Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/templates/rt_oculus/features/color.php on line 11
Λαβύρινθος - Mice and Mystics Review

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sigpro has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro.php on line 19

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2Disqus_K2 has a deprecated constructor in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 15

Notice: Undefined variable: site_root in /home/domagikc/public_html/labyrinth2/plugins/k2/disqus_k2/disqus_k2.php on line 64
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 00:00

Mice and Mystics Review

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Πρόσφατα παίξαμε, οικογενειακά, το καινούριο μας επιτραπέζιο Mice and Mystics. Θα γράψω ένα ρηβιού λοιπόν για αυτό το πολύ θεματικό, σχεδόν light RPG, επιτραπέζιο. Ξεκινώ:

 

Παίζεται με ένα έως 4 παίκτες συνεργατικά και διαρκεί μιάμιση ώρα και παραπάνω.

Τι αγοράζω με 75;

24 μινιατούρες, πολλές κάρτες, πολλές χαρτονένιες μάρκες, 8 διπλής όψης δωμάτια, 5 ειδικά ζάρια, τις οδηγίες, και το βιβλίο με τις περιπέτειες. Δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι. Εκτός από τον αριθμό των ζαριών.

Το παιχνίδι κυλά πολύ πιο γρήγορα αν κάθε παίκτης έχει μπροστά τα ζάρια που χρειάζεται και τα 5 που έχει μέσα το κουτί είναι λίγα. Όμως σε δυο περίπου μήνες θα κυκλοφορήσει και ξεχωριστό σετ 5 ζαριών σε περίπτωση που η γάτα σας ανέβει στο τραπέζι όταν δεν κοιτάτε και σας χάσει ένα ζάρι. Σοβαρά η γάτα μου αντί να παίξει με τα ποντικάκια έχασε ένα ζάρι. True gaming cat. 

Πως παίζεται;

Κάθε παίκτης παίζει έναν άνθρωπο που μεταμορφώθηκε σε ποντίκι. Δηλαδή κάθε παίκτης παίζει ένα ποντίκι, οκ; Αυτά τα ποντίκια είναι οι ήρωες ενός παραμυθιού που αφηγείται ένας μπαμπάς ποντικός στο ποντικάκι του, real time. Είναι πολύ θεματικό. Κάθε κεφάλαιο του παραμυθιού είναι μια περιπέτεια, ένα σενάριο, που πρέπει να νικήσουν οι παίκτες-ποντικάκια. Και ότι κάνετε στο παιχνίδι είναι μέρος του παραμυθιού που λέει ο ποντικός στο ποντικάκι του. Ω, τι γλυκό.

Τα ποντίκια αυτά ξεκινούν με ορισμένα abilities που διαφοροποιούν το ένα από το άλλο. Έχουμε healer, warrior, thief, wizard, ranger, δηλαδή σχεδόν όλο το φάσμα των παιχνιδιών φαντασίας. Light RPG κανονικό. Ξεκινάνε με προκαθορισμένα όπλα ανάλογα την κλάση τους και ένα έξτρα ability που το διαλέγει ο παίκτης. Στη σειρά τους μπορούν να κινηθούν, να κάνουν μια free action και μια κανονική action, όπως μάχη, ψάξιμο, και τα γνωστά.

Για παράδειγμα το παιχνίδι ξεκινά μέσα σε ένα κάστρο, in medias res, με τα ποντικάκια να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους. Έχουμε κάθε φορά σαφείς οδηγίες από το βιβλίο περιπέτειας για το τι πρέπει να καταφέρουμε ώστε να ολοκληρώσουμε την περιπέτεια που διαβάζουμε (σε άπταιστα αγγλικά με οξφορδιανή προφορά προς ευχαρίστηση των συμπαικτών μας).

Διαβάζουμε;

Ναι! Στο M&M διαβάζουμε συχνά, να είστε προετοιμασμένοι. Καταρχήν αφηγούμαστε την εισαγωγή της περιπέτειας που μας βάζει στην ατμόσφαιρα. Φανταστείτε ότι είναι σαν να διαβάζουμε την εισαγωγή από ένα κεφάλαιο κάποιου μυθιστορήματος φαντασίας. Αν καταφέρουμε να νικήσουμε την περιπέτεια ο παίκτης που έχει αναλάβει την ευθύνη της ανάγνωσης μας αφηγείται και το αποτέλεσμα των πράξεων μας, το τέλος του κεφαλαίου. Σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, τύπου cut scene, αφηγούμαστε διαλόγους μεταξύ των ποντικιών ή συνομιλίες που έχουν με δεύτερους χαρακτήρες όπως είναι η μαγείρισσα του κάστρου. Είναι τέλειο. Καθόλου βαρετό.

