Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 00:00

Οι λέοντες του Αλ Ρασσάν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τι κι αν οι γιορτές περάσανε; Ένα βιβλίο είναι πάντοτε το καλύτερο δώρο! Και φυσικά, πρώτα απ' όλα για εμάς τους ίδιους!

Ο κόσμος

Ο κόσμος του Αλ Ρασάν, δεν έχει και πολλά να δώσει στον αναγνώστη, εκτός κι αν είναι φίλος της λεγόμενης “ιστορικής φαντασίας” μεταφράζοντας κατά λέξη το “historical fiction”. Πρόκειται για μια “εναλλακτική” Ισπανία, στην οποία συνυπάρχουν τρείς πολιτισμοί. Οι ισπανοί χριστιανοί (Τζαδίτες), οι μουσουλμάνοι (Ασαρίτες) και οι εβραίοι (Κιντάθ). Οι πολιτισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με τις σημερινές θρησκείες, αντίθετα οι λαοί λατρεύουν τα φεγγάρια (υπάρχουν δύο φεγγάρια στο Αλ Ρασσάν), τον ήλιο και τα αστέρια. Είναι ένας φανταστικός κόσμος που δανείζεται πολλά πράγματα από την ιστορική πραγματικότητα, όχι όμως ονόματα ή άλλα γεγονότα. Σαν να υπήρχε το αντίστοιχο της ιβηρικής χερσονήσου σε κάποιον άλλο πλανήτη, σε μια εναλλακτική πραγματικότητα. 

Δεν είμαι φίλος αυτού του είδους της λογοτεχνίας και ομολογώ πως βρήκα τον κόσμο όχι αδιάφορο, αλλά βαρετό. Όπως και τον τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου. Με λίγα λόγια, όλα αυτά που συνηγορούν στο να το αγοράσει κανείς.

Μετά όμως πήγα στην τρίτη σελίδα και μετά στην τέταρτη και ξαφνικά δεν μπορούσα να αφήσω τα βιβλία από τα χέρια μου. Γιατί όσο κι αν βρήκα βαρετό τον κόσμο του Αλ Ρασσάν, τόσο με συνάρπασε η πλοκή και οι χαρακτήρες.  

Οι χαρακτήρες

Ακόμα και ο τελευταίος χαρακτήρας του βιβλίου, αυτός που αναφέρεται σε μια μικρή παράγραφο, είναι απίστευτα ζωντανός. Οι τρείς πρωταγωνιστές δε, σου κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, σου γεννούν αντικρουόμενα συναισθήματα καθόλη την διάρκεια του βιβλίου και πραγματικά δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς “τι θα συμβεί παρακάτω”. Ο Αμάρ Ιμπν Καιράν είναι ένας ποιητής, δολοφόνος και ζεν πρεμιέ που ασκεί μια πολύ παράξενη γοητεία καθόλη την διάρκεια του βιβλίου κι είναι ίσως ο πιο έντονος χαρακτήρας. Ο Ροντρίγκο Μπελμόντε είναι ένας άφοβος πολεμιστής και η Τζειχάν είναι ο πιο δυνατός και ανεξάρτητος γυναικείος χαρακτήρας που έχω διαβάσει σε βιβλίο! Λάτρεψα ακόμα τον υπηρέτη της, τον πατέρα της, τα παιδιά του Ροντρίγκο... Πραγματικά οι χαρακτήρες είναι απίστευτα ζωντανοί και θα μείνουν στην μνήμη σας για αρκετό καιρό μετά το διάβασμα του βιβλίου! 

Η πλοκή

Υπήρχαν φορές που έπρεπε να ξαναδιαβάσω μια παράγραφο, γιατί με πολύ απλό τρόπο ο συγγραφέας, σαν να μην αναφέρεται σε κάτι σημαντικό, περιγράφει γεγονότα που αλλάζουν την ιστορία του Αλ Ρασσάν και των πρωταγωνιστών του. Κι όταν φαίνεται πως η δράση καταλαγιάζει, σου αφήνει κάτι, μια φράση, μια υποψία κι ουσιαστικά είσαι πάντα σε εγρήγορση. Δεν θα βαρεθείς αυτό το βιβλίο. Θα σοκαριστείς, θα σου ανατρέψει όλες τις προβλέψεις, θα σε κρατήσει “αιχμάλωτο” μέχρι την τελευταία σελίδα. Αδιαμφισβήτητα η καλύτερη πλοκή που έχω διαβάσει σε βιβλίο τον τελευταίο καιρό!

Τελικά...

Τελικά ο βαρετός κόσμος είναι το μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου. Μετά από λίγο βέβαια θα τον συνηθίσεις, αλλά σε κανένα σημείο του δεν είχε αυτό το κάτι που θα με έκανε να τον νοσταλγήσω. Οι χαρακτήρες και η πλοκή αντίθετα, θα έπρεπε να διδάσκονται σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Δεν γνωρίζω για τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα, αλλά το γεγονός πως είχε προσληφθεί από το ίδρυμα J.R.R. Tolkien για να επιμεληθεί την μετά-θάνατο έκδοση του έργου του γνωστού μας παραμυθά, μάλλον λέει πολλά. Κι έτσι, ένα άλλο του έργο, το Tigana πήδησε λίγες θέσεις την σειρά ανάγνωσης και ήρθε πιο κοντά στο σήμερα... Αλλά αυτό, θα σας το πω εν καιρώ...  

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore