Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 00:00

Παιχνίδια κατασκοπείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

...ή το χρονικό του Λαβύρινθου στους μήνες της λήθης...

Είναι εύκολο να παρασυρθείς στην δίνη των παγκόσμιων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων όταν γράφεις για pen and paper rpgs. Αρχικά, όλα θα ξεκινήσουν από την επίθεση μιας στρατιάς χάκερς. Θα είναι ένα ζεστό πρωινό του Σεπτέμβρη όταν θα ξυπνήσεις ιδρωμένος για να ανακαλύψεις πως η σελίδα του λαβυρίνθου έχει καταληφθεί από μια ομάδα ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Συρία. Οι αμερικανοί που έχουν τον σέρβερ, με την δικαιολογία πως τα site έχουν μολυνθεί από κακόβουλο κώδικα θα σου κόψουν την πρόσβαση. Όταν θα σου ανοίξουν τον server για να διορθώσεις το πρόβλημα θα δεις πως όλα τα αρχεία σου έχουν διαγραφεί. 

Ενώ ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται, ο Λαβύρινθος διαγράφεται αργά από το matrix. Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται την ύπαρξή του. 

Το τελευταίο backup που έχουν κρατήσει οι αμερικανοί είναι πέντε ημερών. Η επίθεση έγινε πριν από έξι ημέρες. Το backup περιέχει ένα αρχείο html με την διαμαρτυρία των χάκερς και τίποτα άλλο. Εκατοντάδες άρθρα, φωτογραφίες και ώρες δουλειάς έχουν μόλις εξαφανιστεί από προσώπου γης, χωρίς να αφήσουν ίχνη. 

Για μια μέρα. Για λίγες ώρες. 

Για καλή σου τύχη έχεις κρατήσει ένα backup στον υπολογιστή σου από μια προηγούμενη επίθεση. Τότε, άγνωστοι είχαν χρησιμοποιήσει το site για να ανεβάζουν την επισκεψιμότητα κάποιων ρώσικων ιστοσελίδων. Φυσικά και έχουν αναμειχθεί οι Ρώσοι. Τα πράγματα περιπλέκονται όσο πάει και περισσότερο. 

Έχεις στα χέρια σου ένα μολυσμένο αντίγραφο ηλικίας πολλών μηνών και πρέπει με αυτό να προσπαθήσεις να ξαναστήσεις το site. Είναι η τελευταία σου ευκαιρία. Αλλά τότε παρεμβαίνει η κρίση χρέους της ευρωζώνης, η τρόϊκα και η ελληνική κυβέρνηση. Κοινώς, μέσα στο χάος και την οικονομική ανασφάλεια, πρέπει να βρεις τον τρόπο να ξαναφτιάξεις τα site όλων των πελατών σου (δεν ήταν μόνο ο λαβύρινθος ο στόχος της παγκόσμιας συνομωσίας, υπήρξαν και παράμετρες απώλειες) και να βρεις τον χρόνο να “γιατρέψεις” το δικό σου. Φυσικά η ζωή παρεμβαίνει. Οι πρώτες σου απόπειρες είναι αποτυχημένες. Τα μηνύματα λάθους που εμφανίζονται στην οθόνη σου, μοιάζουν με κωδικοποιημένα μηνύματα κατασκόπων και κανείς στα ίντερνετς δεν ξέρει (ή δεν θέλει) να σου αποκαλύψει. Ή είναι στίχοι κινέζικων τραγουδιών. Δεν θα ήταν περίεργο αν μπαίναν και οι Κινέζοι στον χορό, έτσι δεν είναι;

Τώρα η επίθεση περνά στο ψυχολογικό κομμάτι. Αποτυγχάνεις και απογοητεύεσαι. Δεν βρίσκεις λύσεις και εκνευρίζεσαι. Σε παρασέρνει αυτή η λευκή οθόνη με τους μαύρους στίχους των κινέζικων τραγουδιών. Έπρεπε να έχεις σπουδάσει προγραμματιστής ή τουλάχιστον κινέζικη φιλολογία. Τώρα, έτσι όπως είσαι, είσαι ανίσχυρος απέναντι στις προκλήσεις. 

