Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/templates/rt_oculus/features/color.php on line 11
Λαβύρινθος - Συνέντευξη Φantasticon

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Disqus_K2 has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 15

Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 10:20

Συνέντευξη Φantasticon

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κάπου στο κέντρο της Αθήνας, πάνω σε έναν καταχωνιασμένο πεζόδρομο υπάρχει ένα μαγαζί που θυμίζει ταβέρνα του Waterdeep.  Εκτός από καφέ, μπύρα ή όποιο άλλο “ale” με το οποίο επιθυμεί ο ταξιδιώτης να βρέξει το λαρύγγι του, μπορεί επίσης να «αιτηθεί» από τους «μάγους» του καταστήματος να του ανοίξουν κάποιο portal για οποιοδήποτε κόσμο του φανταστικού επιθυμεί.

 

Αν και άρχισα πριν μια δεκαετία, έχω σχετικά «μικρή» εμπειρία στα table-top. Ναι, ακόμα και τώρα που το διαδίκτυο μας φέρνει πιο κοντά, μερικά πράγματα στην επαρχία (μιας και ζω εκεί) συνεχίζουν να έρχονται με τους ίδιους νωθρούς ρυθμούς για τους περισσότερους.
Άραγε υπάρχει κανείς που γνώρισε το fantasy, έπαιξε ένα από τα πολλά παιχνίδια που στηρίζονται πάνω σε αυτό, και δεν το λάτρεψε; Η έστω, ποιος διάβασε ένα μυθιστόρημα αυτού του είδους και δε ζήλεψε και ο ίδιος που δε ζει μέσα σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο;
Παρόλα αυτά όμως οι δράσεις του φανταστικού στη χώρα μας είναι σε ανεπαρκές επίπεδο, όπως και αν το κάνουμε. Μια παρέα φίλων όμως αποφάσισε να το αλλάξει αυτό.


Με τα πολλά και τα λίγα, λίγο πριν μπει ο Μάης, είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως μια ομάδα ,που ακούει στο όνομα Φantasticon, είχε ανακοινώσει ότι αφιερώνει μια μέρα ολάκερη στο αγαπημένο μου παιχνίδι ρόλων. Η συνέχεια είναι περιττή να την αναφέρω θαρρώ∙ μάζεψα όσους μπορούσα και σπεύσαμε για το tavern όπου θα μας άνοιγε τις πύλες για το φανταστικό.

Αν και πέρασε πολύς καιρός από τότε, τα παιδιά του Φantasticon ήταν υπέρ το δέον πρόθυμα να μου μιλήσουν για την προσπάθεια τους. Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης και ο Άγγελος Φούντας ήταν εκεί για να μου λύσουν κάθε απορία.

Καταρχήν, τι είναι το Φantasticon;

To Φantasticon είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, όμοιος με αυτούς που υπάρχουν στα χωριά. Όπως αυτοί προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή/διαδώσουν μια κουλτούρα έτσι και εμείς προσπαθούμε να διαδώσουμε την κουλτούρα του φανταστικού. Η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα, οι δράσεις, αν και θερμές από τους υποστηρικτές του είδους, είναι ακόμα δειλές και στην αφάνεια ως επί το πλείστον. Όταν δε βλέπεις την αλλαγή που λαχταράς στον κόσμο τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να την φέρεις εσύ. Αυτός είναι ο κύριος  στόχος  του συλλόγου. Είμαστε μια ομάδα φίλων που αγαπάνε το φανταστικό και θέλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους τη μαγεία του.

Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα του να φτιαχτεί αυτός ο σύλλογος;

Όπως σου είπα δεν υπήρχε κάτι που να προωθεί το φανταστικό με σωστές βάσεις, δεν υπήρχε κάποιο επίσημο σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους.  Ήμουν με τον Κώστα Κώτσια σε ένα βιβλιοπωλείο όταν είχε πέσει η ιδέα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο σαν τα φεστιβάλ που βλέπαμε στο εξωτερικό. Έτσι κάποια από τα τωρινά μέλη του συλλόγου διοργανώσαμε το «Three days to bring them all» για να δούμε τη δυναμική του χώρου και να μαζέψουμε τα άτομα για το σύλλογο.
Είχα την ιδέα να κάνω ένα φεστιβάλ που έχει θέμα το Fantasy, και εκείνος την ιδέα για ένα που να έχει στοιχεία Horror και του λέω:
«Εάν καταφέρουμε να μαζέψουμε είκοσι άτομα, θα συμμετέχεις στην προσπάθεια;»
«Ε,αν μαζευτούν τόσοι, ναι!» απάντησε.
Το να συγκεντρωθούν είκοσι άτομα τελικά ήταν πιο εύκολο από όσο νομίζαμε. Το όλο συμβάν άρχισε μεταξύ φίλων, έπειτα είδαμε πως όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφερόταν για τη δράση μας. Αυτή η απήχησή μας έδειξε κατά κόρον πως υπάρχει χρεία για κάτι τέτοιο μέσα στην αφανή έως τότε κοινότητα του φανταστικού στον Ελληνικό χώρο.
Είδαμε πως ήταν αρκετοί αυτοί όπου ,σαν και εμάς, διψάνε για τη μαγεία που αποπνέει το Fantasy. Αυτό ήταν το «σημάδι» που μας έδωσε το έναυσμα να συνεχίσουμε.

Άρα, για να καταλάβω, το Φantasticon είναι ένας σύλλογος που έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση των παιχνιδιών φαντασίας;

Όχι! Αυτό που λες είναι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της εικόνας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το φανταστικό σε όλο του το φάσμα. Μας ενδιαφέρει να προβάλουμε στον κόσμο τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη, από τους σχεδιαστές παιχνιδιών, τους συγγραφείς, τους σκιτσογράφους, τους cosplayers, τους LARPers, τους σκηνοθέτες και πάσης φύσεως εργασία του κάθε ενδιαφερόμενου.
Όταν λέμε σε όλο του το φάσμα εννοούμε οτιδήποτε υπάγεται στην κατηγορία του fantasy, από το πλέον γνωστό επικό(epic), βασισμένο στην ιδέα του Tolkien, τα  έργα επιστημονική φαντασίας, ως τις πιο σκοτεινές θεματολογίες του Horror genre.

Πώς βλέπετε την άνοδο του Φανταστικού στην Ελλάδα; Είναι μόδα, ή όπως θα το λέγαμε με άλλους όρους, είναι μια φούσκα;

Φούσκα θα μπορούσαμε, ίσως, να το πούμε μόνο από την οπτική της βιομηχανικής του εκμετάλλευσης. Αυτό ίσως συμβεί διότι κάποιοι δούνε την «ευκαιρία» να επωφεληθούν από το πάθος του ανθρώπου για παιχνίδι για να εξερευνάει το φανταστικό. Αλλά ας μη γελιόμαστε, το φανταστικό παιχνίδι εδραιώθηκε, μετά τους συγγραφείς που το άρχισαν, από δύο νεαρούς τότε(Gary Gygax & Dave Anderson) που θέλησαν να «ζήσουν» τις ιστορίες που διάβαζαν μέσα στα βιβλία για κόσμους που μόνο η φαντασία μπορεί να συλλάβει. H φανταστική λογοτεχνία από μεγάλους συγγραφείς όπως ο Tolkien, o Jordan, o Martin. Και φυσικά ο κινηματογράφος  που έκανε ευρέως γνωστά τα έργα της λογοτεχνίας.
Όλο αυτό άρχισε περίπου πριν μισό αιώνα στο εξωτερικό. Η κοινότητα τότε, δεν είχε στη διάθεσή της το διαδίκτυο για να διευκολύνει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία των ενασχολούμενων, όμως όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη για κάτι, οι δυσκολίες μοιάζουν με λεπτομέρειες. Μην ξεχνάμε και την πληθώρα Ελλήνων δημιουργών σε όλα τα είδη, λογοτεχνία, ζωγραφική, comics κλπ. Επομένως, όχι, δεν πιστεύω πως είναι μια φούσκα, αλλά μια διεθνής κουλτούρα όπου η Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει ακόμα για τα καλά.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Το μόνο spoil που μπορώ να σου δώσω είναι πως όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες τα event δε θα σταματήσουν - με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται εύκολα και επίκαιρα. Για τις 7-8 Οκτωβρίου ετοιμάζουμε το φεστιβάλ φαντασίας ομώνυμο με το σύλλογο. Εκεί καλούμε εκθέτες και καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα - και γιατί όχι και από το εξωτερικό - για να δείξουν σε όλο τον κόσμο τη δουλειά και το πάθος τους.

Μια τελευταία ερώτηση λοιπόν, υπάρχουν επεκτατικές προοπτικές; πχ σε κάποια πόλη εκτός Αθηνών;
Μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε και να βοηθάμε να υλοποιούνται οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που σχετίζονται με το φανταστικό πανελλαδικά. Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο φανταστικό και σε κόσμο που ζει στην επαρχία. Το Fantasmagoria έκανε μια καλή αρχή στη Θεσσαλονίκη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό και θέλουμε σίγουρα να ξεκινήσουν και άλλες δράσεις σε άλλες πόλεις. Όσο μπορούμε θα βοηθάμε και θα στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το σύλλογο μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φantasticon:

https://www.fantasticon.gr/

και όσον αφορά τις εκδηλώσεις, οι βάρδοι πάντα τα μαρτυράνε όλα στο:
https://www.facebook.com/FantasticonGR

Δημήτρης Μπούτσικας

Βάρδος που -δεν έμαθε ποτέ να παίζει μουσική και- διψάει για καλές ιστορίες. Λάτρης του φανταστικού, οπαδός της φιλοσοφίας, αρχάριος αποκρυφιστής και μηδαμινός μαθητής εσωτερικών πολεμικών τεχνών (αμόνγκ πλέντη άδερ). Παλαίμαχος gamer (από πάσα είδους κονσόλα έως ΜΜΟRPG/RTS/MOBA) μέχρι που ανακάλυψα τις απίθανες δυνατότητες που προσφέρουν τα "παιχνίδια ρόλων" και βρήκα ένα ανώτερο νόημα μέσα στο φανταστικό. Εδώ βρέθηκα μάλλον κατά τύχη. Στο διάβα μου συνάντησα μια ομάδα από μινώταυρους και αφου αντί για μάχη ανταλλάξαμε ιστορίες, μου έδειξαν την είσοδο του λαβύρινθου.

-Stay awhile and listen.....