Χρειάζεται να γραφτώ σε φροντιστήριο αγγλικών;

Ο παίκτης που αφηγείται εάν μιλάει τα αγγλικά όπως όλοι οι έλληνες, σαν Ρώσοι κατάσκοποι, θα ήταν καλύτερα να έχει κάνει ένα κόπο να τα έχει μεταφράσει πριν το σέσσιον ή έστω καθώς το διαβάζει. Έτσι και αλλιώς είναι σίγουρο πως είναι ο ίδιος που έχει αγοράσει το Mice and Mystics και έχει μάθει και τους κανόνες. Μια άλλη λύση είναι να κατεβάσετε και τις 53 αφηγήσεις σε mp3 από την Plaid Hat Games τις οποίες έχει σπηκάρει μια καλή φωνή. Με το αζημίωτο βέβαια αλλά τουλάχιστον τα έσοδα θα πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Πόσοι παίκτες τελικά;

Μπορείτε να παίξετε με πέντε παίκτες αν θέλετε. Για την ακρίβεια, και κατά την γνώμη μου, 5 είναι ο ιδανικός αριθμός. Είναι τέτοια η φύση του παιχνιδιού που μπορεί ο πέμπτος παίκτης να είναι ο facilitator, ο GM, εκείνος που έχει μάθει τους κανόνες, έχει διαβάσει το κεφάλαιο-περιπέτεια του παραμυθιού, ώστε να κυλάει ομαλά το σέσσιο, και είναι εκείνος που παίζει και τους εχθρούς. Και δε θα με χάλαγε καθόλου να έχω αυτό το ρόλο. Είναι εξίσου διασκεδαστικό. Νομίζω ότι είναι καλύτερο.

Και τώρα θα σας στενοχωρήσω γιατί θα σας πω ότι το παιχνίδι δεν είναι για έναν παίκτη. Μπορείς να παίξεις σόλο, οκ, αλλά θα χρειαστεί να παίζεις και με τα τέσσερα ποντικάκια γιατί σε όλες τις περιπέτειες αυτός είναι ο αριθμός που κάνει τις μάχες ισορροπημένες. Ε, αυτό δεν είναι και τόσο ιδανικό, θα προτιμούσα να έχει κανόνες για να μπορείς να αυξομειώνεις τη δυσκολία των encounter. Έτσι ώστε να μπορείς να παίζεις με ένα ποντίκι, άντε το πολύ με δύο. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα και με τρεις παίκτες ένας θα πρέπει να ελέγχει δυο ποντικάκια. Έτσι χάνεται η ευχαρίστηση του να παίζεις το χαρακτήρα του ποντικιού που ελέγχεις. Γίνεται απλά γίνεται ένα επιτραπέζιο. Ρίχνω ζαριά, κουνιέται το ποντίκι, ξαναρίχνω ζάρια, κάνω επίθεση, ξαναρίχνω ζαριά για το άλλο ποντίκι και με πήρε ο ύπνος.

Με έχεις  μπερδέψει, να το αγοράσω;

Ναι. Γιατί σου αρέσουν τα dungeon crawls, γιατί σου αρέσει που είναι λίγο πιο κινηματογραφικό από άλλα επιτραπέζια. Γιατί έχει φάση και side quests. Γιατί θες να το παίξεις με τους ίδιους φίλους σαν campaign. Γιατί έχει χαρακτήρες. Γιατί είναι όμορφο. Γιατί θα μπορούσε να είναι το Mouse Guard the boardgame. Γιατί καμία φορά μπορείς να κάνεις μικρές επιλογές αλλάζοντας λίγο την ιστορία. Γιατί είναι ιδανικό για παιδιά πάνω από δέκα ετών ή αν είναι εξοικειωμένα με τα επιτραπέζια ακόμα και από 6 χρόνων. Γιατί σου αρέσουν οι μινιατούρες. Γιατί αν θες τις βάφεις. Γιατί θα το καταλάβουν οι φίλοι σου αμέσως. Και πιο σημαντικό…

 

…γιατί τα ποντικάκια χρειάζονται την βοήθεια σου!