπια που στάζουν δηλητήριο. Εμφανίζεται να έχει 4 διαφορετικά είδη με διαφορετικό χρώμα και δυνατότητες το κάθε ένα. Ο πράσινος που έχει δηλητήριο, ο κόκκινος που χρησιμοποιεί την φωτιά, ο μαύρος που μετατρέπει το σώμα σε σκουριά και ο λευκός, τα θύματα του οποίου… εξατμίζονται. 

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος…

Ο βασιλίσκος υπάρχει!

Στην Κόστα Ρίκα. Αλήθεια! Και περπατάει πάνω στο νερό… 

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore