Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 00:00

D&D Next Playtest : Μια παρουσίαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

D&D Next!  Η κωδική ονομασία της νέας έκδοσης του Dungeons & Dragons! Για τους λίγους που πιθανώς δεν το ξέρουν, οι Wizards Of The Coast έχουν ανακοινώσει από την άνοιξη ένα ανοικτό playtest για την επερχόμενη έκδοση του παλαιότερου role playing game όλων των εποχών στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας αρκεί να γραφτεί στο site της εταιρίας και να πατήσει το κουμπάκι που λέει “playtest”!

Τι ακριβώς κερδίζει? Μα, να λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα updates των –ακόμα experimental- κανόνων που κάποια στιγμή –προσωπική εκτίμηση, μετά το 2014- θα αποτελέσουν το καινούριο σύστημα του αγαπημένου fantasy rpg. Παίζοντας και τεστάροντας σου δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσεις μια άποψη για το πώς εξελίσσεται το παιχνίδι  στα αρχικά του στάδια και γιατί όχι να εκφέρεις την άποψή σου στις διάφορες στήλες του site των WotC καθώς και στα email surveys που στέλνουν κατά καιρούς.

Θα ξεκινήσω κάνοντας μια αναδρομή έχοντας για αφετηρία το διάστημα πριν ανοίξει το playtest.  Κάποια στιγμή, πριν το πρώτο playtest packet, το design team της Wizards έδωσε μια συνέντευξη τύπου όπου μας εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την επερχόμενη έκδοση. Τα design goals με λίγα λόγια. To «ζουμί» μπορεί να συγκεντρωθεί στα παρακάτω:

  1. Θέλουμε το D&DNext να ενώσει όλους τους παίκτες ανεξάρτητα των εκδόσεων που έχουν παίξει ή προτιμούν
  2. Για να το πετύχουμε αυτό θα κάνουμε τη νέα έκδοση όσο πιο modular γίνεται ώστε ο “old schooler” που ακόμα παίζει τις παλιές εκδόσεις των 70s και των 80s (για μένα μιλάει) να μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που προτιμάει την 3η – 3.5η ή το Pathfinder (για συντομία απ’ εδώ και στο εξής “3.Χ”) αλλά και με αυτόν που του αρέσει η 4η και τελικά να μπορέσουν όλοι μαζί να παίξουν και να ευχαριστηθούν το παιχνίδι!

Είναι πράγματι ένα δύσκολο εγχείρημα και φυσικά είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε αν θα στεφθεί με επιτυχία! Δεν ξέρουμε καν αν ,μέσα από το διαρκές feedback των playtesters, θα διατηρηθεί αυτή η «γραμμή πλεύσης» αλλά νομίζω ότι αξίζει να δούμε που βρισκόμαστε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ξεκινάμε λοιπόν σιγά σιγά… 

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ο βασικός μηχανισμός που εισήχθηκε στην 3.Χ και φυσικά συνέχισε και στην 4η εξακολουθεί να αποτελεί μια πραγματικότητα: Για να κάνεις οποιοδήποτε check α) ρίχνεις ένα εικοσάεδρο β) προσθέτεις το modifier του ability score με το οποίο σχετίζεται το check γ) προσθέτεις ή αφαιρείς τυχόν bonuses ή penalties και τέλος δ) συγκρίνεις το αποτέλεσμα με ένα Difficulty Check (DC) για να δεις αν η πράξη ήταν επιτυχημένη ή όχι.

SAVING THROWS

Τα saving throws ακολουθούν και αυτά τον βασικό μηχανισμό όμως πλέον δεν υπάρχουν οι γνωστές υποκατηγορίες αλλά τα saves είναι απευθείας ability checks ανάλογα με το είδος της απειλής. Για παράδειγμα, εκεί που θα έκανες σε παλιότερες εκδόσεις ένα Fortitude Save ή ακόμη παλιότερα ένα Save vs Paralyzation για να κρατηθείς στα πόδια σου μετά από ένα bull rush attack, στο D&DNext θα κάνεις ένα Strength check (πάντοτε ακολουθώντας το βασικό μηχανισμό). Ή, για να αποφύγεις ένα Lightning Bolt, θα κάνεις ένα Dexterity Check, ενώ αντίστοιχα ενάντια σε ένα Charm Person spell θα κάνεις ένα Charisma check κ.ο.κ.

ADVANTAGE/DISADVANTAGE MECHANIC

Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούριο για το D&D. Οι διάφοροι modifiers που έδιναν circumstantial/item/spell/etc bonuses ή penalties στην ουσία αντικαθίστανται από τον εξής μηχανισμό:  Όταν θεωρείται ότι ο χαρακτήρας έχει κάποιο advantage (πχ επιχειρεί να χτυπήσει κάποιον πισώπλατα ή φορά ένα μαγικό cloak που τον προστατεύει από τη φωτιά ενώ έρχεται αντιμέτωπος με το breath weapon ενός Red Dragon) τότε ρίχνει 2 εικοσάεδρα ζάρια και διαλέγει την καλύτερη ζαριά από τις δύο. Αντίθετα, όταν ο χαρακτήρας βρίσκεται σε μειονεκτική θέση θα ρίξει και πάλι 2 εικοσάεδρα για το check του αλλά θα κρατήσει τη χαμηλότερη (μικρότερη) ζαριά.

ΚΛΑΣΕΙΣ

Προς το παρόν υπάρχουν 5 κλάσεις. H αγία τετράδα (Fighter, Cleric, Wizard, Rogue) + o Monk. Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενα playtest packets υπήρχε και ο Sorcerer και ο Warlock που όμως «αποσύρθηκαν» τουλάχιστον προς το παρόν κυρίως λόγω κακού design (και δεν είναι δική μου άποψη, το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι designers).

Η επιλογή κάθε κλάσης σου δίνει αυτόματα ενά +1 σε κάποιο συγκεκριμένο ability score της επιλογής σου (πχ ο Fighter έχει να επιλέξει μεταξύ Strength, Constitution, Dexterity)

To level advancement εξακολουθεί να είναι κοινό (σε XP amount) για όλους και το packet μας δίνει πληροφορίες για μέχρι και το 20ο level (δεν πιστεύω να θέλετε κι άλλο από τόσο νωρίς!!!!). Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για κάθε κλάση ξεχωριστά μιας και  ειδικά αυτές του Rogue και του Fighter μοιάζουν να αλλάζουν με κάθε νέο packet(!) αλλά ως γενικό σχόλιο έχουμε πιο σταθερά Weapon Attack (=Base-To-Hit σε άλλες εκδόσεις) bonuses τα οποία «ανεβαίνουν» πιο αργά απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ υπάρχει και το Spellcasting bonus το οποίο χρησιμοποιούν τα spellcasting classes (Wizard , Cleric)  όταν θέλουν να επιτεθούν με μαγικά ξόρκια και το οποίο έχει ανάλογη (αργή) ανάπτυξη.

ΦΥΛΕΣ

Και πάλι η αγία τετράδα των Human, Dwarf, Elf και Halfling προς το παρόν. Υπάρχει επιλογή για subrace όπως πχ Wood Elf, Hill Dwarf etc. Το κάθε race δίνει διάφορα traits και σίγουρα τουλάχιστον ένα +1 σε κάποιο ability score ( οι Humans έχουν ένα +2 μιας και στερούνται άλλων “special abilities”)

BACKGROUNDS & SKILLS – SPECIALTIES & FEATS

Ας ξεκινήσουμε από τα skills και τα Backgrounds

Αυτό το optional κομμάτι του character creation δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να διαλέξει ένα background το οποίο του χαρίζει ένα ωραιότατο (μη μηχανικής σημασίας ) trait, ένα starting equipment package  και  “proficiency” με κάποια συγκεκριμένα skills. Για παράδειγμα το Background “Bounty Hunter” δίνει  το “Bounty Board” trait, κάποιον συγκεκριμένο εξοπλισμό που δεν έχει νόημα να αναφέρω και  “proficiency” με τα skills Gather Rumours, Sense Motive, Track και Use Rope.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι όλοι οι χαρακτήρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε skill όμως σε αυτά που είναι proficient (πχ αυτά που τους δίνει το background που έχουν επιλέξει) εκτός από το εικοσάεδρο ζάρι στα checks ρίχνουν και ένα έξτρα ζάρι το οποίο και προσθέτουν στο αποτέλεσμα της αρχικής τους ζαριάς. Το ζάρι αυτό «μεγαλώνει» σε μέγεθος καθώς ο χαρακτήρας ανεβαίνει level, πχ από 1d4 στο 1ο level σε 1d8 στο 7ο .

Σειρά έχουν τα feats και τα specialties…

Αυτό είναι το δεύτερο optional κομμάτι του character creation και το οποίο δίνει την επιλογή στον παίκτη να διαλέξει (ή και να δημιουργήσει) μια αλυσίδα από feats που θα λαμβάνει ο χαρακτήρας του ανά μερικά level ξεκινώντας από το 1ο . Το σύνολο των feats αυτών λέγεται Specialty και για να δώσουμε ένα παράδειγμα υπάρχει το  “Ambusher” specialty το οποίο δίνει το “Improved Initiative” feat στο 1ο level, το “First Strike” στο 3ο, το “Ambush” στο 6ο και το “Covert Strike” στο 9ο. 

Όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς, μπορούμε να φτιάξουμε έναν Μάγο ο οποίος ήταν παλιότερα bounty hunter  και έχει εκπαιδευτεί σε guerilla tactics κάνοντάς τον πολύ αποτελεσματικό στις ενέδρες!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος μέχρι τώρα. Αυτά τουλάχιστον φαίνεται ότι θα παραμείνουν περίπου έτσι άρα και χαρακτηρίζουν εν μέρει την επερχόμενη έκδοση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα όπως τα maneuvers για τα οποία όμως συνεχώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και άρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας τα παρουσιάσω τη δεδομένη στιγμή .

Εκτός αυτών των βασικών οδηγιών το packet περιέχει φυσικά και πληροφορίες για μαγικά αντικείμενα, ένα bestiary και 4 adventures (εκ των οποίων η μια είναι το remake του θρυλικού Keep On The Borderlands από το μακρινό 1980 ενώ η άλλη το εξίσου θρυλικό Isle Of Dread από το ‘81).

Προφανώς ο καλύτερος τρόπος να μάθετε περισσότερα είναι να γραφτείτε στο playtest και να παίξετε με την παρέα σας! Ελπίζω πάντως να σας βοήθησα να πάρετε μια γεύση. Προσωπική γνώμη δεν έχω σχηματίσει ακόμα 100% και γι αυτό προσπάθησα να την κρατήσω έξω  από το κείμενο.  Καλό παιχνίδι σε όλους!

http://www.wizards.com/dnd/DnDNext.aspx