Κερδίζουν. 

Μια μέρα κανείς δεν θα θυμάται τον Λαβύρινθο. 

Θα έχει σβηστεί από το μάτριξ. 

Αλλά για καλή σου τύχη βρίσκεις συντρόφους εκεί που πάντα έβρισκες. Είναι οι υπόλοιποι διαχειριστές του Λαβυρίνθου που θέλουν να ξαναδούν το site τους. Δεν είναι πως χάσαν τα κείμενά τους, αν και σίγουρα τους απασχολεί όπως κάθε άνθρωπο που βλέπει να χάνεται η εργασία του. Είναι που δεν υπάρχει ο χώρος που τα ανεβάζανε. Τους λείπει η συλλογική προσπάθεια. 

Τώρα, εκτός από απογοήτευση και εκνευρισμό νιώθεις και τύψεις. Τους απογοήτευσες. 

Αλλά λείπει και σε εσένα. Κάνεις πράγματα, διαβάζεις άρθρα, αγοράζεις βιβλία και η πρώτη σου σκέψη είναι γράψεις ένα άρθρο για αυτά. Μετά σκέφτεσαι πως ο Λαβύρινθος είναι νεκρός και νιώθεις θλίψη. 

Ο χρόνος περνάει και τελικά καταφέρνεις να καθαρίσεις το μολυσμένο από τους Ρώσους αντίγραφο. Το ανεβάζεις στον καινούργιο server σου. Παίρνει το 100% της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει έξτρα προσφορές για επιπλέον υπηρεσίες ασφαλείας. Σου φαίνεται μια καλή επιλογή. Ακόμα και το back up του είναι καλύτερο. 

7 ημέρες. Δεν είναι δα και τεράστια η διαφορά.

Αλλά αν είχες ένα back up 7 ημερών τον Σεπτέμβρη, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

Έχουν περάσει περισσότεροι από 4 μήνες όταν τελικά βρίσκεις το κουράγιο να ζητήσεις μια μεγάλη συγνώμη από τους υπόλοιπους, ανεβάζοντας ένα πρόχειρο link του καινούργιου, καθαρού Λαβύρινθου. Είναι πληγωμένος. Του λείπουν οι φωτογραφίες, κάποια πράγματα φαίνεται να μην λειτουργούν. Έχεις πολύ δρόμο ακόμα. Αλλά η αντεπίθεση έχει ξεκινήσει. 

Το ίδιο βράδυ της ανακοίνωσης, θα γράψεις ένα άρθρο για ένα old school rpg. Θα νιώσεις υπέροχα. 

“Τώρα” σκέφτεσαι, “θα ζητήσω από τους υπόλοιπους να παίρνουν κι εκείνοι τακτικά backup για να μην ξανασυμβεί ποτέ η καταστροφή”. Ακόμα κι αν χτυπήσουν εσένα, δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα backup από όλους τους σκληρούς. 

Ο Λαβύρινθος ξαναστέκεται στα πόδια του. Κόντεψες να τον παρατήσεις, αλλά δεν το έκανες. Το οφείλεις και στους υπόλοιπους που σε παρακίνησαν και δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται. 

Είναι ωραίο συναίσθημα να συνεισφέρεις σε κάτι που αγαπούν άλλοι άνθρωποι. Κι είναι όμορφο να δημιουργείς. 

Γιατί εσύ, αναγνώστη, μπορείς αυτή την ώρα να διαβάζεις αυτές τις γραμμές. 

ΟΛαβύρινθος έμεινε ζωντανός. Περιμένει.

Τα καλύτερα άρθρα είναι αυτά που θα έρθουν. 

Και θα έρθουν.

Fantasmamore

Περήφανος πατέρας του πιο όμορφου half-elf στον κόσμο, γεγονός παράξενο αν αναλογιστεί κανείς πως είμαι ένας κοκκινοτρίχης νάνος με γενειάδα την οποία ενίοτε δένω σε πλεξούδες τις οποίες το half-elf αρέσκεται να τραβά...

fantasmamore.com/

Τελευταία άρθρα από τον/την Fantasmamore