Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 00:00

Η απαγορευμένη νήσος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η “απαγορευμένη νήσος” είναι ένα “συνεργατικό” επιτραπέζιο παιχνίδι για 2-4 παίκτες. Οι παίκτες πρέπει να καταφέρουν να μαζέψουν τους τέσσερεις θησαυρούς του παιχνιδιού και να φύγουν από το νησί με το ελικόπτερο, πριν το νησί βυθιστεί.

Περιεχόμενα
Όλα τα περιεχόμενα του παιχνιδιού βρίσκονται σε ένα μεταλλικό κουτί με στρογγυλεμένες γωνίες και ωραία εικονογράφηση. Μέσα σε αυτό θα βρει κανείς αρκετά πλακίδια από πλαστικοποιημένο χοντρό χαρτόνι, κάρτες, πιόνια ένα χάρτινο “θερμόμετρο” που μετρά πόσα μέρη βυθίζονται σε κάθε γύρο και 4 πλαστικά artifacts. Δεδομένης της τιμής του (κοστίζει 20 ευρώ), νομίζω πως η ποιότητα είναι αρκετά καλή και οι εικονογραφήσεις ενδιαφέρουσες.

Κανόνες
Όταν το παιχνίδι ξεκινά, ο κάθε παίκτης παίρνει από μια κάρτα, την κάρτα του χαρακτήρα του, πάνω στην οποία αναγράφονται οι ενέργειες που μπορεί να κάνει σε κάθε γύρο. Τοποθετεί το πιόνι του σε ένα συγκεκριμένο πλακίδιο που έχει το χρώμα του και παίρνει κάποιες κάρτες θησαυρού. Αν συγκεντρώσει 4 ίδιες και πάει πάνω σε ένα πλακίδιο με το συγκεκριμένο σύμβολο, μπορεί να τις ανταλλάξει με το αντίστοιχο πλαστικό αγαλματίδιο.

Έλα όμως που...
Σε κάθε γύρο τραβάς κάποιες κάρτες και κάποια πλακίδια αναποδογυρίζονται και θεωρούνται “βυθισμένα”. Μπορείς να τα επαναφέρεις (σπαταλώντας μια από τις ενέργειές σου). Αν δεν το κάνεις και τα φέρει έτσι η μοίρα ώστε να ξαναβυθιστεί, το πλακίδιο χάνεται. Βέβαια έχεις κάποιες βοήθειες, όπως κάρτες με σακιά άμμου και ελικόπτερα όπου σε βοηθούν να επαναφέρεις στην επιφάνεια πλακίδια ή να μετακινηθείς ελεύθερα όπου θέλεις αλλά υπάρχουν και οι κάρτες “πλημμύρας” που ανεβάζουν το “θερμόμετρο” και εκεί που σε έναν γύρο βυθίζονταν 2 πλακίδια, πάμε στα τρία, τα τέσσερα, τα πέντε... Κι όσο εσύ τρέχεις και δεν φτάνεις, ο κόσμος γύρω σου χάνεται και πρέπει να προλάβεις να μαζέψεις τους θησαυρούς...


Εντυπώσεις

Τα συνεργατικά παιχνίδια έχουν ένα μειονέκτημα. Δε νιώθεις την απίστευτη χαρά του να βάζεις τρικλοποδιά στους αντιπάλους σου. Περιορίζεσαι να συμπεριφέρεσαι σαν μικρό αγγελούδι, καταλαβαίνετε την θέση μου! Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο όμως κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και κυρίως προς το τέλος, όταν έβλεπα τον κόσμο να χάνεται από τα πόδια μου κι ενώ ήμουν ένα βήμα πριν τον τελευταίο θησαυρό... Ουφ, όμως αυτά θα σας τα διηγηθώ στην ενότητα “τα παίξαμε” για να έχετε και την γνώμη του boardsofgames. Πάντως γενικά το παιχνίδι είναι εύκολο, προσαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας και όσο περνάει η ώρα φτάνει σε μια κορύφωση. Και προκαλεί άγχος (αλλά όχι αυτό της καθημερινότητας, με την καλή έννοια, σασπένς που λένε).
Δεν είναι ίσως το ιδανικό παιχνίδι για μια βραδυά επιτραπέζιων με φίλους, λόγω και του περιορισμού του σε παίκτες (μέχρι τέσσερεις), αλλά μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό φίλο για το ταξίδι με το καράβι (μην ακούτε τι λένε, το καλοκαίρι έρχεται με βήμα ταχύ) και για το συννεφιασμένο απόγευμα που έχετε όρεξη να περάσετε καλά με έναν φίλο σας, στο σπίτι. Δεδομένου ότι μια παρτίδα διαρκεί μισή ώρα (και κάτι παραπάνω θα πρόσθετα), αξίζει να το σκεφτείτε!

Ναι, λοιπόν, αξίζει τον κόπο!

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore